Vännäs i toppen för att stanna: “Vi ser varje spelare för den han är”

Förra säsongen slutade i ett snöpligt uttåg i playoff efter en vunnen fortsättningsserie. I år har Vännäs på allvar etablerat sig som ett topplag i den norra serien och mycket tyder på att man kommer nå Allettan för första gången i klubbens historia. Laget från den lilla orten tre mil utanför Umeå har nått framgång genom stor seriositet och proffsigt klimat, snarare än ekonomiska faktorer.  

– Vi bryr oss verkligen om spelarna, säger tränaren Mattias Lund till hockeyettan.se. 

Efter att drygt halva grundserien är spelad i Hockeyettan Norra är det hög igenkänningsfaktor bland topplagen i tabellen. Där finns i vanlig ordning återkommande framgångsrika lag som Piteå, Kalix och Östersund som säsong efter säsong prenumererar på topplaceringar. I år har dom dock fått sällskap av överraskningslaget Vännäs, som tagit klivet från att vara ett lag som “har något bra på gång” till att vara ett lag att räkna in bland topplagen. Trots succéinledningen menar Mattias Lund att laget har mer att ge när han ser tillbaka på säsongsinledningen.

– Tittar man övergripande på våra 13 första matcher så har vi nästan visat upp en äckligt effektiv offensiv. Vi kände redan på försäsongen att vi hade en skicklighetsnivå i laget som kunde vinna matcher åt oss och det har fortsatta in i serien. Samtidigt så har både jag och laget känt att vi inte har maxpresterat ännu, utan snarare att vi i vissa matcher haft individuell skicklighet som vunnit matchen åt oss. Sedan har vi varit lyckligt lottade med att knappt ha någon frånvaro alls på spelare, framförallt bland forwards, vilket gjort att vi kunnat mönstra fyra ruggigt starka kedjor till varje match och rullat på bra med mycket folk i spel, summerar Lund.

 

“Tabellen ljuger aldrig”

Vännäs tredjeplats i tabellen må vara en överraskning för många, men Lund menar bestämt att man förtjänar att ligga där man ligger.

– Alltså vi har gjort det bra och vi förtjänar absolut vår tabellplacering. Vi ligger där vi ligger av en anledning och en tabell ljuger liksom aldrig i det avseendet, den speglar ju resultaten. Sedan kan jag absolut känna att vi rent prestationsmässigt har mer att ge och visst känns det ibland lite märkligt att vi efter vissa segermatcher är besvikna över prestationen trots att vi vinner och ligger i toppen av tabellen.

Ifjol slutade Vännäs på en sjätteplats i grundserien och sju poäng från en plats i Allettan. I dagsläget, med sju matcher kvar att spela, har man sju poäng till godo för att behålla sin plats ovanför Allettan-strecket.

– Vi har förbättrat oss i alla delar av spelat från ifjol. Sedan har vi fått behålla en stor del av stommen som var med under förra säsongen och kryddat med en hel del duktiga spelare utifrån. Känslan jag som tränare har är att vi vinner våra matcher för att vi är väldigt jobbiga att möta på grund av vår effektiva offensiv kombinerat med en tajt defensivt, säger Lund.

 

“Ingen djup pengapåse”

Just det faktum att man kunde behålla en stor del av spelarstommen från fjolårssäsongen kan ses som en av framgångsfaktorerna för årets upplaga av Vännäs. Målvaktsduon Evertsson-Lindgren samt de tre bästa poänggörarna, Grundström, Segersten och Spigerhäll, är samtliga kvar. Lägg där till ett par prestigefulla värvningar av spelare som kunde välja och vraka bland klubbar och Vännäs verkar ha hittat ett framgångsrikt recept att både behålla och locka till sig spelare.

– Det är inte för att vi har en djup pengapåse i alla fall, det kan jag säga. Faktum är att vi har en rätt så liten budget för spelar- och ledarersättningar. Utifrån det måste en klubb som Vännäs ställa sig frågan hur man ska bygga något som lockar spelare. Här jobbar vi mycket med mjuka värden mot spelarna, vill vara seriösa i allt vi gör och bygga ett proffsigt klimat kring laget. Kommer man hit som ny spelare ska allting som vi har lovat kring de sociala bitarna vara fixade, som till exempel med jobb och boende. Behöver man en ny klubba ska man inte behöva fundera på om klubben kommer ordna fram en, utan den ska stå där när man kommer till hallen. Då slipper spelarna lägga energi på saker och ting som ska flyta på och det skapar inga onödiga irritationsmoment, säger Lund.

Att Vännäs både lyckas behålla och knyta till sig högprofilerade spelare som Kevin Weiskog, Edwin Enstrand och Ludwig Niederbach tror Lund mycket beror på de positiva tongångarna kring klubben i kombination med ett familjärt klimat.

– Jag brukar säga att spelarna själva är de bästa sportcheferna. Kan vi få ut positiva ord från spelare som är eller har varit här så kommer det per automatik göra det lättare för framtida värvningar. Jag tror spelarna uppskattar att vi står för det vi lovar och verkligen bryr oss om individerna. Vi ser varje spelare för den han är och det speglar av sig i klimatet kring laget. Det kan handla om allt från att att hjälpa någon att flytta en säng till att äta lunch tillsammans. Vi vill jobba med en grupp där alla mår bra och trivs, då kommer framgångarna.

 

“Älskar att jobba med spelarutveckling”

Vännäs har de senaste säsongerna haft fina utvecklingskurvor på många av spelarna som kommer från det egna ledet. Att man skapat en miljö som främjar den individuella spelarutvecklingen fick man ett kvitto på när Hockeyallsvenska Björklöven ville ha ett samarbete, vilket resulterade i att William Eriksson lånades ut. Eriksson har gjort stor succé i Vännäs och leder hela seriens poängliga.

– Det är såklart enormt positivt för oss. Troligtvis hade vi aldrig haft möjlighet att ha en spelare som William här i Vännäs om det inte vore för samarbetet med Björklöven och den tiden han är här hos oss fram tills han lämnar så kommer han tillföra otroligt mycket både på och utanför isen, säger Lund.

William Eriksson i Vännäströjan

Att det kan finnas en sårbarhet i att seriens bästa poängplockare i vilken stund som helst kan kallas tillbaka till Björklöven har Lund naturligtvis reflekterat över.

– Jag skulle ljuga om jag sa någonting annat än att jag inte vill ha honom hos oss varje match. Samtidigt måste man titta lite mer långsiktigt på vad ett sådant här samarbete gör för klubben. Framförallt är det ju kul för William att kunna vara en klubb där han kan utvecklas och att Björklöven känner att deras spelare utvecklas hos oss. Det är ett fint kvitto för oss. Samtidigt bygger vi inte hela laget runt enbart en inlånade spelare och jag känner inte på något sätt att vi står och faller med William.

Att man jobbat hårt med spelarutveckling den senaste tiden börjar ge resultat, inte bara i form av samarbetsavtal med klubbar från högre divisioner utan även att fler spelare tar klivet upp från de egna juniorlagen.

– Vi är den typen av förening, vi har inte resurser att spela högre upp i seriesystemen utan kan vi jobba med att utveckla både unga och äldre spelare är det någonting vi såklart strävar efter. Både jag och övriga ledare älskar att jobba med just den biten och det finns goda förutsättningar till just detta i Vännäs. Bara tidigare idag var jag nere mitt på dagen och körde extra med några av killarna från hockeygymnasiet när ishallen stod tom under sex timmar. Här finns möjligheter att träna mycket samtidigt som det skapas en familjär stämning när killarna bor nära varandra, menar Lund.

Ett exempel på just detta är backen Gabriel Östberg, som i år vuxit in i representationslaget i Vännäs trots att han fortfarande är junior.

– Gabriel gör det jättebra och är ett bevis på att man kan gå bakvägen i hockeysystemet. Han kom till hockeygymnasiet från Stockholm och är nu en etablerad back i Hockeyettan. Han är med och konkurrerar med mer erfarna spelare om till exempel speltid i powerplay och har nästan gjort en poäng per match utan speciellt mycket tid i numerärt överläge vilket är oerhört imponerande, avslutar Lund.

 

 

//Marcus Malmsten