Disciplin bakom ny HHC-seger

Efter 17 matcher står det fortfarande en nästan osannolik nolla i förlustkolumnen för HHC i tabellen för östra HockeyEttan.

Alla förväntade sig en tuff uppgift på bortaplan mot ett Segeltorp som har haft rejäl medvind i de senaste matcherna, med tre raka vinster och 21-1 i mål, och dessutom är mitt i kampen runt AllEttan-strecket. Men när matchen var över stod det 1-6 (0-2, 1-2, 0-2) på anslagstavlan efter en kassaskåpssäker seger för ett disciplinerat HHC, som visserligen fick bra utdelning på chanserna i första perioden, men som sedan bestämde på isen och fick matchen precis dit man ville.

Att skottstatistiken var så jämn som 22-24 och att segern ändå blev så klar är symptomatiskt för årets upplaga av HHC, som bygger hela sitt spel bakifrån och ser till att hålla motståndarna mestadels på utsidan i egen zon och låter #1 Magnus Åkerlund ta resten. När chanserna sedan kommer framåt finns det både smarthet och effektivitet för att avgöra matcher som annars statistiskt sett ser jämna ut.

Segeltorp gick ut hårt och hade 12-4 i skott i den första perioden. Ändå stod det 0-2 efter mål av #40 Markus Kinisjärvi (11.53) och #61 Alexander Pettersson (18.35) där #10 Jonas Lindström klockrent vann en offensiv tekning direkt till ”Alex” som gick rakt fram och bara tryckte av.

Med den ledningen inför den andra perioden kunde HHC fortsätta styra matchen på sina villkor och när Segeltorp reducerade till 1-2 efter 5.51 med mål av Adam Lindgren kom ett snabbt svar av HHC fram till 1-3 (7.25) med matchens snyggaste mål när Jonas Lindström drev runt Segeltorps mål, men lurade alla med ett släpp vid första stolpen som #14 Simon Lövgren med ett direktskott smällde upp bakom Segeltorps målvakt. Ett riktigt klassmål som fick stor betydelse för fortsättningen av matchen.

När sedan HHC hade varit hårt pressat i numerärt underläge och direkt därefter istället gjorde 1-4 (19.38) av #21 Patrik Elfsberg på ett rappt skott stolpe-in efter passning från Alexander Pettersson kunde inte Segeltorp ta sig tillbaka i matchen.

– Vi fick bra utdelning i första, men i andra perioden tog vi över matchen. Ju längre det går i matcherna, desto bättre blir vi, konstaterade en nöjd ”Lillis” Lövgren, som öste beröm över backspelet där #13 Simon Löf var planens gigant.

– Det är svårt att göra mål på oss nu och det betyder naturligtvis mycket, men vi värderar också bra i spelet framåt. I tredje perioden spelade vi av matchen på ett starkt sätt med bland annat ett uppoffrande arbete i box play. Jag är glad att vi kan visa den här attityden när det egentligen är Segeltorp som har något att spela för, tyckte HHC-tränaren.

Segeltorp satsade desperat framåt i inledningen av tredje perioden för att om möjligt ta sig närmare. När chansen kom i power play i mitten av perioden satsade hemmalaget allt på att plocka målvakten och spela 6 mot 4, men det utmynnade bara i ännu ett HHC-mål när Jonas Lindström smart tog sig loss och satte pucken i den tomma kassen fram till 1-5 (11.37). Med två viktiga assists och ett mål hade Lindström stor del i vart matchen tog vägen.

Vid det här laget hade Segeltorps-spelarna tappat fokus och ägnade sig mest åt att protestera mot domslut, vilket innebar att HHC istället avslutade målskyttet med 1-6 (15.28) när #20 Henrik Marklund drev på mål och #11 Sebastian Manberg rakade in returen.

Skribent: Lars-Gösta Larsson