En poäng mot Östersund

Det blev en riktigt underhållande historia som innehöll det mesta när AIF tog emot Östersund under lördagen. I hemmalaget var Sebastian Pettersén och Alexander Steen tillbaka i spel och även nyförvärvet Chris Williamson var spelklar.

Man började också piggast och snurrade friskt i anfallszon utan att skapa de riktigt heta chanserna. Chris Williamson hade dock ett friläge i inledningen och Jacob Geidon Hansson och Simon Hammar hotade också utan att få in pucken. Ett tidigt numerärt överläge gav inte utdelning och gästerna kom in i matchen allt eftersom minuterna gick. I slutet av den första rundan fick Emil Ridhult sätta sig på botbänken och gästerna etablerade tryck framför Calle Hjälm i AIF-kassen. Man redde dock ut första perioden och skotten slutade 7-4 till AIF.

Andra rundan inleddes med resterande tid på utvisningen och gästerna satte ledningsmålet efter 30 sekunder efter en stökig situation framför målet där man stötte in pucken. AIF repade dock mod efter att ha varit tillbakatryckta ett par byten och Marcus Runnkvist hittade Emil Jakobsson som mitt i slottet krutade in 1-1. Gästerna checkade betydligt hårdare och högre upp i banan i den andra perioden och AIF anpassade sitt spel och ställde om till kontringar när tillfälle gavs. 2-1 låg samma spelare bakom. Runnkvist till Jakobsson som snyggt hittade krysset från högerkanten. Dessvärre kvitterade Östersund strax efteråt via styrning efter skott från blålinjen. AIF lät sig dock inte nedslås och Daniel Taavo skrinnade sig fri och satte iskallt 3-2 mellan benen på bortakeepern. Skotten 10-17.

AIF inledde tredje perioden med en man mindre på isen och gästerna har ruggig spets i sin förstaformation vilket innebar att kvitteringen kom efter skott från blå och mycket trafik framför Hjälm. Sedan fick svartgult ett bra läge när man fick fyra minuter i rad i power play. Första tvåan blev alldeles för långsam från hemmalagets sida och pucken gick för långsamt. Linus Rosdahl hade bästa läget utan att få in pucken. I slutet av den andra tvåan satte dock Viktor Lund påpassligt ledningsmålet med dryga tio minuter kvar av den tredje perioden. Efter det spelade AIF bra och tätt. Man stängde mittzon, fick ned farten på gästerna och Calle Hjälm klev fram med ett par fina ingripanden. Bortalaget tog time out med två minuter kvar. Man etablerade efter vunnen tekning ett hårt tryck i spel sex mot fem men AIF såg ut att reda ut stormen. Kvitteringen kom dock med blott elva sekunder kvar och den var ett resultat av att AIF:arna först rensade ut pucken ur egen zon. De flesta trodde på icing och laget gjorde ett konstigt byte. Man lät sedan passivt Östersund skrinna över hela banan, runda kassen och droppa in pucken framför mål och stöta in 4-4.

I förlängningen skulle AIF avgjort flera gånger om då man fick spela fyra mot tre efter dryga minuten. Dessvärre satt de flesta av avsluten i plexiglaset bakom målet på öppna lägen, och gästerna redde ut det hela innan man avgjorde efter fyra minuter. Skotten totalt 27-37 inför nästan 800 personer på Lombia.

AIF skall dock inte skämmas över den här insatsen och man visade att man kan störa topplagen i serien. Vi plussar Hjälm i målet. Philip Kemi bra som vanligt och framåt gjorde Emil Jakobsson sin bästa match i AIF-tröjan. Nya tag under söndagen då Örnsköldsvik gästar Lombia kl 16.