Vimmerby vann seriefinalen i Kristianstad under onsdagskvällen

Det var full omgång i den södra serien under onsdagskvällen.

Helsingborg – Troja-Ljungby 2-3

Troja-Ljungby reste ned till Skåne för att ta sig an Helsingborg och det började bra för gästerna från Småland.
Hampus Olsson gav Troja-Ljungby ledningen efter knappt åtta minuters spel och fem och en halv minut senare ökade Jonathan Nielsen på ledningen till 2-0 för gästerna. Troja-Ljungby avfyrade 17 skott under den första akten men Daniel Wahlberg tog hand om det mesta.
Men i den andra perioden var det istället Helsingborg som kom ut hårdast och reducerade redan efter 41 sekunder genom Johan Zarwel.
Helsingborg såg även till att kvittera innan den andra perioden var till ända, Casper Åkesson satte dit sitt tredje mål för säsongen och skåningarna var ikapp.
Men i den sista akten var det återigen Troja-Ljungby som var hetast och skapade flest möjligheter.
Gästerna fortsatte avlossa många skott och ett av dem trillade in bakom Daniel Wahlberg.
Nio minuter in i perioden satte Oscar Öhman 3-2 för Troja-Ljungby som också blev slutresultatet i matchen.

Kristianstad – Vimmerby 1-3

I Kristianstad ishall möttes ettan och tvåan i serien. Det blev en tuff match där det smällde allt som oftast. Gästerna var dock det lag som spelade smartast under den första akten, laget låg rätt i positionerna och bjöd inte hemmalaget på något.
Ett ribbskott var det närmsta Kristianstad kom i den första perioden. Istället gjorde Vimmerby 0-1 genom Jakob Karlsson efter drygt 14 minuters spel.
Kristianstad skulle dock få utdelning i början av mittakten, i powerplay skickade nyförvärvet, Tony Pappila in ett stenhårt skott som Jonathan Stålberg var chanslös på.
Men glädjen blev kortvarig i hemmalägret. För knappa två minuter senare hade Vimmerby återtagit ledningen när Mathias Wigley avslutade ett vackert anfall fram till 1-2 för gästerna.
Kristianstad förde spelet i den tredje perioden men pucken ville inte in bakom Stålberg som stod för några riktigt svettiga parader.
Istället petade Jakob Karlsson in 1-3 i tom kasse med fem sekunder kvar att spela och Vimmerby har nu tio poäng ned till Nybro som ligger på sjätte plats.

Kallinge/Ronneby – Nybro 4-5 (förlängning)

I Kallinge var det viktiga poäng som stod på spel och hemmalaget började bäst, de såg till att Nybro drog på sig utvisningar och under det andra powerplay-spelet tog hemmalaget även ledningen. Sebastian Magnusson överlistade Pavel Krajcovic efter nio minuters spel och tre minuter senare hade hemmalaget dubblat sin ledning efter mål av Stefan Söder.
Nybro kom dock tillbaka, Dennis Santesson reducerade efter 14.26 och knappa två minuter senare var det kvitterat i Soft Center Arena efter mål av Johan Järlefelt.
Nybro som kom stärkta in till den andra perioden fortsatte på samma sätt som de avslutade den första tjugan.
Genom att göra mål, Linus Olsson gav Nybro ledningen efter en dryg minuts spel och knappt halvvägs in i matchen kom även 2-4 genom Erik Lindström.
Med minuten kvar av perioden reducerade Andreas Nordfeldt och såg till att det fortfarande var match inför den tredje akten.
Stundtals pressade hemmalaget på rejält i den tredje perioden och halvvägs in i densamma kom även utdelningen. Daniel Andersson kvitterade och fler mål blev det inte under ordinarie matchtid.
Kallinge/Ronneby drog på sig en sen utvisning i perioden som följde med in i förlängningsspelet och då passade Erik Lindström på att avgöra och skjuta bonuspoängen till Nybro.

Halmstad – Mörrum 2-3

Mörrum begav sig till Halland för match mot Halmstad och gästerna såg till att ta ledningen i den första perioden när Gabriel Altberg prickade in pucken bakom Anton Malmborg.
I den andra perioden lyckades hemmalaget kvittera när Erik Åhlén fick chansen på straffslag efter knappa sju minuter och när Jesper Lönnberg satte 2-1 efter knappt tolv minuter började hemmapubliken vädra segerjubel.
Men Khalid Ibrahim ville annorlunda och såg till att kvittera två minuter senare och inför den tredje perioden var ställningen 2-2.
I spel fyra mot fyra kunde Andreas Grönqvist skjuta in segermålet för gästerna knappt två minuter in i den tredje perioden och Mörrum tog viktiga poäng i jakten på en bra placering inför fortsättningsserien.

Tyringe -Kalmar 3-5

Tyringe tog emot Kalmar i en tät match och hemmalaget tog ledningen efter knappt fem minuter genom Linus Ljung i powerplay.
Kalmar fick en bra chans till kvittering när de tilldömdes ett straffslag men Victor Cruus Rydberg lyckades inte överlista Joakim Strandberg.
Istället ökade Sebastian Freed Karlsson på till 2-0 efter 14 minuters spel och Tyringe gick till pausvila i ledning.
Men Kalmar hade inte gett upp och kom ut till den andra perioden med ny energi. Sebastian Ottosson reducerade efter en minut och 40 sekunder och halvvägs in i mittperioden kvitterade Jarkko Oikarinen med sitt elfte mål för säsongen.
Fyra och en halv minut senare hade dock Tyringe tagit tillbaka initiativet i matchen efter att Sanny Hafström givit hemmalaget ledningen på nytt.
Men även i den tredje perioden kom gästerna ut starkt och Evan Allen kvitterade efter drygt två minuters spel och ytterligare två minuter senare hade Jesper Sellin gett Kalmar ledningen med 3-4.
Jarkko Oikarinen fastställde slutresultatet till 3-5 när det återstod 24 sekunder av matchen och satte därmed sitt tolfte mål för säsongen.

Hanhals – Dalen 5-3

Ett viktigt möte kring Allettan-strecket spelades i Kungsbacka ishall under kvällen när Hanhals tog emot Dalen.
Hemmalaget började bäst och tog ledningen efter drygt sju minuter genom Philip Elgestål och det var också resultatet efter den första perioden.
I den andra fortsatte Hanhals trumma på och Anton Sandberg satte 2-0 i powerplay efter sex minuter och drygt två minuter senare kom även 3-0, målskytt denna gång, Anton Sandberg.
Ian Örnskog reducerade för gästerna efter drygt 13 minuters spel.
Hanhals inledde den tredje perioden med att göra 4-1 efter sex minuter genom Robin Carlsson och det började lukta hemmaseger lång väg.
Markus Näslund gav dock gästerna chansen att komma tillbaka målmässigt när han reducerade knappt tre minuter senare men hemmalaget var starkast denna kväll, Filip Roos satte 5-2 efter 13 minuters spel och matchen var avgjord.
Timmie Persson snyggade till siffrorna när det återstod en dryg minut men närmre än så kom inte Dalen denna kvällen.