VÄSBY VANN DERBYT MOT SOLLENTUNA!

Väsby Hockey tog stora kliv mot Allettan när laget derbyvann hemma mot Sollentuna med 6-3 i en svängig drabbning. Nick Hedemyr blev tremålsskytt och var tungan på vågen när Väsby nu endast behöver en poäng till innan Allettan blir ett faktum.

Norrortsderby betyder alltid supertända motståndare säger tränare Viktor Tuurala. Vi gör två bra perioder, mål i PP, och BP och så blev det till slut en stabil seger.

Trots att Väsby bitvis parkerade i Sollentunas zon och under stora delar spelade härligt anfallsspel blev det trots allt spänning i matchen när Väsby under några minuter i mittakten bara tänkte framåt och glömde bort att jobba bakåt. Det gjorde att ett kontringsstarkt Sollentuna vände 3-0 till 3-3 efter tre effektivt utnyttjade spelvändningar.

Men en het tremålsskytt i form Nick Hedemyr och ett tajt, noggrant spel i sista perioden gav aldrig Sollentuna någon mer möjlighet att komma in i matchen och det innebär att Väsby nu inte förlorat mot grannarna Sollentuna på över två år. Ett skönt facit, framförallt på grund av Väsby tidigare säsonger haft så svårt för just Sollentuna.

Men i afton var det egentligen inget snack om vart poängen skulle hamna. Väsby gjorde på det hela en stark insats och var riktigt taggade på att hjälpa sig själva ett steg närmare Allettan.

Razmuz Waxin-Engback fick äran att bli första målskytt i matchen efter att han först stått för en fin uppåkning, vänt upp och sedan frispelat Nick Hedemyr vid den bortre stolpen. Nick fick dock inte riktigt till avslutet utan väntade istället kallt ut målvakt Ben Johansson innan han spelade tillbaka till Razmuz som vid den andra stolpen stod och väntade och sedan enkelt sköt in pucken i den tomma kassen.

Utökningen spelades in när det endast återstod tre sekunder av den första perioden och det blev ett synnerligen vackert mål. Ett inspelat sådant efter att Johannes Nilsson startat anfallet, spelat in pucken till Elliot Lorraine som sedan direkt spelade pucken bakåt mellan sina ben och där pucken slutligen hamnade i gapet på Christoffer Gozzi. Kapten Gozzi var sedan ky

lig när han med en dragning åt sidan skapade sig själv en lucka och där pucken sedan spelades in mellan benen på målvakt Johansson.

Andra perioden fortsatte sedan i samma goda Väsbyanda som den första där Väsby skapade sig själva mängder med goda lägen att göra mål på. 3-0 kom redan innan ens två minuter hade spelats när Nick Hedemyr blev frispelad från kanten. Några skär senare och med ett väl måttat skott ramlade pucken in bakom Sollentunas målvakt och det först av tre mål av en för afton skottvillig Hedemyr, var ett faktum.

Men därefter hände något. Väsby fortsatte att spela bra offensiv hockey men fick en aning hybris när alla konstant tog sig framåt och där få om någon, ett tag tänkte tanken att säkra hemåt. Sollentuna som fram till sin första reduceringspuck som spelades in i periodens nionde minut, knappt hade haft en målchans i perioden, fick därefter en matchbild som passade laget som handen i hockeyhandsken.

Väsby anföll med huvudet under armen och gav Sollentuna gott om möjligheter att ställa om och komma i kontringar. Något som laget är bra på och framförallt firma Elias Lindskog och Lucas Lagerstedt. Denna duo står oftast bakom det mesta av Sollentunas offensiv och den första advent var inget undantag. Två fina omställningar när Väsby tappat spelare i anfallszonen gav såväl 3-2 som 3-3 och de flesta på läktaren trodde då knappt sina ögon.

Men en dåligt tajmad utvisning på en Sollentunaback som träffade Johannes Nilsson i ansiktet med matchstraff till följd, blev kostsam för gästerna. Åtta sekunder senare återtog nämligen Väsby ledningen när Nick Hedemyr med ett mäktigt skott från blå prickade in 4-3.

Det blev ett viktigt mål som gjorde att Väsby sedan i den sista perioden kunde kontrollera matchen. Inledningsvis främst tack vare att laget fick inleda perioden med fyra minuters överläge men inte ens när Sollentuna blivit fulltaliga förändrades matchbilden. Väsby spelade aggressivt mot Sollentunas backar och gav aldrig gästerna möjligheten att bygga upp något eget spel utan de flesta puckarna hamnade istället till icing och där Väsby fick möjligheten att starta upp de flesta avbrotten i Sollentunas zon.

I den sjuttonde minuten drog Sollentuna på sig en utvisning. Även denna blev kostsam och återigen var det Nick Hedemyr som bombade in avgörandet. Det tog åtta sekunder av det numerära överläget när Nick gjorde 4-3 och lika många sekunder innan 5-3 var inskjutet. Målen påminde om varandra där passningsläggare vid båda tillfällena var Fredrik Falk.

Matchen avslutades sedan med en liten Sollentunapress. Enda gången de egentligen var en längre stund i Väsbys zon i perioden och orsaken till det var för att Väsby drog på sig två sena utvisningar. Men säkert målvaktsspel av Robin Wallin och uppoffrande försvarsspel av utespelarna gav ingen ytterligare reducering utan istället kunde Christoffer Gozzi bli tvåmålsskytt när han via köksvägen satte 6-3 i den tomma kassen.

Sammanfattningsvis så gör Väsby en bra insats mot Sollentuna där egentligen endast ineffektiviteten gjorde så att matchen levde längre än vad den egentligen hade behövt göra. Väsby lärde sig även av sina misstag under mittakten för det blev en imponerande avslutande akt som Väsby bjöd på när laget inte gav Sollentuna minsta lilla chans att komma tillbaka.

Elva poäng skiljer nu Väsby från lagen under strecket och det enda laget som kan komma ikapp Väsby är nu Vallentuna som med en match mindre spelad kan ta tolv poäng på sina sista fyra matcher. Eftersom Väsby möter just Vallentuna nu på onsdag i Vilundahallen som kan Allettanplatsen faktiskt säkras redan då.

Att Nick Hedemyr efter sitt inskjutna hattrick skulle väljas till dagens bästa hemmaspelare av matchjuryn var en lågoddsare. Äntligen fick Nick islossning och som han har väntat efter den. Tre härliga grisar till Nick!

Två grisar ges till kapten Christoffer Gozzi  som var riktigt pigg matchen igenom och som fick krydda sin insats med två härliga mål.

Den sista grisen vill jag slutligen skänka till Rasmus Sörgardt som återigen var härligt aggressiv och företagsam samtidigt som han agerade säkert i den egna zonen.

Särskilda omnämnanden skänks slutligen till Razmuz Waxin-EngbackJohannes NilssonFredrik FalkOliver HorrsellFelix Dahlgren samt till Manfred Ehlers som höjde sig lite över ett annars jämngott Väsby.