Två hemmamatcher för HHC

Efter den starka vändningen av HHC mot Nyköping fram till ännu en seger väntar nu närmast hemmamatch mot bottenförankrade Hanviken på onsdag.

Därefter är det bara två matcher kvar av grundserien med först ett riktigt prestigemöte mot Huddinge i Glysishallen på söndag (9/12) och sedan avslutningen med bortamatch mot Sollentuna nästa onsdag (12/12).

För att bara kort återknyta till matchen mot Nyköping, så hade den drabbningen två ansikten. Ett när HHC-spelarna till en början för en gångs skull inte höll sig till matchplanen och inte heller riktigt ”fanns på plats” med sitt fokus – och ett helt annat när man i tredje perioden med disciplin och noggrannhet runt linjerna och i passningsspelet bara skoningslöst gick ut och vände matchen.

– Det var riktigt starkt hur vi bara tog tillbaka matchen och vände den till vår fördel. Sådant kan vara bra att ha med sig inför fortsättningen. Kul också att nya matchvinnare kliver fram när de får mer speltid, menar Magnus Nilsson.

I tredje perioden gick HHC-tränarna ner på tre femmor där Linus Karlsson och Anton Hammargård fick mer speltid än vad de brukar ha och tackade för förtroendet med både mål och assists.

– När vi fick vårt tredje mål så tidigt i tredje perioden fick vi ny energi. I ett sådant läge är det lätt att laget som rider på en framgångsvåg tror på att det ska gå vägen, medan det blir tvärtom för motståndarna som börjar tro att de inte ska klara sig. Och så vänder det, konstaterar ”Lillis” Lövblom.

HHC-tränaren meddelar för övrigt att det blir målvaktsbyte i matchen mot Hanviken där #25 Andreas Bosson går in och gör sin femte match med över 90 i räddningsprocent från sina tidigare matcher.

Apropå statistik så kan man kanske tycka att HHC, med sin överlägsna serieledning, borde toppa i varenda kategori. Men så är det faktiskt inte.

I poängligan, som toppas av Christian Holmblad, Väsby, på 25 poäng, är Sebastian Manberg främst av HHC:arna med sina 21 poäng (6+15) på 10:e plats och med Patrik Elfsberg på 14:e plats med 19 poäng (12+7).

Flest mål har så här långt Mikael Adamsson, Visby, gjort med 17 fullträffar. Här ligger Patrik Elfsberg och Sebastian Fakt på andra och tredje plats med 12 mål medan Henrik Marklund med 8 mål ligger på 16:e plats.

Christian Holmblad toppar även assist-tabellen med sina 17 målgivande passningar. 5:a är Sebastian Manberg med 15 och på 10:e plats finns Markus Kinisjärvi med 14 assists.

Pontus Andersson, Enköping är etta i effektivitet, men då ska man komma ihåg att han bara har spelat tre matcher och gjort 2 mål på 7 skott (28,57 % i effektivitet), så vi anser nog att Patrik Elfsberg är den moraliske ledaren på 24 % med sina 12 mål på 50 skott. Sebastian Fakt har 19,67 % med 12 mål på 61 skott.

När det gäller vunna tekningar är Markus Kinisjärvi just nu bäst av HHC-spelarna med 62,42 % på 5:e plats medan Elfsberg har 51,16 %.

Bland backarna har Väsbys Rasmus Sörgardt varit effektivast med 19 poäng (4+15). Tommy Stenqvist ligger på 13:e plats med 10 poäng (1+9) och bland juniorerna ligger Linus Karlsson på 3:e plats.

Och så kommer vi slutligen till de kategorier där HHC-spelare ligger i topp:

Bland målvakterna är Magnus Åkerlund seriens tätaste med 94,05 i räddningsprocent medan Jonas Lindström är den som gjort flest (3) mål i numerärt underläge.

När det gäller den så kallade plus/minus-statistiken (som räknar antal insläppta mot antal gjorda mål för alla spelare inne på isen) är det en förkrossande överlägsenhet för HHC, som har åtta spelare bland de tio bästa: 1) Simon Löf +16, 3) Sebastian Manberg +15, 4) Sebastian Fakt +15, 5) Markus Kinisjärvi +15, 6) Lucas Byhlin +14, 7) Patrik Elfsberg +13, 8) Albin Runesson +13, 10) Henric Nordin +12.

En annan sak som visar att l-a-g-e-t är HHC:s starkaste vapen är väl också att 16 av spelarna har gjort mål så här långt, 13 av spelarna har gjort 2 mål eller fler och 7 av spelarna har gjort 5 mål eller fler.

Nu ska man ha i minnet att statistiken i HockeyEttan inte alltid är korrekt. Det blir ibland fel på någon assist, och det är inte alltid som skott bokförs på rätt spelare eller att man hinner se vilka fem som är inne på isen vid gjorda eller insläppta mål. För att inte tala om att avgöra vem som vinner en tekning…

Men kul är det – och en viss sanning finns det alltid.

Skribent: Lars Gösta Larsson