Dubbla fredagsderbyn i en redan avgjord norrserie

Den norra serien är inför de avslutande omgångarna redan avgjord och det står sedan någon vecka tillbaka klart att Piteå kommer vinna serien och spela Allettan efter jul tillsammans med Kalix, Boden, Östersund och Vännäs. Lagen under strecket har dock fortfarande viktiga poäng att spela om då en högre placering i grundserien resulterar i bättre förutsättningar att nå en playoffplats i fortsättningsserien, eftersom man tar med sig poäng baserat på tabellplacering.

Vännäs gör debut i Allettan-sammanhang och tränaren Mattias Lund är givetvis nöjd med lagets prestation under grrundserien.

– Det känns fantastiskt bra, självklart. Det har känts bra hela vägen tycker jag och någonstans har jag ändå känt hela tiden att vi kommer ta den här Allettanplatsen, säger Lund till klubbens hemsida och menar vidare att han redan börjat titta framåt mot Allettan.

– Det blir nästan ett tomrum direkt. Nu har vi klarat detta, vad kommer härnäst, liksom. Jag är nog lite tråkig som person där, att jag nog inte njuter så mycket i stunden åt detta utan vill framåt direkt. Nu vill vi hitta nya målsättningar.

Lund lyfter fram ett antal framgångsfaktorer som gjort att Vännäs lyckats med bedriften att ta sig till Allettan.

– Första och främst alla personer som sliter i det tysta kring A-laget, det resulterar i sådana här bedrifter. Det är någonting som verkligen krävs i en förening med små resurser. Samtidigt har vi hittat väldigt rätt i karaktärerna i laget och de spelarna vi plockat in, någonting som började redan ifjol och har fortsatt i år. Sedan ska man ha lite tur också, att få hit spelare som kanske ramlar ner lite i knät på oss. Så en kombination av allt det där är nog anledningen till att vi når en plats i Allettan.

Allettanlagen må vara klara och det finns ingen dramatisk streckstrid att tala om, men fredagens två matcher kommer garanterat bjuda på stor underhållning när dubbla derbyn står på schemat. Just Vännäs är i allra högsta grad involverade i fredagens ena derby när man drabbar samman med lokalkonkurrenterna Teg i A3 Arena i Umeå. Matchen är inte bara ett hett Umeåderby utan även en jubileumsmatch för Teg som firar 120 år som förening.

I fredagens andra derby möter Boden, förstärkta av nyförvärvet Per Ledin, Kalix i PART Arena och sportchefen Rolf Nilsson är naturligtvis nöjd med att tillslut fått Ledins signatur.

– Per tillför alltid mycket energi i sina lag, både på och utanför planen, vilket i förlängningen producerar poäng. Han är en ledare och tävlingsmänniska som aldrig ger upp. Med Per på planen händer alltid något, underhållningsvärdet i Hockeyettan och inte minst i Björknäshallen stiger ytterligare en nivå, säger Nilsson till klubbens hemsida.

Huvudpersonen själv tonar ner förväntningarna inför debutmatchen.

– Jag har egentligen inga förväntningar. Det blir min första riktiga match sedan i våras när jag spelade med Luleå Hockey men det ska bli riktigt roligt. Kalix är skridskoskickliga så det kommer bli en fartfylld match, säger Ledin.

Kalix tränare Niklas Dahl förfogar över en skadedrabbad trupp inför den tuffa derbymatchen.
– Det brukar alltid vara tuffa matcher mot Boden. De har ett lag med mycket erfarenhet och är ett hårt spelande lag att möta. Dessutom har vi haft lite skador och sjukdomar på slutet och som det ser ut nu kommer vi att mönstra ett ganska ungt lag med egna spelare. Det ska bli spännande att se hur vi hanterar uppgiften, säger Dahl till klubbens hemsida och tror vidare att Ledin blir en positiv injektion i motståndarlaget.

– Vi vet att han är en seriös och otroligt duktig spelare som har en förmåga att få igång lag. Hans närvaro talar för en riktigt rolig och svår hockeymatch, men vi ser fram mot utmaningen.

 

Fredagens matcher i Hockeyettan Norra:

Kalix – Boden

Teg – Vännäs

 

//Marcus Malmsten

FOTO: Tegs SK