Grums till Allettan trots förlust i epilogen

Den västra grundserien spelades färdigt under onsdagen, inför kvällens omgång var det en kamp mellan Arboga och Grums om vilka som skulle ta sig till Allettan.

Borlänge – Lindlöven 4-1

Borlänge hade inte mer än äran att spela för när Lindlöven kom på besök under onsdagskvällen men trots det visade laget klass och siffrorna kunde enligt rapport varit betydligt större.
Det var dessutom Lindlöven som tog ledningen i matchen efter drygt tre minuter när Linus Lundberg överlistade Victor Eriksson.
Men ju längre matchen gick desto mer tog Borlänge över.
Christoffer Jansson kvitterade efter knappt nio minuter och Christoffer Björklund satte 2-1 fyra minuter senare.
Med minuten kvar av den första perioden satte även Petter Mäkitalo 3-1 i powerplay och Lindlöven orkade aldrig komma tillbaka.
Sebastian Kaijser fastställde slutresultatet till 4-1 i med några få sekunder kvar att spela i den andra perioden och Borlänge avslutade grundserien med ytterligare en seger.
För Lindlövens del blir det spel i vårserien efter jul och där startar laget på fyra poäng.

Surahammar – Köping 4-5 (Förlängning)

Köping hade redan innan kvällens omgång säkrat spel i Allettan efter jul och gjorde knappast sin bästa insats den här säsongen.
Jonathan Ström fixade Köpings ledningsmål efter tre och en halv minut i powerplay men Surahammar tänkte avsluta grundserien med att jobba hårt för att få med sig poäng.
Nicklas Larsson kvitterade efter 5.17 och bara 25 sekunder senare hade Tom Olsson givit Surahammar ledningen med 2-1.
Köping tog tag i matchen i mittperioden och vände på tillställningen igen.
Emil Forsberg satte 2-2, halvminuten senare fixade Johan Eek 2-3 och två minuter senare satte Robert Eriksson 2-4 för Köping.
Nicklas Larsson såg dock till att det fortfarande var match inför den tredje genom att reducera till 3-4 och när Surahammar fick ett powerplay i den tredje akten tog han även matchen till förlängning.
Med en dryg minut kvar kvitterade Nicklas Larsson när han satte sitt tredje mål för kvällen och Surahammar fick med sig en poäng från epilogen.
I förlängningen fick Köping en chans att spela fyra mot tre och då avgjorde Ludvig Karlsson och skickade bonuspoängen till Köping.
Surahammar startar vårserien utan poäng då laget slutade sist i grundserien.

Tranås – Mariestad 7-4

I Tranås möttes två topplag i en målrik historia.
Mariestad fick chansen att ta ledningen

i matchen när Douglas Lögdal fick chansen på straffslag efter drygt fem minuter men han lyckades inte överlista Fredrik Bergvik den gången.
Istället satte Pontus Eklöf 1-0 för Tranås i powerplay efter knappt 13 minuter och drygt fyra minuter senare ökade Anton Blomberg på till 2-0, även det i powerplay.
I den andra perioden gick Tranås ut och visade prov på rejäl effektivitet.
Ivar Arnesson ordnade 3-0 efter 38 sekunder och Jacob Olbing fixade 4-0 efter knappt sju minuter.
I boxplay fixade sedan Max Rapp 5-0 och det kändes som att Tranås var på väg att köra över Mariestad fullständigt.
Alexander Anderberg reducerade till 5-1 efter 16 minuters spel men Tranås hade en behaglig ledning paus.
När Filip Petersson satte 6-1 fem minuter in i den tredje hade nog alla räknat in tre poäng för Tranås.
Oscar Olsson reducerade till 6-2 efter 7.13 och Mariestad gjorde vad de kunde för att komma närmare.
Anton Blomberg fick chansen att slå en straff även han men inte heller den passerade mållinjen.
Ahlbin Hernod och Ludvig Collberg putsade till siffrorna till 6-4 med en dryg minut kvar att spela men när Mariestad plockade ut Tobias Sandberg ur kassen skickade Marcus Schelin in pucken i den tomma kassen och fastställde slutresultatet till 7-4.

Arboga – Forshaga 4-3

För Arbogas del gällde det att vinna över Forshaga samtidigt som Grums var tvungna att tappa poäng för att de skulle ha en möjlighet att nå Allettan.
Det började så bra som det kunde, efter 35 sekunder stod det 1-0 på resultattavlan efter att Alexander Kovalonok gjort mål.
Carl Stapleton kvitterade efter 5.27 men Arboga såg till att gå till pausvila i ledning.
Kim Persson ordnade 2-1 och Roman Semjonov fixade 3-1 efter 20 minuter.
Då var Arboga i Allettan men det skulle ändra sig under kvällen.
För i den andra perioden kom Forshaga ut och bjöd upp till kamp. Jonas Johannesson reducerade efter 8.39 och tre och en halv minut senare hade Robin Johannesson kvitterat till 3-3. Då var plötsligt Grums i Allettan.
Arboga behövde vinna och de behövde göra det med ett par mål för att gå förbi Grums på målskillnad.
Arboga gjorde ett mål i den tredje, med halvminuten kvar att spela fixade Alexander Kovalonok segermålet men det räckte inte, Arboga slutar på samma poäng som Grums men värmlänningarna går till Allettan på fler gjorda mål och Arboga får istället spela vårserien där de startar på sex poäng.

Skövde – Grums 4-3 (Förlängning)

Grums åkte till Skövde och visste att de var tvungna att få med sig poäng för att fortfarande ha Allettan-platsen inom sitt grepp.
Men det var Skövde som började bäst och skapade ett flertal bra möjligheter i den första perioden.
Och hemmalaget tog även ledningen, i boxplay fick Henrik Thegel ett friläge efter slarv i Grums skickade in 1-0 för Skövde efter drygt nio minuter.
Grums såg ut att vara tagna av stundens allvar och skapade inte jättemånga farliga lägen i den första perioden, men en chans fick de och då kvitterade Lukas Söderlund.
I den andra perioden tog Grums även ledningen med 1-2 genom Axel Lundqvist men glädjen blev kortvarig. Tom Lundgren kvitterade innan perioden var till ända och inför den tredje akten var ställningen helt jämn.
Där kopplade dock Grums ett grepp om platsen till Allettan när Lukas Söderlund fixade 2-3 och Grums var bara sekunder från att avsluta grundserien med tre poäng.
Men med sju sekunder kvar fixade Jesper Erlandsson 3-3 och tog matchen till förlängning. Då visste ingen i Grums bås att det redan var klart att de skulle få spela Allettan och de gick därför ut till förlängningen för att försöka få med sig bonuspoängen.
Men det var Skövde som lyckades avgöra när Jonas Nyman fick en chans framför målvakten Martin Svedberg och Skövde kan gå in i vårserien efter tre raka segrar och startar på tre poäng.
För Grums del blir det spel i Allettan tack vare poängen i Skövde.

Kumla – Malung 3-6

Malung åkte till Kumla för att försöka få någon extra poäng till vårserien och såg till att ta ledningen redan efter fyra och en halv minut genom Niklas Lindberg.
Oskar Branäs ökade på ledningen tre minuter in i den andra perioden men Kumla vaknade till och reducerade genom Edvin Ekström mindre än minuten senare.
Gabriel Lindh såg till att Malung på nytt ledde med två puckar när han satte 1-3 efter knappt 13 minuter.
I slutsekunderna av perioden reducerade Kumla på nytt när Victor Wänghult fick in pucken bakom Robin Christoffersson.
Men i den tredje perioden var det Malung som ville mest, Daniel Söderlund satte 2-4 efter 34 sekunder och efter fyra minuters spel ökade Patrick Eriksson på till 2-5.
Henrik Warman reducerade i powerplay men det var Malung som fick sista ordet i matchen och Daniel Söderlund fick avsluta målskyttet i matchen när han satte 3-6 efter knappt 14 minuter.
Kumla startar därmed vårserien på två poäng medan Malung startar på fem pinnar.