Premiär med ”matcher i matchen”

Med två raka matcher mot Östersund – det som inom hockeyn kallas för back-to-back – börjar HHC spelet i AllEttan redan innan nyårsklockorna ringer.

Bildtext: För Albin Runesson handlar det om ett brödramöte när Östersund kommer på besök för premiären i AllEttan (fotograf Peter Scott).

Därefter kommer AllEttan att avgöras i rasande fart fram till den sista spelomgången den 20 februari. Premiären i Glysishallen (28/12) bjuder direkt på några häftiga ingredienser med möten mellan tidigare lagkamrater – och även bröder – där det mentala spelet säkert kommer att bidra med lite extra krut till nyårsraketen, i det man brukar kalla för ”matcher i matchen”.

Dagarna före jul träffades bröderna Albin och Petter Runesson för att önska varandra god jul. I AllEttan-premiären står de på varsin sida. Albin i HHC och Petter i Östersund.

– Men vi har faktiskt mötts en gång tidigare när jag spelade i Sundsvall och Petter i Vimmerby. Det var i play off och då vann Vimmerby med 2-1, så det skulle sitta fint med revansch nu, säger HHC-backen som har funnit sig väl till rätta i Hudik.

– Det blir skönt att komma igång igen. Det är ju det här vi har väntat på. Vi har ett kanongäng och jag har en bra känsla inför AllEttan. Det blir automatiskt så när man vinner mycket, men det blir garanterat en tuff serie, säger Albin Runesson.

I flera år var Glysishallen ett andra hem för tvillingarna Linus och Pontus Wernerson. Sedan två säsonger tillbaka spelar de i Östersund och båda har i grundserien tillhört Östersunds bästa offensiva spelare där Linus toppade med 26 poäng (9+17) på 20 matcher och där Pontus fick ihop 14 poäng (7+7) på 16 matcher.

I HHC finns Sebastian Fakt och William Mann som båda kom från just Östersund inför den här säsongen och som nu får möta många av sina tidigare lagkamrater. Att Sebastian Fakt dessutom var bröderna Wernersons kedjekamrat är ju också en ingrediens att lägga till bilden inför de två inledande matcherna i AllEttan.

I Östersunds laguppställning kan också Axel Olsson, med rötterna i Lindefallet, dyka upp. Axel, som har spelat juniorhockey i HHC, gör nu sin femte säsong i Östersund.

Östersund blev fyra i den norra serien bakom Piteå, Kalix och Boden, men visade i sina bästa stunder att de mycket väl kan gå riktigt långt den här säsongen. Östersund har under grundserien använt sig av 38 (!) spelare. Inget annat lag i HockeyEttan har använt så många, men av dessa har 13 spelare gjort bara en eller två matcher. För HHC:s del stannade det vid 28 spelare, vilket är något mindre än genomsnittet i hela HockeyEttan där många av lagen ligger kring 30-strecket.

HHC hade frivillig träning (där halva laget ändå deltog) på annandagen, men samlades för första gången igen till träningen 27/12.

– Vi har diskuterat en del kring när vi skulle dra igång igen efter julledigheten, och alla har ju haft individuella program att följa, säger assisterande tränaren Johannes Westring.

– Rent fysiskt har det knappast någon betydelse. Det gäller bara att få igång kroppen. Vi har tränat hårt före jul och det kan vara skönt att få rensa skallen också för att hitta ny motivation. Vi märkte i slutet av grundserien att vi mest bara väntade på julen, så vi tror att det här är ett bra upplägg, menar Westring.

När det här skrevs, innan den sena torsdagsträningen, fanns det ännu inga uppgifter om vilket lag HHC har tillgängligt inför premiären.

Skribent: Lars Gösta Larsson