Fyra hemmamatcher på åtta dagar!

När HHC på onsdag tar emot Piteå inleds en period utan tidigare motstycke med fyra hemmamatcher inom loppet av åtta dagar!

Det här blir också – med tanke på HHC:s inledning i AllEttan – en matchserie som troligen kommer att peka ut färdriktningen mot play off.

Piteå blir alltså först ut som motståndare i Glysishallen (9/1) och sedan väntar Borlänge (12/1), Köping (13/1) och Väsby (16/1). Det handlar alltså om två seriesegrare och dessutom laget som överraskat mest i öppningen av AllEttan där Väsby nu toppar serien med 13 poäng på fem matcher.

– Jag har nog aldrig varit med om att spela fyra matcher så tätt, men det är ingenting vi fäster oss vid, menar HHC:s assisterande tränare Johannes Westring.

– Det här är ju den roligaste tiden på hela säsongen. Det kommer att bli några riktigt häftiga matcher. Vi ser bara med förväntan, ödmjukhet och förhoppningar fram mot det här.

– För oss gäller det nu att hitta tillbaka till grunderna. Vi har inte riktigt varit där i de senaste matcherna och det är möjligt att vi gick ner oss lite i slutet av grundserien, konstaterar ”Wesslan”.

Två saker sticker tydligt ut så här i inledningen av AllEttan. Det första är att de tre seriesegrarna Borlänge, Piteå och HHC, som de flesta har tippat som topplag även i AllEttan, har haft det trögt i de inledande omgångarna. Det andra som är påfallande tydligt är hur mycket som avgörs i power play.

Piteå fick bara med sig en poäng från helgens bortamatcher mot Enköping och Väsby, vilket de knappast är nöjda med. Borlänge inledde med hemmaförlust mot Köping och förlorade sedan oväntat hemma på övertid både mot Kalix och Boden. Säkert stor besvikelse i Borlänge efter det.

För HHC blev det som bekant bara en poäng i dubbelmötet med Östersund som sedan följdes av en övertidsseger mot Väsby.

– Det är möjligt att Borlänge och Piteå hamnade i ungefär samma läge som vi. Kanske tränade de också lite hårdare och kan då istället få nytta av det senare, tror Johannes Westring.

Efter två lediga dagar samlades HHC:s trupp till träning igen på måndagen. Alla fanns på plats utom Isak Stenlund-Ädelgran.

– Att det blir tätt mellan matcherna är ingenting som bekymrar oss. Det ska bli riktigt kul att spela de här matcherna nu på hemmaplan, hälsade Markus Kinisjärvi.

Att power play-spelet är viktigt är ingen överraskning, men i öppningen av AllEttan har det visat sig vara den direkta vägen till vinst.

Av 105 mål har 34 gjorts i pp-spel, alltså en tredjedel, vilket är ovanligt mycket. Det visar sig också att de lag som varit mest effektiva i power play också ligger högt upp i tabellen. Några exempel:

Östersund gjorde båda sina mål i power play vid 2-0-vinsten mot HHC. I matchen Östersund-Enköping (3-2) gjordes alla fem i numerärt överläge. I premiären mellan Borlänge och Köping (2-6) gjordes tre av målen i pp och mellan Väsby och Piteå (3-1) gjorde Väsby två pp-mål och det tredje i tom kasse.

Mellan Boden och Kalix (3-2) kom tre av målen efter utvisningar och Boden avgjorde bortamatchen mot Borlänge (2-3) med ett mål i spel 5 mot 4. När HHC tog en poäng i Östersund var två power play-mål en tungt bidragande orsak. Och det finns ytterligare exempel på betydelsen av mål i numerärt överläge.

Östersund toppar effektiviteten i power play med 46 procent före Borlänge 45, Kalix 45, Väsby 25 och Boden 24. HHC har 14 procents utdelning i den spelformen. Och allra sist ligger faktiskt Piteå med 0 mål på 11 försök…

Väsby har varit överlägset bäst på att döda utvisningar. Här handlar det om 100 procent med 0 insläppta på 16 underlägen. Enköping har släppt in 3 mål på 16 utvisningar, Kalix har 4 på 19 och Östersund 3 på 13 medan HHC har 3 baklängesmål på 11 utvisningar.

Samtidigt ska vi väl också ha i minnet att statistik är en sak, verkligheten är ibland en annan. Och med fyra hemmamatcher på åtta dagar är verkligheten här.

”Hockey känns – särskilt i Hudiksvall”, brukar Niklas Wikegård säga. Och nu känns det verkligen, skulle man kunna säga…

Skribent: Lars Gösta Larsson