Hårt jobb bakom skön vändning

Det låg en rejäl portion hårt arbete och en laginsats där alla hittade tillbaka till sina roller när HHC tog sin första trepoängare i AllEttan med en skön vändning mot Piteå.

Fotograf: Peter Scott

Det blev till slut också en klar och rättvis seger mot norra HockeyEttans seriesegrare som visserligen gjorde matchens första mål, och även hade ledningen efter den första perioden, men som sedan blev översköljda av ett hungrigt HHC som vann matchen med 5-2 (0-1, 2-0, 3-1).

HHC bara pumpade på och ett skadedrabbat Piteå orkade inte stå emot när hemmalaget tog sig tillbaka in på vinnarspåret och – åtminstone sett till de två sista perioderna – kanske gjorde säsongens bästa match.

– Ja, det var i varje fall i topp 5, tyckte en nöjd ”Lillis” Lövblom, som nu fick se sitt lag spela en hockey som vi inte sett i de tidigare matcherna i AllEttan.

– Vi har haft samtal under veckan med spelarna och spelarrådet om vad vi vill se av laget och hur vi ska uppträda där inne på isen. I dag hade vi fler tacklingar bara i första perioden än vi har haft på tre matcher sammanlagt, konstaterade HHC-tränaren.

HHC hade nu 35 skott på mål mot bara 17 för Piteå, men i den första perioden visade gästerna ofta sin farlighet med sina snabba spelvändningar och sin aggressivitet i kamperna framför mål. Piteå har fått en riktigt tung start på AllEttan, men vi kan nog änd

å konstatera att det finns mer att ta ut av det här laget och som garanterat kommer att hitta en vändning snart.

För HHC kom förstås segern i rätt tid. En ny förlust nu kunde ha blivit tung att bära. Men när HHC hittar sitt rollspel, där alla lagdelar och alla individuellt gör sin uppgift fullt ut, så är laget svårslaget.

Piteås ledningsmål i den första perioden kom efter 12.08 i matchens första power play genom Carl Becker när det bara återstod 3 sekunder av #55 Albin Runessons utvisning. Piteå fick alltså det där viktiga första målet som ofta styr matchernas fortsatta utveckling.

– Det kändes lite snopet när det där målet kom och just då kände vi oss lite små, men det var skönt att vi kunde ta oss tillbaka, menade ”Lillis” Lövblom, som sedan fick se en viktig kvittering direkt i öppningen av andra perioden under en Piteå-utvisning som släpade med sedan första perioden.

Det var #9 Filip Lander som sköt från blå och där framför målet vann #28 Sebastian Fakt kampen om returen och satte pucken i mål.

Det här blev den tändande gnistan och när sedan 2-1 kom efter 5.13 hade HHC skaffat sig ett tydligt övertag. Henrik Marklund sköt skottet och #11 Sebastian Manberg var snabb med klubban och styrde pucken i mål.

Piteå fortsatte dock att stå emot och skapade också chanser varje gång de fick pucken in på mål där Piteå-spelarna var starka med klubborna och vann många kamper.

Tredje periodens första del blev händelsefattig och hittade inte någon riktig struktur. Det blev få chanser ur ett ganska låst spel där ingen ville riskera att gå bort sig.

Men när #4 Henric Nordin pangade in 3-1 (9.35) med en riktig fullträff från blå linjen på passningen från Lander tog matchen fart igen och HHC växte helt enkelt ifrån Piteå när nästa klassmål kom efter 11.36.

Henrik Marklund vann pucken högt upp i banan och spelade vägg med Sebastian Manberg, som smart släppte pucken tillbaka till Marklund. Matchens vackraste hockeymål avgjorde definitivt tillställningen.

När HHC drog på sig en utvisning efter 14.33 tog Piteå chansen med en time out och sedan spel utan målvakt i ett sista desperat försök att ta sig tillbaka i matchen. Men som så ofta resulterade det bara i ett nytt baklängesmål när #21 Patrik Elfsberg prickade in 5-1 i den tomma kassen och därmed var saken klar.

Att sedan Piteå ändå kunde reducera till 5-2 genom Tim Kämpeberg hade ingen betydelse. Då var match redan över och tre viktiga poäng stannade kvar i Hudik.

Nu väntar ny hemmamatch på lördag mot västra seriens överlägsna vinnare Borlänge och sedan ny hemmamatch på söndag mot Köping.