“Pajen” är hetast i AllEttan

Han är en av de spelare som gjort det starkaste avtrycket under HHC:s tid i HockeyEttan. På lördag kommer han till Hudik igen – men nu som motståndare!

Det handlar om 29-årige Markus Persson, som säsongen 2011-2012 spelade i HHC och på 38 matcher gjorde 65 poäng (32+33).

”Pajen” – som han kallas – var inför den här säsongen något av en önskespelare för HHC när han hade bestämt sig för att lämna Oskarshamn för att flytta norrut och komma närmare sina gamla hemtrakter.

Nu blev det istället Borlänge som vann dragkampen om ”Pajen”, som en gång fick sin hockeyfostran i Leksands juniorverksamhet och som sedan haft en hockeyresa som gått genom Stjernen i Norge, Tingsryd, Västerås, Södertälje och Oskarshamn.

Just nu är Markus Persson (med nummer 28 på ryggen) norra AllEttans hetaste spelare. Han har så här långt gjort mål i varje match (8+1) och toppar poängligan. När Borlänge senast besegrade serieledarna Väsby med 5-1 blev ”Pajen” tremålsskytt.

I bagaget har han också med sig den inofficiella titeln som skyttekung i västra HockeyEttan där Borlänge bara förlorade en match och där ”Pajen” noterades för 36 poäng (20+16) på 20 matcher.

För HHC:s del gäller det nu att ta med sig det kollektiva rollspelet som låg bakom den sköna segern mot Piteå i onsdags. Det var en tung match med en fysisk insats som säkert kräver ”omladdning” inför det som väntar i helgen med Borlänge på lördag och Köping på söndag.

Borlänge har fortfarande många förespråkare som ett blivande kvallag. Det blev en oväntat trög start på AllEttan, men efter den övertygande segern mot Väsby känns det som om Borlänge har växlat upp igen.

När det gäller norra AllEttan så är det i övrigt påfallande hur viktigt det är att utnyttja sina chanser i power play-spelet. Även i onsdags gjordes många av målen i numerärt överläge och av totalt 129 mål har 44 gjorts i spel 5 mot 4 eller 5 mot 3. I stort sett vart tredje mål görs alltså i power play, något som också understryker hur jämna matcherna är och hur skickliga lagen är på att försvara sig med fullt besättning på isen.

Östersund är hittills bäst på att utnyttja sina numerära överlägen med 9 mål på 19 försök. Borlänge har haft 40-procentig utdelning (6 av 15) medan HHC har gjort 3 mål på 16 numerära överlägen. Men i gengäld är HHC bland de bästa på att försvara sig i numerära underlägen – och det kan vara minst lika viktigt.

Det är förstås också viktigt med ett rejält publikstöd. Mot Piteå kom det 752 åskådare till Glysishallen. På lördag bör vi väl passera 1000-strecket, eller hur…?

Skribent: Lars Gösta Larsson