HHC kvitterade tre gånger

Tre gånger tog Kalix ledningen, tre gånger jobbade sig HHC fram till kvitteringar – och så slutade matchen med ett mycket omdiskuterat Kalix-mål i förlängningen.

4-3 (1-0, 1-1, 1-2, 1-0) slutade matchen och därmed fick HHC nöja sig med en poäng, men kan nu ändå ta med sig massor av positiva tecken och lägga den miserabla insatsen mot Väsby bakom sig för gott.

Det var i förlängningen i spel 3 mot 3 som Kalix till slut fick segermålet ur en hög av spelare framför och inne i HHC-kassen där Magnus Åkerlund trycktes in och där pucken låg någonstans under spelarhögen. Kalix-spelarna jublade och domaren dömde mål under stora protester från HHC:s spelare.

– Jag kunde inte se vart pucken fanns i den situationen så jag har inga synpunkter på målet, men i övrigt tycker jag att vi ändå tog oss tillbaka på ett bra sätt nu. Vi har satt oss i en situation där vi är lite stukade i försvarsspelet och det blir vi straffade för på den här nivån, menade ”Lillis” Lövblom.

– Vi hade bra fart i vissa delar av matchen, men i egen zon tappade vi alldeles för många puckar och förlorade för många dueller. Vi spelar mot bättre motståndare nu än i grundserien och har inte råd att slarva eller dra på oss onödiga utvisningar, konstaterade ”Lillis”.

Det visade sig också den här gången hur viktigt det är att utnyttja numerära överlägen och det var också ett sådant som satte Kalix i förarsätet med ett ledningsmål i spel 5 mot 3 i slutet av första perioden och sedan fick HHC hela tiden jaga kvitteringar varje gång som Kalix tog ledningen.

Första perioden gick helt och hållet till HHC som kom ut med både pondus och fart och borde ha haft ledningen i den första pausen.

Istället stod det 1-0 sedan Kalix organisatör och exekutor Johan Pettersson smällt in första målet när HHC åkte på två utvisningar precis i slutet av perioden och inte kunde stå emot till slut.

HHC fick börja andra perioden i numerärt underläge, men redde ut situationen och istället kunde #61 Alexander Pettersson trycka in 1-1 redan efter 1.40.

HHC fick sedan chansen i power play och spelade praktiskt taget oavbrutet två minuter i anfallszonen, men kunde ändå inte få igenom skotten.

Istället kunde Kalix ta ledningen på nytt genom Sebastian Hansson som var först på en retur från Åkerlund och så fick HHC börja jaga på nytt. Kvitteringen kom också mycket rättvist efter 3.31 när #13 Simon Löf satte en riktig stänkare bakom Kalix målvakt Gustav Griborn, som var en bidragande orsak till att HHC inte kunde avgöra matchen.

När Kalix nästan direkt kunde göra 3-2 när HHC helt tappade markeringen och John Hansson utan uppvaktning kunde ta hand om en ny retur och raka pucken i mål såg det tungt ut för

HHC. Men det skulle komma en kvittering efter en stark forcering i power play där #18 Erik Flood sköt och #15 Adam Seydlitz skymde målvakten och själv kunde styra pucken i mål fram till 3-3.

Som vanligt blev förlängningen lite av ett lotteri med några chanser för båda lagen innan Kalix fick sitt segermål ur den täta situationen framför Åkerlund.

Segern var egentligen rätt typisk för AllEttan där Kalix nu kunde ta vara på de små marginaler som hemmalagen ofta får med sig.

För HHC väntar nu en ny riktigt svår uppgift mot Boden på söndag.

Lördagens övriga resultat i norra AllEttan:

Boden-Östersund 3-2

Piteå-Borlänge 4-2

Vännäs-Köping 1-3

Skribent: Lars-Gösta Larsson