Från Hockeyettan till Landslaget

Grums 18-årige forward Lukas Söderlund har idag tagit ut i Sveriges U19 landslaget till 5-nationersturnering i Åbo 6-10/2. Söderlund som i år är förstaårs J20-spelare denna säsong har gjorde 19 mål och 8 assists på 30 matcher för sitt Grums.

– Det känns jätteroligt att vara uttagen till landslaget. Jag fick beskedet igår och är jättetaggad inför uppgiften, berättar Lukas Söderlund.

För en månad sedan ledde Tomas Montén J20 landslaget i JVM i Ontario. Nu har hans arbete inför nästa års turnering startat.

– Lukas är en forward med offensiva skills. Han har ett mycket bra målsinne och bra fart. Det ska bli kul att följa honom under turneringen i Finland, säger Tomas Montén.

Lukas väg till landslagströjan skiljer något från övriga spelare i Tomas Monténs trupp.

– Jag spelade ungdomshockeyn i Västerås men kom inte in på deras hockeygymnasium så jag hamnade i Grums via tips från en kompis. Att jag hamnade i Grums är inget jag har ångrat, här finns det möjligheter att träna hur mycket som helst, säger Lukas.

Inför denna säsong var Färjestad intresserade av Lukas. Men när beskedet från Färjestad dröjde så valde Lukas att stanna i Grums.

– Jag var utlånad till Färjetads J18 till slutspelet ifjol och vi pratade om att eventuellt stanna där, men när Grums gav mig chansen att spela i A-laget så föll valet på att stanna, säger Lukas.

Mer information om 5-nationersturnering finns på swehockey.se 

/Mats Tjernström