HHC:s power play vände matchen

Från underläge med 1-0 efter en period pumpade HHC musten ur Köping i söndagens bortamatch och kunde vända till seger med siffrorna 1-4 (1-0, 0-1, 0-3).

HÄR finns tabellen.

HHC hade hundraprocentig utdelning i power play med mål i sina båda numerära överlägen och satte dessutom det viktiga 1-3-målet i numerärt underläge och avslutade sedan matchen med ett fjärde mål i tom kasse när det återstod tre sekunder av matchen.

En annan helt avgörande skillnad var att HHC dunkade på med fyra formationer genom hela matchen medan Köping bara hade tre femmor i spel och det visade sig tydligt i slutet av matchen när Köping vid ställningen 1-3 fick chansen att ta sig tillbaka i matchen med ett power play, men då inte längre orkade sätta något tryck mot Magnus Åkerlund.

Med fyra poäng på helgens två bortamatcher har HHC nu gett sig själva chansen att verkligen konkurrera om de tre topplatserna i AllEttan. Och det har gjorts ur underlägen i båda matcherna vilket också borde fungera som en rejäl moralhöjare.

Dessutom hör det förstås också till saken att HHC faktiskt ännu inte förlorat någon bortamatch vid full tid i AllEttan. Och det är en nog så viktig egenskap som kan bli helt avgörande så småningom.

–Vi kom ut bra i dag och kände väl tidigt att vi hade ett grepp om matchen, men sedan slarvade vi lite och hamnade i underläge. Men från andra perioden och framåt hade vi bra kontroll, tyckte ”Lillis” Lövblom.

–Vi märkte redan i andra perioden att de började få det jobbigt och i tredje var det vi som styrde. Dessutom har vi ju varit riktigt täta i box play i de senaste matcherna.

–Även om vi tyckte att vi kunde ha fått mer med oss från Borlänge så får vi väl ändå vara nöjda med fyra poäng på två bortamatcher, det har i alla fall gett oss ett bra utgångsläge inför fortsättningen, menade HHC-tränaren.

Även om HHC förde spelet och hade de flesta och bästa chanserna även i första perioden så kunde Köping gå till första periodvilan med 1-0-ledning efter ett mål av Hampus Pettersson efter 14.08. Åkerlund gjorde en dubbelräddning men HHC-försvaret fick inte tag på returen och så var man på nytt i underläge och fick börja jaga igen.

Andra periodens inledning gav hopp om en vändning och när HHC fick sitt första power play kunde #47 Lucas Byhlin stänka in kvitteringen till 1-1 (7.35) sedan #10 Jonas Lindström styrt spelet i numerärt överläge.

HHC fick inleda tredje perioden i box play efter en släpande utvisning från slutet av andra perioden men höll lätt ifrån sig Köpings attacker. När sedan HHC fick sitt andra power play kom 1-2 (8.14) efter ett skott från #4 Henric Nordin och där #11 Sebastian Mannberg stod helt ensam framför Köpings mål och rakade in returen.

HHC hamnade i nytt numerärt underläge, men släppte inte in Köping i det heta området. Istället kom matchens snyggaste mål fram till 1-3 precis i slutet av HHC:s utvisning på en kontring med två snabba pass där #18 Erik Flood först hittade #40 Markus Kinisjärvi som direktspelade #28 Sebastian Fakt till ett friläge och ett viktigt mål.

I slutet av matchen satsade Köping på spel utan målvakt, men kunde ändå inte hålla press på HHC och från egen zon prickade #15 Adam Seydlitz det tomma målet och fastställde 1-4 när det bara återstod tre sekunder.

–Nu får vi träna på dryga veckan och förbereda oss för Piteå borta den 13/2, konstaterade ”Lillis” Lövblom.