Helsingborg, Mörrum och Dalen vann i den södra vårserien

Den södra vårserien tog sig ett steg närmare avslutningen av serien under fredagen.

Helsingborg – Tyringe 1-0

Helsingborg valde under torsdagen att omorganisera i sin stab och bröt kontraktet med tränaren Tim Brithén i förtid. Ny tränare för HHC under avslutningen av serien blir istället Peter Hall.
Om det gav någon inledande effekt är svårt att svara på men försvarsspelet blev betydligt bättre, efter att ha släppt in 57 mål på de första 13 matcherna kändes det som att det var där prioriteten låg.
Hemma mot Tyringe bjöds det på fri entré och publiken (421 personer) fick se en match mellan två jämna lag. Målen lös med sin frånvaro och efter 40 minuter var ställningen fortfarande 0-0.
Men i den tredje akten bröts dödläget.
Ludvig Nilsson fick till slut hål på Joakim Strandberg efter elva och en halv minut.
Tyringe plockade ut Strandberg med minuten kvar att spela men Tyringe fick aldrig till någon kvittering, istället fick Helsingborg med sig samtlig

a poäng och har nu sex poäng upp till Mörrum på rätt sida strecket.

Halmstad – Dalen 0-5

Jumbon Halmstad tog emot HC Dalen hemma i Halmstad Arena och hemmalaget höll jämna steg med sina motståndare i en period.
Även i Halmstad bjöds publiken på inträdet och nästan 3000 personer hade tagit sig till arenan för att se på Hockeyettan. 2996 för att vara exakt.
Men de fick se gästerna ta över mer och mer i matchen och i den andra akten avgjorde de matchen.
Erik Glimberg gav gästerna ledningen efter tre minuter, Victor Romfors ökade på till 0-2 efter sju minuter, Timmie Persson satte 0-3 i powerplay och Victor Romfors fixade 0-4 drygt fem minuter senare.
I den tredje perioden spelade Dalen av matchen och bevakade sin ledning.
Med knappa minuten kvar att spela fastställde Edwin Johansson slutresultatet till 0-5 och Halmstad har nu 10 poäng upp till Mörrum med 12 kvar att spela om.
Dalen å sin sida har fem poäng upp till Nybro i topp med fem matcher kvar att spela.

Mörrum – Nybro 2-1 (förlängning)

I Blekinge möttes Mörrum och Nybro och även den var en jämn historia. Gästerna tog ledningen i matchen efter sex minuter av den första perioden genom Johan Järlefelt och det var också ställningen efter de 20 första minuterna, i den andra kom Mörrum tillbaka och kvitterade efter knappt fyra minuter genom Martin Fransson.
I den tredje perioden fick Nybro träna på sitt powerplay vid två tillfällen men ingen av gångerna lyckades de få pucken förbi Rupert Svärd.
Istället gick matchen till förlängning och där var det hemmalaget som drog det längsta strået. Trots att Filip Karlsson dragit på sig ett match-penalty med fyra sekunder kvar av tredje perioden och i spel tre mot fyra avgjorde Martin Fransson matchen efter halva förlängningen och skickade bonuspoängen till Mörrum.
Nybro leder serien med en poäng före Kalmar och Mörrum har nu sex poäng ned till Helsingborg under kvalstrecket.