Lång resa mot tuff bortamatch

Foto: Peter Scott

Norra AllEttan är nu på väg in i ett totalt oförutsägbart slutskede – men där två av de inblandade lagen faktiskt får följa dramats upplösning från läktarplats…

Det är nämligen så att Boden och Kalix redan har spelat klart när de övriga åtta lagen går in i sista spelomgången (20/2), vilket måste vara mycket ovanligt och anmärkningsvärt. Annars brukar det ju vara noga med att alla ska spela samtidigt i den sista spelomgången, men i det serieupplägg som används här – med ”back to back” och dubbla bortamatcher över en helg – så har det blivit så att Boden och Kalix växelvis spelar borta mot HHC och Östersund kommande helg, och sedan är det klart för deras del. Och då har de övriga lagen fortfarande en match kvar!

Man kan förstås se det här på olika sätt, men bara risken för att det ska uppfattas som osportsligt och även orättvist känns onödig att ta. Det här borde absolut ha lösts på ett annat sätt.

När det sedan gäller det raffinerade slutskedet i norra AllEttan, så finns det nästan hur många varianter som helst i kampen om de åtråvärda topplatserna som var för sig innebär olika fördelar inför play off-spelet. För den som missar en plats bland de tre främsta (och gå direkt till play off 2) är det också viktigt att istället bli fyra eller femma i sluttabellen. Det handlar då om att få välja motståndare och att få hemmafördel vid en tredjematch i första play off-steget. Det är bara att ta en titt i tabellen, och väga in det mot det återstående spelprogrammet, så inser man att det är upplagt för ett nervkittlande hockeydrama där små, små detaljer kommer att påverka sluttabellen. Särskilt som de inblandade topplagen ska mötas lite kors och tvärs i slutomgångarna.

Tabellsituationen just nu för topplagen med antalet spelade matcher inom parentes: Boden 36 poäng (16 matcher), Östersund 34 (14), Kalix 26 (16), HHC25 (14), Borlänge 24 (14), Väsby 23 (16), Piteå 23 (14). Det är alltså tre poäng mellan Kalix på tredje plats och Piteå på sjunde plats!

Och det är just Piteå på bortaplan som väntar närmast för HHC. En tuff match som ska spelas efter en bussresa på mellan 7 och 8 timmar och som börjar redan vid 6-tiden på onsdagsmorgonen.

– Det ska bli riktigt spännande. Jag hoppas kunna bidra och sedan får vi väl se hur långt vi kan gå när det blir dags för play off, säger nyförvärvet Conny Strömberg, som nu har tränat en vecka med sina nya lagkamrater.

– Det har sett bra ut, tycker jag, men nu ska det ju fungera i matchsituation också, menar Strömberg som ser fram emot sin första match i HHC-tröjan.

Att tabelläget verkligen kittlar lite med tanke på spelprogrammet konstaterar också ”Lillis” Lövblom

– Vi har chansen, men jag tror att vi måste vinna tre av våra fyra sista matcher för att bli trea. Å andra sidan så tror jag att vi till och med kan bli tvåa om vi vinner alla fyra. Nu har vi fått tid för rejäl träning under speluppehållet och det känns bra, men samtidigt är det lite oroande att vi inte spelat på ett tag.

– Men när man tittar på matcherna så känns det nästan som om alla skulle kunna sluta oavgjort. Så jämnt är det just nu mellan lagen, konstaterar HHC-tränaren.

Piteå borta, Kalix hemma, Boden hemma och Vännäs borta. Där har ni HHC:s återstående program. Vart leder det…?

Skribent: Lars-Gösta Larsson