Första bortaförlusten vid full tid

I en period bestämde HHC det mesta – med flera lägen till ledningsmål – men sjönk sedan igenom helt i andra perioden och tappade bortamatchen mot Piteå.

3-1 (0-0, 3-0, 0-1) i LF-Arena var siffror som förde HHC från fjärde till sjätte plats i en fortsatt mycket jämn, men haltande tabell, där det trots förlusten faktiskt fortfarande bara är en poäng upp till tredje plats.

Även om det kändes som en tung förlust med ett passivt försvarsspel vid ett par av målen, så måste vi ändå konstatera att det här faktiskt var säsongens första bortaförlust efter 60 minuters spel.

– Vi gör ju en riktigt bra första period, men hade inte marginalerna med oss för att ta ledningen, och efter deras första mål tappade vi koncepten helt. Det är svårt att förklara varför det blir så här, men vi gjorde helt enkelt inte en tillräckligt bra arbetsinsats för att ge oss chansen att vinna den här matchen, menade ”Lillis” Lövblom.

– Vi måste komma upp en bra bit i spelet och ha både större tålamod och ödmjukhet för att kunna vinna en sådan här match. Men nu har vi tre matcher kvar och det är vad vi måste koncentrera

oss på, tyckte HHC-tränaren.

Och egentligen har – med tanke på övriga resultat i onsdagsomgången – inte så mycket förändrats. Det gäller fortfarande att HHC måste vinna tre matcher för att få chansen att ta sig upp till den viktiga tredjeplatsen i tabellen. Och det är ju precis det som återstår för HHC att spela innan det är dags för play off. Men självklart skulle en trepoängare mot Piteå ha förändrat utgångsläget avsevärt.

Det började annars riktigt bra för HHC som bestämde det mesta i första perioden och som hade åtminstone tre så kallade ”hundraprocentiga” målchanser utan att få pucken i mål. Ett eget power play i mitten av perioden och ett box play precis i slutet av perioden kunde inte förändra ställningen 0-0 efter 20 minuters spel.

Efter ett tidigt jätteläge i andra perioden för #40 Markus Kinisjärvi drog HHC på sig en offensiv utvisning någon minut senare och det utnyttjade Piteå till att göra 1-0. HHC-försvaret var alldeles för passivt när Carl Becker tog köksvägen runt kassen och satte ledningsmålet efter 5.25.

– Efter målet tappade vi passningsspelet helt och var efter i nästan varje situation i andra perioden, ansåg ”Lillis” Lövblom.

Det blev också ytterligare två mål med 2-0 av Emil Wrenman och 3-0 av Magnus Isaksson i en del av matchen där självförtroendet och tilliten helt rann av HHC-spelarna och där periodens skottstatistik 17-7 verkligen berättar skillnaden mellan lagen.

Sedan hjälpte det inte mycket att HHC faktiskt vann tredje perioden, men eftersom reduceringen inte kom förrän efterc15.49 fanns det inte så mycket att jobba på för att nå ända fram till poäng.

3-1-målet kom i power play där #4 Henric Nordin slog till direkt på passningen från #24 Conny Strömberg. Men därefter kunde Piteå mer eller mindre ohotat spela av matchen. HHC chansade i slutminuterna på spel utan målvakt, men var aldrig nära att skaffa sig en möjlighet att gå ikapp.

Nu väntar närmast två riktiga nyckelmatcher mot Kalix och Boden i Glysishallen under lördag och söndag. Och då finns det inte längre några marginaler. Det är bara segrar som räknas.