Kalmar kvar i topp av den södra vårserien

Det spelades full omgång i den södra vårserien under fredagskvällen och det bjöds på en hel del dramatik.

Dalen – Kalmar 1-2 (straffar)

Dalen låg inför omgången fyra poäng efter Kalmar och hade vid seger bara haft en poäng upp till KHC. Samtidigt hade laget bara varit två poäng efter Nybro och haft ett hyfsat utgångsläge inför de avslutande två omgångarna.
Dalen förde också spelet hemma mot Kalmar och skapade mängder med chanser mot gästernas målvakt, Alexander Nilsson i den första perioden. Dalen sköt 22 skott på mål i den första perioden – inget av dem passerade mållinjen.
Istället var det gästerna som tog ledningen efter knappt 16 minuter genom poängspelaren Kim Runermark som satte ledningsmålet.
Men Dalen var långt ifrån uppgivna och kämpade hårt för att nå en kvittering.
I slutet av mittperioden kom den också till slut.
Markus Näslund kvitterade med tre minuter kvar av mittakten och inför den tredje perioden var det helt jämnt målmässigt.
Den tredje perioden blev en jämn historia där lagen bytte chanser med varandra. Med dryga minuten kvar att spela plockade Dalen dessutom ut målvakten David Elmgren för att spela sex mot fyra sedan Mikael Friberg åkt ut för en interference.
Men segermålet kom inte, istället gick matchen till en mållös förlängning och det hela fick avgöras på straffslag.
Där var det Kalmar som var det vassaste laget och satte tre av sina fyra straffar medan Dalen bara mäktade med att överlista Nilsson en gång.
Bonuspoängen därmed till Kalmar som leder serien, en poäng före rivalen Nybro och fem poäng före Dalen. Både Kalmar och Dalen har två matcher kvar att spela.

Helsingborg – Mörrum 1-6

I Olympiarinken i Helsingborg spelades en helt betydelselös match mellan redan kvalklara Helsingborg och Mörrum.
Gästerna var de som började bäst och kvarten in i den första perioden tog de även ledningen genom Frank Landqvist.
I den andra perioden såg gästerna till att punktera tillställningen.
Andreas Silverberg satte 2-0 redan efter tre minuter och bara 28 sekunder senare ökade Frank Landqvist på till 3-0 med sitt andra mål för kvällen.
När Andreas Grönqvist sedan satte 4-0 i powerplay efter knappt tolv minuter tog Helsingborg sin timeout.
Men bara en och en halv minut senare ökade Marcus Ericsson på till 5-0 för gästerna och matchen var naturligtvis avgjord.
Julius Falkenbäck-Bergkvist reducerade förvisso efter drygt 17 minuter av mittperioden men Helsingborg var inte tillräckligt heta för att vända på matchen.
Istället kunde Arvid Sahlsten fastställa slutresultatet till 6-1 för gästerna nio minuter in i den tredje perioden när han gjorde mål i numerärt underläge. Mörrum kliver tack vare segern upp på fjärde plats i tabellen med två omgångar kvar att spela.

Nybro – Halmstad 4-3

Dryga tusen personer kom till Liljas Arena för att se om Nybro kunde återta serieledningen när bottenlaget Halmstad var på besök.
Nybro hade förtvivlat svårt att göra mål i den första perioden men i slutsekunderna av perioden lyckades ändå Johan Järlefelt spräcka nollan och ge sitt lag ledningen.
I den andra perioden såg Fredrik Strömgren snabbt till att öka på ledningen till 2-0 efter en minut och 45 sekunder men Halmstad kom igen.
Martin Pärna reducerade till 2-1 bara halvminuten senare och efter knappt åtta minuter kvitterade Marcus Borgh till 2-2 i Liljas Arena.
Nybro skulle dock vakna till på nytt och när Alex Ek satte 3-2 i slutminuten av perioden kändes det som luften gick ur gästerna.
Ek ökade sedan på ledningen till 4-2 sju minuter in i den tredje perioden och publiken räknade med tre nya poäng för Nybro.
Men Halmstad tänkte inte ge upp utan en fight och plockade ut målvakten Jacob Crespin med dryga minuten kvar för att komma närmre.
Det lyckades en gång, med halvminuten kvar att spela reducerade Hugo Johansson till 4-3 men närmre än så kom aldrig gästerna, Nybro såg till att spela av de sista sekunderna och plockade tre viktiga poäng i kampen om playoff-platsen.
För Nybro återstår det nu bara en match i vårserien, på måndag, borta mot derbyrivalen Kalmar.

 

//Kristoffer Bennemyr-Porath