Kjellin matchhjälte i förlängning

Junioren Petter Kjellin har fått spela en del när HHC haft vakanser på forwardssidan den senaste tiden. I andra play off-mötet mot Piteå på bortaplan gjorde han sitt unga livs häftigaste mål.

Att segerpucken smakade riktigt gott ser vi också på bilden här ovan där han firar det historiska avancemanget till play off 3 tillsammans med Magnus Åkerlund, som i allra högsta grad bidrog till segern genom att rädda 35 av Piteås skott på mål.

Det var i den fjärde perioden i så kallad lång förlängning vid ställningen 2-2 som #19 Petter Kjellin slog till efter 4.38 när han åkte sig till ett friläge på passningen från #21 Patrik Elfsberg. En iskall dragning och ett backhandsskott mellan benskydden på Piteås målvakt – och saken var klar. Segern är HHC:s största någonsin och nu är det faktiskt bara ett steg kvar fram till ett allsvenskt kval.

Tre av de sex returmötena i play off 2 gick för övrigt till förlängning. Tre av matcherna går dessutom till ett avgörande på lördag, vilket verkligen visar hur jämnt det är och hur små marginaler som avgör till slut.

HHC gjorde en stark match, inte minst försvarsmässigt, men var lite illa ute i slutet av andra perioden och under delar av tredje perioden, men alla stod upp för varandra och gav allt. HHC kom naturligtvis till spel utan Adam Seydlitz efter den otäcka tacklingen i första matchen, men fick nu också spela utan Sebastian Manberg, som var inblandad i en trafikolycka på torsdagen. Manberg som har rötterna i Skellefteå skulle åka upp dit med en bil tillsammans med sin sambo när de drogs in i en olycka på E4. Båda klarade sig förhållandevis bra, men kände ändå av smällen.

– Vi gjorde en stark kämpainsats och så måste man också säga att Magnus Åkerlund gav oss möjligheten att vinna den här matchen. Vi var pressade under en femminutersperiod i varje period, men vi tog oss ur det och vi fick ju matchen lite dit vi ville när vi fick ledningsmål två gånger. Det var naturligtvis viktigt att vi gjorde matchens första mål så att vi kunde sätta press på Piteå, tyckte en glad ”Lillis” Lövblom efter matchen.

– Jag tycker att vi tog kampen hela tiden, även när vi var pressade, men samtidigt måste man inse att det är väldigt små marginaler i en sådan här match.

Den första perioden blev som väntat mycket tät med få målchanser och noggrant spel från båda lagen. Ingen ville släppa till grepp och ingen ville ta risken att åka på onödiga utvisningar. När HHC ändå gjorde 0-1 (11.12) genom #61 Alexander Pettersson var hemmalaget i brygga. ”Alex” kom ur avbytarbåset när han fick passningen från #4 Henric Nordin och satte full fart framåt, bröt sig starkt in framför mål och pressade in pucken. Ett riktigt viljemål.

1-1 kom direkt i andra perioden (1.15) när två HHC-forwards inte hann med i hemjobbet och Piteå kunde göra ett snyggt hockeymål genom Erik Rainersson. I det här läget kändes HHC lite stukat, men kunde ändå ta ledningen på nytt efter 5.07 när 33 Tommy Stenqvist slängde pucken på mål och ”Alex” Pettersson röjde väg framför mål och skymde Piteås målvakt.

Piteå reste sig ytterligare en gång och kunde gå till tredje perioden med 2-2 efter mål av Joakim Högberg efter 18.16.

Den tredje perioden var en enda lång kamp där HHC försökte hålla ihop i försvaret, men inte orkade skapa så mycket framåt. Det blev mest bara att hålla positionerna i försvaret och lägga ut pucken för att få andas lite. Ett par häftiga parader av Åkerlund gjorde att HHC red ut stormen och tog matchen till en fjärde period med lång förlängning.

Mitt i ett tillbakapressat läge vann HHC pucken i egen zon och Elfsbergs passning fram till Petter Kjellin satt direkt på bladet. Resten har vi redan berättat. HHC stannade enligt planerna kvar i Piteå under fredagsnatten och kommer hem under lördagen. Och snart väntar play off 3 – de´ni!