Krönika: Vilka valde rätt respektive fel i Playoff 2

Ytterligare ett Playoff-steg är avklarat i Hockeyettan och vi börjar på allvar närma oss slutet på säsongen.

Östersund klev som tvåa från den norra Allettan in i Playoff-spelet och valde, mindre förvånande att möta det lägst rankade laget från Playoff 1, Forshaga i sitt möte.
En matchserie som de flesta självutnämnda ”experterna” räknade hem med 2-0 i matcher till Östersund.
Men värmlänningarna bjöd på rejält motstånd i match två efter att ÖIK vunnit sin bortamatch.
Forshaga knäppte de flesta på fingrarna när de tog hem match två efter att Anton Rhöse avgjort i förlängningsspelet.
Men under lördagen orkade inte Forshaga längre och Östersund kunde vinna med 4-0 och ta sig vidare från Playoff 2.
Därmed kan vi konstatera att Östersund gjorde rätt som valde Forshaga, även om det blev betydligt jämnare än vad många trodde på förhand.

Även Kristianstad klev in i Playoff-spelet i den andra Playoff-omgången och de valde att möta det andra laget från vårserien som tagit sig förbi Playoff 1, Segeltorp.
Det blev en målsnål matchserie mellan lagen och totalt gjordes det bara sex mål.
Fyra av dem stod Kristianstad för efter två sena mål hemma i Kristianstad ishall. Malte Sjögren skickade in segermålet som tog Kristianstad till Playoff 3 med en dryg minut kvar att spela och efter 2-0 i matcher så får vi väl ändå säga att Kristianstad gjorde helt rätt som valde Segeltorp.

Tredje lag att välja motstånd i Playoff 2 var Borlänge, de valde att möta ett Huddinge som de hade goda erfarenheter av att möta sedan tidigare och det såg bra ut för dem i 55 minuter och de hade en 2-0 ledning i bortamatchen men Huddinge ordnade två snabba mål och såg sedan till att avgöra i förlängningen.
Borl

änge såg dock till att vinna match 2 på hemmaplan och ta det till en tredje och avgörande och där var det hemmalaget som var spelförande men där gästerna var betydligt mer effektiva och skickade ut favoriten med buller och bång och tog sig vidare till Playoff 3.
Därmed kan vi konstatera att Borlänge valde ett motstånd som de trodde att de hade full koll på men som visade sig starkare över tre matcher.

Fjärde lag att välja motstånd i Playoff 2 var Tranås som valde att tänka sportsligt istället för ekonomiskt. De valde att resa till Gotland för match mot Visby/Roma och det blev en jämn matchserie där Tranås hade både 4-2 och 5-3 i match ett men där Visby vann med 6-5 efter förlängning, efter fyra mål av Mikael Adamsson.
När serien sedan vände till Stiga Arena var det dock Tranås som visade sig starkast, Tranås kopplade greppet om match två och vann med 4-2 vilket gav en tredje och avgörande match. en match som krävde förlängning innan Jesper Alasaari skickade Tranås vidare till Playoff 3 och det får ses som ett klokt val trots att Visby är ett utpräglat Playoff-lag och bjöd på rejält motstånd över tre matcher.

Som näst sista lag att välja fick Piteå chansen att välja motstånd och hade Hudiksvall och Troja-Ljungby att välja på, de valde det förstnämnda, kanske främst på grund av att det blev betydligt närmre än till Ljungby men kanske också för att de trodde sig ha en bättre chans?
Det skulle dock bli en riktig mardröm för Piteå, Hudiksvall såg till att hålla serven när de vann match 1 på hemmaplan och i returen var det Piteå som skapade flest chanser men Hudiksvall såg till att vara effektiva och i förlängning lyckades Petter Kjellin trycka in segerpucken och skicka Hudiksvall till Playoff 3 och vi kan konstatera att Piteå valde helt fel motstånd för deras del.

Sista laget att få hemmafördel var Vimmerby som inte hade mycket att välja på, det enda kvarvarande laget var Troja-Ljungby men Vimmerbylägret grät knappast några floder för det, Vimmerby visste att de hade fyra raka segrar mot Troja under säsongen och när det krävdes som mest klev, naturligtvis, Måns Carlsson fram för Vimmerbys del.
I Playoff 1 var det han som skickade in det avgörande målet mot Enköping och i match 2 mot Troja-Ljungby i Playoff 2 var det självklart han som klev fram och avgjorde.
2-0 i matcher till Vimmerby som därmed tar sig vidare till Playoff 3.

Därmed är det dessa åtta som gör upp om de fyra kvalserieplatserna i Playoff 3

Kallinge/Ronneby
Boden
Östersund
Kristianstad
Tranås
Vimmerby
Hudiksvall
Huddinge

Så vilka matchserier får vi då i Playoff 3? Ja valen görs klockan 11.00 under söndagen, men så här tror jag att det blir om jag får gissa fritt.

Kallinge/Ronneby – Vimmerby, jag tror KRIF väljer Vimmerby för att det dels är hyfsat nära resmässigt och även för att de har 3-1 i matcher mot Vimmerby den här säsongen.
Boden – Hudiksvall, här gissar jag att Boden mest går efter det ekonomiska, lagen har varsin seger i Allettan så det känns som en rimlig gissning.
Östersund – Huddinge, kvar att välja på för Östersund är alltså Huddinge och Tranås, då gissar jag att de tänker att det blir betydligt lättare att åka till Stockholm för match mot Huddinge än att ta sig till Småland.
Kristianstad – Tranås, därmed får Kristianstad Tranås i det sista Playoff-mötet och lagen har var sin seger i Allettan Södra och detkommer garanterat bli stentufft om vilka som tar sig till kvalserien.

 

//Kristoffer Bennemyr-Porath