Sen kvittering vände matchen

Ett kvitteringsmål i spel sex mot fem utan målvakt 15 sekunder före full tid tog HHC till övertidsspel mot Boden – och till två sköna poäng med ett segermål i förlängningen.

Segersiffrorna 3-2 (1-1, 0-1, 1-0, 1-0) visade ännu en gång hur små marginaler det är – och har varit – under nästan hela kvalspelet där Kristianstad nu förlorade hemma mot Tranås med 2-3 och där Vita Hästen slog Almtuna med 4-2 och därmed säkrade sin allsvenska plats. Nu blir det en högdramatisk direkt avgörande avslutningsmatch mellan Almtuna och Kristianstad om den andra platsen.

HHC gjorde verkligen ingen av sina bättre matcher inför ”bara” drygt 500 åskådare och fick mest spela för att hålla sig kvar i matchen mot ett Boden som var hetare i närkamperna, snabbare med klubborna och som nästan genomgående hade högre intensitet i spelet.

Ändå var det alltså till slut HHC som stod där som segrare i en sista desperat satsning utan målvakt och där #13 Simon Löf först kvitterade med ett skott som studsade rätt i trängseln framför Bodens mål fram till 2-2 och sedan också smällde in segermålet efter 3.40 i förlängningen.

– Vi kan nog erkänna att vi stal två poäng av Boden den här gången. Det var återigen Andreas Bosson i målet som gav oss möjligheten att vinna, men samtidigt är det starkt att vi kan vinna en sådan här match till slut, tyckte ”Lillis” Lövblom.

– Det kändes lite avslaget från vår sida, men vi är svårslagna och det är naturligtvis bra att vi efter 57 matcher fortfarande har kraft och vilja att ta tillbaka matchen, menade HHC-tränaren.

Boden öppnade bäst och gjorde också matchens första mål redan efter 3.08 när Bosson första räddade ett friläge, men pucken gick ut till Alfons Malmström som hittade rätt med sitt skott från blå linjen.

När HHC fick chansen att spela fem mot tre med två Boden-spelare på utvisningsbänken kom kvitteringen när en patenterad ”Strömbergare” (från #24 Conny Strömberg) direkt på bladet gav #11 Sebastian Manberg öppningen för att trycka in 1-1 efter 13.59.

Boden återtog ledningen efter 8.39 i den andra perioden genom Marcus Collin när han efter tre raka Bosson-räddningar kunde runda kassen och dra in pucken köksvägen.

Under resten av den andra perioden fick HHC mest spela i numerärt underläge med tre raka utvisningar, men gjorde det bra och klarasde av att hålla spelet mest på utsidan.

Boden fortsatte att vara lite hetare även i den tredje perioden hade också betydligt flera chanser än HHC som hade svårt att få upp farten den här kvällen, men som ändå jobbade starkt i egen zon – och dessutom hade en målvakt som stängde igen.

Det dramatiska slutskedet har vi redan berört och tyvärr måste vi också konstatera att det vill mycket till om det ska bli någon avslutningsmatch på söndag för lagkaptenen Jonas Lindström, som i slutet av matchen kolliderade med en lagkamrat och knappt tog sig av isen. Den första rapporten talar om en knäskada – och det såg verkligen inte bra ut…

Skribent: Lars Gösta Larsson