Intervju med nye ordförande Jukka Tuurala

Hej Jukka! på årsmötet blev du vald till ordförande för Väsby Hockey säsongen 2019/2020. Vad gjorde att du valde att ställa upp på det uppdraget?

– När jag blev tillfrågad kändes det efter en kort betänketid helt rätt att ta sig an uppgiften i det läget i livet jag är nu. Jag känner att jag har en hel del att ge till idrotten jag älskar mest och till föreningen jag har följt från nära håll ett antal år nu.

Du har ju varit med länge runt omkring föreningen på många olika sätt men detta är första gången som du är med i styrelsen. Vad har du nu för målsättning med ditt uppdrag?

– Väsby Hockey har gjort enorma framsteg på alla plan de senaste åren. Vi har gått från att ha haft underskott i det egna kapitalet till att med bred marginal överträffa ishockeyförbundets kapitalkrav för elitlicensen. Vi har arbetat bort luckan som uppstod under åren kring 2010 i ungdomsleden och har möjlighet att ha lag i alla ålderskullar förutom de äldsta juniorerna kommande säsong. Den gångna säsongen hade vi för första gången ett flicklag i seriesystemet. A-laget har återtagit positionen som ”Vilda Väsby”, kvalificerat sig till allettan tre år i rad och samlat dubbelt så stor hemmapublik som bara för några år sedan.

Min målsättning är att denna positiva utveckling fortsätter och förstärks. De 12 000 Väsbybor i åldrarna 16-80 år som säger sig vara hockeyintresserade i Sifo-undersökningar ska få valuta för pengarna, de ska få en hockeyförening att vara stolta över.

Berätta lite om din bakgrund och hur fick du från allra första början kontakt med Väsby Hockey?

– Jag är född och uppvuxen i trakterna kring den finska ishockeyns vagga, Tammerfors. För att förstå hur stor hockeyn var och är i mina gamla hemtrakter räcker det väl att nämna att under mina barndomsår vann lagen från Tammerfors alla medaljerna i finska mästerskapsserien både år 1960, 1962 och 1964. Jag har inte spelat hockey själv annat än på sjöisar, men även om jag är intresserad för i stort sett all idrott är hockeyn den stora passionen, den ultimata idrotten för mig.-

Jag och familjen, hustru och våra två döttrar, flyttade till Sverige och Stockholm 1980. Mot slutet på 1980-talet kunde Väsby Hockey inte undgå någon enda hockeyintresserad person i hela Sverige. Och auran av det sagolika miraklet sitter fortfarande fastklistrat på väggarna i Vilundaparkens ishall. Väsby Hockey har något som ingen annan hockeyförening i Sverige har.

Hur skulle du vilja säga karaktäriserar ditt ledarskap?

– I mitt ledarskap talar argumenten, inte titlarna eller positionerna. Jag kan lova att jag aldrig kommer säga att ”nu gör vi som jag vill, eftersom jag är ordförande i den här föreningen”. Däremot lovar jag också att jag kommer att argumentera och kämpa hårt för de ståndpunkter som jag är övertygad om att är rätt. Som ledare måste du föregå med gott exempel, du kan inte kräva från en annan människa mer än du kräver av dig själv. En förening, liksom ett företag, kan vara mycket mer än summan av dess medlemmar eller anställda om alla drar åt samma håll, men den kan också vara mycket mindre än summan av individer om acceptans och kunskap om den gemensamma målsättningen inte finns.

Jag kommer att arbeta för att gjuta mod i organisationen och alla som verkar inom föreningen. Vi behöver modiga medlemmar som vågar säga sin mening, tänka stort, stå för sin sak och komma med förslag och idéer. Vi behöver modiga ledare, som ger varje barn möjligheten att utvecklas som människa och nå sin högsta kapacitet som ishockeyspelare. Vi ska uppfostra modiga ishockeyspelare som vågar utvecklas och vågar vinna. Att vara modig betyder att man vågar ta risken att misslyckas förutsatt att man tar lärdom av sina misstag.

Du har ju varit med länge och drivit tidningar i Väsby och Norrort och på vilket sätt kan du ta med dig dessa erfarenheter till Väsby Hockey?

– Jag har jobbat med de lokala nyheterna i Väsby sedan år 2006. Jag har pratat med tusentals Väsbybor, lyssnat deras problem och glädjeämnen. Minst 500 Väsbyföretagare har genom åren köpt annonser i Vi i Väsby av mig. Jag tror att de flesta har varit rätt nöjda med kontakten de har haft med mig. Så det finns framför allt två saker jag tar med mig från tidningsarbetet till Väsby Hockey – jag känner väl till samhället Upplands Väsby och jag känner många som bor och verkar i Väsby.

Vad är de största utmaningarna för klubben denna säsong som du ser på det?

– Som förening tror jag att den största utmaningen för oss under det kommande året är att få samarbetet med kommunen att fungera bättre. Det finns gnissel i relationen som jag trodde inte kunde finnas där med tanke på hur enormt mycket Vilda Väsby har gjort för att främja kommunens varumärke. Lite tillspetsat skulle man kunna säga att det är Europe och Väsby Hockey, sedan kommer ingenting och därefter allt annat. Vi måste göra allt för att samarbetet med kommunen fungerar bra och för att både tjänstemännen och politikerna förstår värdet av att ha ett elithockeylag i den hockeykommun Väsby är.

Internt behöver föreningen sluta sig samman kring gemensamma målsättningar. Vi behöver ett A-lag på frammarsch för att erbjuda bra underhållning till den hockeyälskande Väsbypubliken samt för att få till bra juniorlag på elitnivå. Vi behöver bra juniorlag för att våra äldre ungdomar inte försvinner till grannföreningar eller till Stockholms storklubbar under de sista pojkåren. Detta är en förutsättning för att ungdomshockeyn kan fortsätta att växa. Och sist men inte minst behöver vi bygga upp vår tjejverksamhet och starta utvecklingen som leder till ett damlag i seriesystemet inom några år.

Allt detta kräver ökade intäkter och stram kontroll över kostnaderna. Vi har alltså en hel del att göra.

Hur ser laguppställningen ut i styrelsen och vilka är ansvariga för vilka områden om ni redan genomfört en sådan uppdelning?

– Till stora delar ser laget ut som det såg ut förra säsongen. Vi har konstituerande styrelsemöte 3 juni där de valen görs som stadgarna förutsätter, men det tar ett par möten till innan det är helt klart vilka roller i laget var och en av styrelsemedlemmarna spelar.

Väsby Hockey har ju jobbat hårt för att komma tillbaka på hockeykartan i Sverige och såväl sportsligt som ekonomiskt mår ju klubben bättre än på länge. Vad kan göras för att bibehålla denna position?

– Både organisationen och den ekonomiska basen verksamheten vilar på behöver förstärkas. Det viktigaste är att föreningen formulerar tydliga målsättningar i alla verksamhetsområden och ser till att alla delar av organisationen känner till den röda tråden. Hockeyn har en stor plats i många Väsbybors liv, men vi vill se många fler i ishallen, både som publik och som utövare. Den näst högsta serienivån är Väsby Hockeys A-lags historiska hemvist och vi kan inte tänka annat än att dit ska vi igen.

Vad tycker du särskiljer Väsby Hockey från andra klubbar i Stor-Stockholm?

– Som jag nämnde tidigare har Väsby Hockey något som ingen annan hockeyförening i hela Sverige har, ett äkta mirakel på is. Men även i andra sammanhang har vi historia som förpliktigar. Väsby Hockey tänkte modernt långt innan många andra föreningar gjorde det, det ska vi ta lärdom av. Vi som är Väsby Hockey behöver framför allt förstå själv hur speciellt det är att vara en del av denna förening, vi behöver känna stoltheten över det att vi finns på en helig hockeymark då vi befinner oss i Vilundaparkens ishall och ”The Final Countdown” mullrar ur högtalarna vid matchstart.

Slutligen Jukka, vad har du att säga till alla medlemmar, ledare, fans och spelare inför den kommande säsongen?

– Först och främst vill jag säga till alla som är aktiva i olika roller inom vår verksamhet, att jag känner stor ödmjukhet inför och tacksamhet över ert engagemang som många gånger inte syns utåt. Utan er skulle ingenting fungera. Jag vill veta, om någonting i vårt sätt att jobba eller vara hindrar er att göra era uppdrag på bästa sätt. Till spelarna från hockeyskolan och ända upp till A-laget önskar jag en riktigt bra och utvecklande säsong och att alla är modiga i sina beslut. Prova översteget åt fel håll en gång till trots att du faller, till sist sitter den där. Prova den häftiga dragningen en gång till, förr eller senare fungerar den. Jobba hårt för att hjälpa din lagkamrat, då blir ni ett vinnande lag.

Och vad skulle hockeylaget vara utan sina fans. Tack att ni finns!

// Jukka Tuurala – Väsby Hockeys nya ordförande