Susan Johansson, vår ekonom/kanslist, lite av en ”spindel i nätet”

När du kommer in på kansliet så är den första du möter vår ekonom Susan Johansson. Alltid med ett leende och ett välkomnande intryck. Hemsidan har valt att prata lite med henne.

Du får börja med att presentera dig själv lite.

Susan, har jobbat på kansliet sedan augusti 2013. Inne på mitt 58:e år, gift med Mats och bor i hus i Rörsås. Har 2 vuxna söner. Mina intressen är framförallt resor men även matlagning och att greja i trädgården.

Hur kom det sig att du började jobba här på kansliet?

Jag fick förfrågan om att börja på kansliet och funderade inte speciellt länge. Tog det som en utmaning och det har varit en jättekul resa från ekonomisk halvkatastrof till något som är riktigt bra. Styrelsen som var då tog tag i allting och fick alla att dra åt samma håll.

Var arbetet med att titta över och förbättra ekonomin redan igång när du började?

Ja saneringsarbetet var igång. Det var mycket nej det kan vi inte köpa, nej det finns det inga pengar till. Hade vi inte gjort det så hade vi inte varit där vi är idag.

Bengt Hildingsson (ekonomisk rådgivare i föreningen), var han redan med när du började?

Ja han fanns med redan när jag kom. Han är en riktig stöttepelare och ett bra bollplank.

Hur var det under de här åren när ni sanerade i ekonomin då?

Det var tufft. För det första att komma helt ny till ett ställe och så ska man skapa lite rutiner när man inte vet hur det är skött tidigare. Det var lite kämpigt men samtidigt en himla kul utmaning.

Hur togs det emot från alla i föreningen att ni fick börja säga nej nu har vi inte råd?

Det fanns säkert vissa som tyckte att det var snålt och sniket. Men det var också väldigt många som tyckte att det var bra därför att man på styrelsens föreningsmöten och årsmöten hade gått ut och talat om hur illa det var. När man har haft den öppenheten med ekonomin då förstår folk varför.

Ja jag personligen tror att det var jätteviktigt. Det man kände runt omkring var att de flesta var med på tåget.

Ja de får en förståelse när man står och talar om att det inte finns pengar att handla för. Man vinner inte i längden på att inte berätta. Man behöver tala om hur det går oavsett om det går dåligt eller bra.

Vad är skillnaden nu då för dig när ekonomin är i balans?

Det är ju fortfarande nej till vissa inköp men allt är lättare. Jag tänker att när jag kom hit så hade man en massa leverantörsfakturor som låg obetalda och man fick delbetala, man fick sålla, man fick fråga leverantörerna om vi kunde vänta med den eller den fakturan. De har mer eller mindre agerat bank åt oss och ställt upp jättebra. Idag när jag har bokat in en faktura så lägger jag in den för betalning framöver och behöver inte ens kolla kontot. Jag vet att pengarna finns. Det är fantastiskt mot hur det var tidigare.

Och folk i föreningen har väl kommit in i det här att det ska hållas i pengarna och att ibland blir det nej till ett inköp? Det måste ju vara lättare nu när det är inarbetat?

Ja man har fått in det tänket hos dem och det tänket finns fortfarande kvar till en viss del. Sedan tycker folk såklart att nu när vi har en bra ekonomi att vi kan investera i saker och det gör vi. Fast vi är fortfarande noga med vilka inköp i gör.

Ja det finns ju många saker att investera i. Inte bara en spelarbudget till a-laget utan ungdomssidan, nya sarger till hockeyskolan så de kan dela upp isen till exempel. Det finns ju massor av saker som har gjort och som ska göras.

Ja precis! Och även på kansliet behöver det investeras i ibland. Men man måste hålla i pengarna även om man har dem.

Hur trivs du på jobbet?

Det är det bästa jobbet man kan ha. Jag har nog aldrig trivts så bra på ett jobb förut.

Vad är det som gör att du känner så?

Det är folk, det är rörelse, det är positiva människor och ibland är det inte så positiva människor men man får försöka möta dem på ett bra sätt. Ta reda på varför de inte är så positiva och försöka rätta till vad som nu är orsaken.

Ingen dag är väl den andra lik kan jag tänka mig.

Under säsong är det väl det för då är det lika stressigt hela tiden. Hihi! Nej skämt åsido det händer saker hela tiden och det är det som är så kul.

Du har blivit lite av en spindel i nätet känns det som men är din huvudsakliga arbetsuppgift som ekonom? Du har ju blivit lite kanslist också.

Ja men det är det som är så kul att jag gör så mycket. Jag sitter inte bara och bokför, betalar leverantörsfakturor och fixar löner utan jag gör ju allt möjligt. Jag står till och med och brer mackor och langar mat till ungarna när vi har läger. Det är jättekul! Man är både ekonom och mattant.

Känner du att du hinner med alla arbetsuppgifter du har?

Ja och nu har jag dessutom förmånen att ha en rehabpraktikant här. Anna Engström vår matchfotograf jobbar hos mig. Från början var hon här några timmar om dagen men efter semestern kommer hon jobba 6 timmar om dagen. Det är en avlastning som är fantastisk. Hon har lärt sig mycket nu på den tiden hon har varit här. En hel del av det jobbet hon gör satt jag hemma med laptopen i knät på kvällarna och gjorde.

Du delar kansliet med vår klubbchef Jonny Odhner. Hur trivs ni ihop?

Det är klockrent. Han är den bästa chef man kan ha. Vi har otroligt roligt ihop och trivs jättebra med varandra. Anna och jag trivs också kanonbra ihop och det är bara positivt att ha henne här. Det är mycket skratt och det är kul att vara på kansliet.

Det är viktigt att det är skratt och inte bara jobb på en arbetsplats.

Ja det är väldigt viktigt. Har man kul vid sidan om så är även tråkiga arbetsuppgifter roliga. Jag är jättestolt över att få jobba på detta kansliet.

Hur var hockeyintresset för dig innan du började jobba här?

Mitt hockeyintresse har alltid funnits även om jag inte är så hemma i regelverket, det kan jag villigt erkänna. Jag är i övrigt allätare när det gäller sport. Hockey och speedway ska ses live men övrig sport avnjuts för mig bäst hemma i soffan. Hihi!

Då tackar jag för pratstunden.

Tack själv!

av Susanna Johansson