Väsby Hockey tar pulsen på Hammarby Hockey

Hammarby Hockey är förmodligen det mest meriterade laget i hela Hockeyettan. Föreningen har bland annat åtta SM-Guld och var i Elitserien senast 1984-85. Men ekonomiska problem gjorde så att laget gick i konkurs våren 2008 och fick starta om vid namn Bajen Fans innan laget bytte tillbaka till Hammarby Hockey fem år senare när man hade plöjt sig igenom seriesystemet från division 4 ända fram till Hockeyettan. Ekonomin är dock fortsatt relativt svag och Hammarby får med små medel försöka hanka sig fram i Hockeyettan vilket har lett till att laget haft svårt att mobilisera tillräckligt med kraft för att kunna ta någon av platserna till Allettan efter jul. Nu hoppas man dock att man har ett lag som på allvar kunna vara med och hota i toppen. Laget leds för tredje säsongen i rad av tränare Tommy Latva och han har jag tagit några ord med inför vad som komma skall.

 

Hej Tommy Latva, tränare för Hammarby IF. Hur är läget med dig så här mitt i sommaren och hur ser sommarplanerna ut? 

Hej! Ja, semestern har precis börjat och nu hoppas vi bara på lite värme, det blir inga stora planer, en sväng ner till Skåne ska försökas hinna med, annars blir det mest dagsturer här runt Stockholm.

Detta blir tredje raka säsongen för dig som bas över Bamsingarna. Vad tycker du framförallt karaktäriserat ditt gäng de två senaste säsongerna och vad tar du framförallt med dig från dessa två?

Precis går nu in på min tredje säsong här i Hammarby. Vi har haft lite ”otur” med skador om man nu kan säga så. När jag kom hade vi flera spelare borta p g a hjärnskakning. Tack och lov hade vi inte det förra säsongen, men då fick vi istället förslitningsskador som slog ut spelare. Lyckades också få till lite armbrott som höll spelare borta. ​Så vi hoppas vi ska lyckas hålla spelarna hela kommande säsong.

Annars kändes det som att den gångna säsongen blev ett litet bakslag från din första säsong när ni gick till ett Allsvenskt kval. Håller du med och vad tror du att det beror på?

​Ja, första året jag kom gick riktigt bra, vi orkade inte riktigt stå emot Tranås borta men vi gjorde ett bra avslut det året. Förra säsongen gick inte lika bra, vi hade spelat kval om man inte gjort om forts serien till trippelmöten, då vi ledde serien efter dubbelmöten, sedan kom skador vilket medförde att vi inte riktigt orkade hela vägen.

Hur hårt spänner ni nu bågen inför den kommande säsongen och varför tror du att just årets säsong blir ett lyft för er?

​Man spelar ju varje match för att vinna. Men vi vill absolut göra en bättre säsong en den som varit, sedan hur långt det räcker får vi se.

Hur ser du annars på ert lagbygge så här långt. Vad har varit fokus i rekryteringarna och vad återstår innan ni är fulltaliga?

​Truppen börjar så smått falla på plats. Viktigt för oss var att kunna behålla en stomme från förra säsongen vilket vi också gjort, sedan har vi fyllt på med några spännande namn. Vi har ett par platser kvar att fylla men har lite på gång så vi får se vart det landar.

Hur har annars ert försäsongsupplägg sett ut och vad har varit fokus under träningarna?

​Vi har kört 1-3 pass gemensamt sedan har killarna haft egna program dom jobbat efter, fokuset har legat på funktionell styrka.

När startar ni upp efter sommarledigheten, när är första ispasset och när spelar ni första träningsmatchen?

​Vi drar igång 8 aug med fys, sedan går vi på is 12 aug. Första träningsmatchen kommer sedan 21 aug som tradition så möter vi Vallentuna.

Har du någon koll på de andra motståndarna i serien och vilka fem lag tror du ståtar högst upp i tabellen när grundserien ska summeras? 

​Nej, har inte så jättemycket koll på vad dom andra lagen värvar och får ihop. Visst läser man om en del i medier men inte tillräckligt för att bilda mig någon direkt uppfattning om trupperna. I toppen lär väl Hudiksvall, Huddinge, Visby vara. Sedan kommer nog ett gäng som kan fightas om dom andra platserna.  Ska bli spännande med Strömsbro och se vad dom kommer visa upp

Tror du att det finns någon ”outsider” som man kanske inte på förhand räknar med men som du tror kan ställa till det för de ”topptippade” lagen i vår serie?

Jag hoppas det blir fler lag som är med och fightas om platserna till slutet. Blir roligare då när matcherna gäller något och inte bara en transport.

Väsby är ett av tolv lag ni kommer att möta under grundserien. Vad känner du till om årets upplaga av Väsby och vad tyckte du kännetecknade oss under fjolårssäsongen i mötena med er?

-Väsby är ett hårt jobbande lag. Tom brukar få till det, ska bli spännande och se vad man ställer på benen i år. Verkade ha sin trupp ganska klar tidigt.

Vilket eller vilka lag i vår serie tror du det blir skönast att vinna mot och motivera även gärna varför.

Det är alltid skönt att vinna mot dom tippade topplagen.

Det har ju pratats om att banta ner lagen i Hockeyettan från dagens fyrtiosex till endast trettiosex. Vad tycker du om det resonemanget?

Detta är en svår fråga, visst kanske det skulle höja nivån på div 1 då konkurrensen blir tuffare. Men samtidigt kommer då kostnaderna för klubbarna att gå upp och som det är idag är det många klubbar som har det tufft ekonomiskt, så där skulle det då behöva komma fram någon form av lösning för att underlätta för klubbarna i så fall. ​

Något annat nytt är ju att endast ett lag från Hockeyettan flyttas upp till Allsvenskan men å andra sidan är ett lag garanterade möjligheten att spela där. Vad känner du kring det?

​Vet inte riktigt, tycker det är lite synd med bara ett lag får chansen, men nu kommer ju i alla fall ett lag gå upp.

Slutligen, vad kommer att känneteckna Hammarby säsongen 2019/2020 och vad blir den primära målsättningen för er del?

​Vi kommer bli ett hårt jobbande lag som sliter hela vägen. Målsättningen kommer vi diskutera fram när truppen är satt, men absolut ska vi göra en bättre säsong en den innan.

 

// Tommy Latva – Tränare Hammarby Hockey