fre 06 dec Slut
Hockeylag HAH 1
Hockeylag KLR 5
fre 06 dec Slut
Hockeylag HHC 1
Hockeylag STR 2
fre 06 dec Slut
Hockeylag ESK 3
Hockeylag HIF 2
fre 06 dec Slut
Hockeylag VRH 1
Hockeylag VBK 2
fre 06 dec Slut
Hockeylag NYK 3
Hockeylag LND 5
lör 07 dec Slut
Hockeylag TRA 4
Hockeylag HLS 1
lör 07 dec Slut
Hockeylag MRM 6
Hockeylag BOR 3
lör 07 dec Slut
Hockeylag SUR 3
Hockeylag KPN 5
lör 07 dec Slut
Hockeylag OIK 2
Hockeylag PIT 3
sön 08 dec Slut
Hockeylag TYR 2
Hockeylag KRIF 5
sön 08 dec Slut
Hockeylag TRO 3
Hockeylag VIM 2
sön 08 dec Slut
Hockeylag DAL 0
Hockeylag NYB 3
sön 08 dec Slut
Hockeylag SEG 2
Hockeylag HAN 6
sön 08 dec Slut
Hockeylag VSB 7
Hockeylag SHC 2
sön 08 dec Slut
Hockeylag HUD 7
Hockeylag WIN 1
sön 08 dec Slut
Hockeylag LND 3
Hockeylag FOR 0
sön 08 dec Slut
Hockeylag BHF 5
Hockeylag LIN 3
sön 08 dec Slut
Hockeylag MAL
Hockeylag MAR
sön 08 dec Slut
Hockeylag KUM 4
Hockeylag NYK 1
sön 08 dec Slut
Hockeylag LEJ 3
Hockeylag AIF 5
sön 08 dec Slut
Hockeylag VHC 2
Hockeylag TEG 1
sön 08 dec Slut
Hockeylag BOD 5
Hockeylag ORN 1
sön 08 dec Slut
Hockeylag KIR 3
Hockeylag KAL 2
sön 08 dec Slut
Hockeylag SIK 2
Hockeylag GRU 3
ons 11 dec 19:00
Hockeylag BOR -
Hockeylag HAH -
ons 11 dec 19:00
Hockeylag NYB -
Hockeylag MRM -
ons 11 dec 19:00
Hockeylag VIM -
Hockeylag DAL -
ons 11 dec 19:00
Hockeylag HLS -
Hockeylag TRO -
ons 11 dec 19:00
Hockeylag KRIF -
Hockeylag TRA -
ons 11 dec 19:00
Hockeylag KLR -
Hockeylag TYR -
ons 11 dec 19:00
Hockeylag HAN -
Hockeylag HHC -
ons 11 dec 19:00
Hockeylag WIN -
Hockeylag SEG -
ons 11 dec 19:00
Hockeylag SHC -
Hockeylag HUD -
ons 11 dec 19:00
Hockeylag VBK -
Hockeylag VSB -
ons 11 dec 19:00
Hockeylag HIF -
Hockeylag VRH -
ons 11 dec 19:00
Hockeylag STR -
Hockeylag ESK -
ons 11 dec 19:00
Hockeylag KPN -
Hockeylag LND -
ons 11 dec 19:00
Hockeylag NYK -
Hockeylag SUR -
ons 11 dec 19:00
Hockeylag MAR -
Hockeylag KUM -
ons 11 dec 19:00
Hockeylag GRU -
Hockeylag MAL -
ons 11 dec 19:00
Hockeylag LIN -
Hockeylag SIK -
ons 11 dec 19:00
Hockeylag FOR -
Hockeylag BHF -
ons 11 dec 19:00
Hockeylag AIF -
Hockeylag BOD -
ons 11 dec 19:00
Hockeylag PIT -
Hockeylag KIR -
ons 11 dec 19:00
Hockeylag KAL -
Hockeylag LEJ -
ons 11 dec 19:00
Hockeylag ORN -
Hockeylag VHC -
ons 11 dec 19:00
Hockeylag TEG -
Hockeylag OIK -

Appelgren har tagit över

Igår började Andreas Appelgrens sejour som huvudansvarig som tränare för Bois a-lag efter hans återkomst till Mariestad. Tidigare har Petter Århäll haft ansvaret för sommarträningen men igår gick killarna på is och den tidigare Leksandstränaren tar nu över ansvaret.

Andreas Appelgren du har just hållit i ditt första ispass i Mariestad Bois på 10 år!

Det var jättekul, det har jag längtat efter!

Så man längtar efter isträningen som tränare också med andra ord?

Absolut! Man har suttit och funderat sedan man skrev på kontraktet om vilka formationer man ska ha och vilka grundidéer man ska ha i spelet och så vidare, så det gör man absolut.

Du har varit med på sommarträningen också, men är det inte lite så att ditt jobb börjar nu?

Jo lite så är det, det är nu allting ska sättas. Man ska se vad killarna klarar av på isen och vad man kan hitta på med spelet. Det är lätt att sitta och rita på sommaren hur man vill att det ska se ut men det ska fungera i verkligheten också. Så visst är det så att det är nu det drar igång på allvar.

Hur lägger man upp planen steg för steg för att nå dit man vill med spelet?

Man har ju en grundlig planering som är ganska diger. Normalt brukar man börja bakifrån med försvarsspelet, men nu är tyvärr Peter Isgren borta den här veckan och tanken är att han och jag ska hålla i försvarsspelet och boxplay så vi vände på det lite och började med anfallsspel för Ronny är ju med och han ska hålla i dom bitarna är tanken. Men annars har man lagt i block exakt vad man vill träna på steg för steg. Man försöker sakta smyga in spelidén hos spelarna. Sätter man sig första dagen och ritar hela idén för spelarna så fastnar ingenting. Utan man tar bit för bit, moment för moment, och antecknar hur det går och hur länge man håller på med varje moment. Det finns en otrolig massa moment i ishockeyn: Det är powerplay, boxplay, forecheck, mittzonspress, spelvändning från egen zon och om man bryter i mittzonen eller anfallszonen och så vidare och så vidare. Det finns regler och strukturer för allt. Det gäller att bygga långsamt med mycket övningar som är rätt simpla och som bygger på spelidén. I början kanske de bara innehåller ett par moment för att senare kanske innehålla 4-5 olika varianter när man kommit längre, så man får skynda långsamt.

Sedan är du ny som tränare för laget också och vill förändra lagets spel en hel del kanske från tidigare år, då blir det ännu längre väg att vandra antar jag och tar längre tid…

Så är det absolut och man säger att det är år tre som är examen för en tränare. Men i den här branschen är det inte många tränare som överlever tre år, hehe, så man brukar inte få komma dit. Men visst är det så att det tar tid, och en del spelare förstår snabbt andra tar det tid för. Man vill ju att allting ska sitta med en gång men man får ha olika processer. En för träningsmatcherna, en för serien innan jul, sedan en för efter jul och sedan en ny process för nästa säsong.

Så din vision om hur ni vill spela kanske du inte när fram till ens fram i vår?

Egentligen så kanske det tar lite längre tid för att få det helt perfekt, men man kommer en bra bit på väg i alla fall. Sedan kanske det aldrig blir perfekt heller i och för sig. Men visst tar det tid och man kanske får försöka anpassa spelarmaterialet mer till den idén efter vilken man vill spela också, att man värvar in spelare som fixar det spelet man vill spela. Man måste också vara flexibel och titta på vilka spelare man har just nu och anpassa spelet efter det. Det kanske kan leda till att man spelar olika i olika formationer, det viktiga då blir att man har en bra dialog med spelarna så de vet varför man gör som man gör.

Du har ju haft några första träningar under åren, hur tycker du att det såg ut?

Det såg ut precis som en första träning brukar göra. Så länge spelarna orkade hålla fokus och isen var helt ok så såg det helt ok ut, men sedan dippade det lite och blev lite rörigt. Men det var helt ok.

Idag så fokuserade ni på anfallsspel och det var mycket snabba spelvändningar och att gå rakt på kassen. Är det något du vill se i vinter?

Jag vill att vi ska vända spelet snabbt och komma med fart och driva på kassen. 80% av alla mål görs framför kassen så där måste man in och ha mycket folk och vara starka. Så absolut, de övningar vi gör är tagna för att träna på det vi vill nå.

Hade du någon tanke bakom formationerna du satte på träningen idag?

Det vet man aldrig, hehe. Men det är ju inte så att man drar tombola när man sätter ihop formationerna och kastar ut dom, utan det finns en viss tanke bakom att se vissa spelare spela ihop. Men det är ju inte så att man spikar formationerna på första träningen. Det vore väl i och för sig optimalt, att allting fungerar och man inte behöver ändra något, men så är det ju sällan!

Jag tycker om att spela i block, jag ändrar inte för ändrandets skull när man väl är inne i serien. Utan man bygger på sikt och får chansen att lära känna varandra och hur man spelar. Så jag behåller gärna två spelare ihop och ändrar på den tredje. Sedan om det inte funkar ändå så får man kanske göra något mer radikalt. Men idag så var det några som spelade ihop redan förra säsongen så det var väl inte någon större revolution.

Idag var det ett gäng nya spelare som var med första gången, agerar du annorlunda mot dom då jämfört med spelarna som varit i laget ett tag?

Jag behandlar inte dom annorlunda för att de är nya skulle jag inte säga. Det jag försöker göra är att lära känna varje individ och vad de triggas av. Behöver han drivas på eller ha mycket positiv feedback och så vidare, det gäller att hitta varje spelare. När man har olika nationaliteter så kan det vara lite olika, finska spelare vill till exempel att varje streck ska vara draget och inga frågetecken ska finnas medan nordamerikanska spelare behöver eldas på för att de ska göra något överhuvudtaget annars åker de bara och glider. Men så är ju inte fallet här utan här har nog alla ungefär samma idé vad de vill ha ut av en tränare.

Idag var Johan Frealdsson med som målvaktstränare. Hur mycket kommer han att vara med?

Vi har det otroligt bra förspänt, vi har byggt en stab runt laget som både håller oerhört hög kvalitet och i antal matchar vi de allsvenska lagen gott och väl. Frealdsson har hand om målvakterna och kommer vara med väldigt mycket. Det är någon gång ibland när vi ska ha rena spelövningar som han inte behöver vara med annars är han med alla träningar. Vi har också Richard Blom som har hand om videoanalyserna som också kommer vara med på isen för att kunna ge feedback och filma på isen och finnas tillgänglig för spelarna. Han ska jobba oerhört mycket med spelarna och de ska kunna komma till honom och be om hjälp med saker de vill förbättra. Då ska han kunna visa dom med hjälp av klipp och så där hur de ska göra. Han är också med alla träningar och matcher ihop med mig, Isgren och Ronny. Sedan har vi materialarteamet med Pontus, Fröberg och Dagoberth. I medical team har vi Nyberg, Rolle och Per-Håkan, och dessutom finns Petter med som fystränare och han är också med i medical team. Så det finns killar som backar upp dom, det kommer inte hänga på det!

Ser du dig som arbetsledare också för dom?

Ja så är det ju. Killarna är en grupp men jag tar också ett stort ansvar för dom som är med mig och jag vill att de ska känna förtroende. De är inte heller valda av en slump utan för att de har en hög kompetens på det de gör och då gäller det att utnyttja det de är skickliga på.

Ju fler man är i en grupp desto tydligare måste väl också rollfördelningen vara?

Vi har egentligen satt rollerna rätt tydligt men inte på allra minsta detaljnivå. Men alla vet vem det är som ska sätta upp träningen och vilken tid den ska sitta uppe och vilken uppgift på träning och på match, så alla vet vad de ska göra. Sedan är det jag som är ytterst ansvarig för att det ska funka och att man får resultat på isen, det ansvaret kan man inte delegera bort.