Ännu en derbyseger

Det var länge en oviss derbymatch i ICA Oxen cup mellan Mariestad Bois och Skövde IK. Men till slut var det Bois som drog det längsta strået med 5-3.

Det var två rätt ordinarie lag som kom till spel, i ett derby så känner inte spelarna efter. Dock saknades Lukas Larsson i Bois och i Skövde Adam Thilander och Oskar Forsmark.

Skövde var snabbt ur blocken direkt från nedsläpp och chockade Bois med att sätta hård press direkt och redan efter 48 sekunder så kunde Dennis Santesson göra 0-1 för gästerna. Skövde fortsatte efter målet spela inspirerat och de första 3-4 minuterna var det Skövde för mest hela slanten. Men ju längre perioden gick desto mer växte Bois in i matchen och kvitteringen kommer också när Jesper Lindén spelas fram av Lukas Jidenius och ren med Viktor Andersson så rakade han in pucken efter drygt åtta minuters spel. Efter det är det ett litet spelövertag från Bois större delen av perioden men lyckas inte omsätta det i något mer mål. Lagen hann också med var sitt powerplay där Bois med bröderna Engqvist i spetsen försvarade sig väldigt bra medan Bois var myck

et närmare.

Den andra perioden inleder Bois bättre och man får också ett powerplay som dock inte resulterar. Skövde lyfter dock upp spelet och efter en snygg individuell prestation av Max Kardewall som lurar bort två Boisare och serverar Jonas Nyman i stort sett öppet mål så kommer 2-1. Efter några minuter får Bois powerplay och där gör Jesper Lindén mål på retur efter skott utifrån. Dock krediteras märkligt nog Lukas Jidenius för målet. Efter 2-2-målet har Bois en bra period innan man åker på en utvisning men strax efter får också Skövde en och sedan ytterligare en. Bois får alltså spela 4 mot 3 och efter någon minut en kort stund 5 mot 3 och det utnyttjar Ludvig Collberg obönhörligt när han direktskjuter in 3-2-ledningen precis samtidigt som Skövde blivit fyra man på isen. De sista fem minuterna tar Skövde över och när man får chansen i powerplay så kommer kvitteringen. Dennis Santesson får fri gata fram mot Sandberg och gör inget misstag. Skövde har också läge fler anfall de sista minuterna men 3-3 står sig.

I den sista perioden är det Bois som ser hungrigast ut att ta hem segern och man tillbringar rätt mycket tid i Skövdezonen. Det tar dock ända till minut 15 innan ledningsmålet kommer, och det är efter ett fint kombinationsspel som Douglas Lögdahl får fritt läge till vänster om Viktor Andersson i Skövdekassen som inte hinner med i sidledsförflyttningen och ”Dogge” kan skjuta in 4-3. Skövde tar en tidig timeout och plockar ut målvakten men får inget tryck alls, Bois har istället flera lägen att punktera matchen innan man gör det genom Linus Engqvist med 16 sekunder kvar. Bois vinner alltså med 5-3.

Bäst i Skövde idag var helt klart Dennis Santesson, kedjan med honom, Jonas Nyman och Henrik Thegel kommer bli spännande att se i vinter. Bäst i Bois var den nykomponerade andrakedjan med Lukas Jidenius, Jesper Lindén och Eddie Davidsson, de skapade så gott som något varje byte och var väldigt giftiga i powerplay dessutom. Men överlag var det en rätt blek insats och jag tror att killarna kan betydligt bättre. Det hoppas vi de visar redan på söndag då Forshaga står för motståndet i cupens sista match.