Hoppas på mycket folk i hemmapremiären.

Det blev en komfortabel 0-6 seger i seriepremiären på bortaplan mot nykomlingen Linden hockey. I förväg trodde många säkert på en tuff match men efter bland annat tre mål av Jesper Lindén och en stabil laginsats kunde laget defilera hem matchen. Bois tränare Andreas Appelgren var också nöjd med killarnas insats:

– En premiärmatch kan vara stökig och nervös, och jag såg att det fanns spelare som höll i klubban lite hårdare än de brukar göra, och när man möter en nykomling så vet man inte vad som kommer riktigt. Dom har knappt förlorat på hemmaplan på flera år och är trygga där, så vi visste inte vad som väntade riktigt. Men vi hanterade det bra och ju längre matchen gick ju bättre spelade vi och vi kom upp i högre och högre tempo och till slut orkade de inte med oss.

Vad är det för spelmässiga detaljer som avgör tycker du?

Våra grunder i vårt spel. Vi vet vad vi ska göra och när vi gör det, och alla är på sina positioner, så kommer vi ur pressen bra och kan skapa målchanser. Det sitter inte i varje anfall än men ju mer man spelar desto bättre blir det. Har vi bra struktur och jobbar hårt så blir det så här bra, men jobbar man inte lika hårt som motståndaren kan du förlora även om du är skickligare egentligen.

Jag upplevde att Linden hade otroligt svårt att skapa chanser på er…

Ja dom målchanser de skapar var på våra misstag. De hade en sekvens på 5-6 minuter i andra när de spelade på ren chans och lyfte ut två spelare högt och försökte kontra. Då är det lite svårt, för då räcker det med slumppuck så kan det bli farligt, men annars hade vi kontroll på det.

Var det några spelare du vill framhålla?

Jag tycker det är många som gör det bra, men det går inte undgå ”Jeppes” (Jesper Lindéns) tre mål. Två kliniska avslut och ett där han jobbar oerhört hårt innan han gör mål, och han visar väg med sitt målskytte. Linus Engqvist-kedjan visar också väg med mycket skridskoåkning och hårt jobb. Sandberg gör också en bra match i mål och backarna är bra placerade i försvarsspelet. Sedan finns det kanske någon skönhetsfläck att de kunde vara lite snabbare ner till puck. Eddie vill jag också lyfta fram, mycket av spelet går via honom. Han är otroligt snabb i huvudet, så snabbt han ser situationerna. Där håller han toppnivå! Men det är många som gör en bra match.

Imorgon lär det bli tuffare då Forshaga står för motståndet, ett Forshaga ni förlorade mot i hemmacupen…

Ja dom har Andro Michel i mål nu också, en skicklig målvakt, och dessutom har de plockat in två skickliga spelare i Johan Erkgärds och Filip Nordström.  Duktige backen Niklas Edman var inte heller med i cupen, så de har lyft in 4-5 spelare till sen dess så det är inte ett sämre lag denna gång vi kommer möta heller. Sedan har vi rätt bra koll på dom, så vi vet hur vi ska hantera dom för att vinna. Jag tror på en bra och härlig hockeymatch, så jag hoppas på mycket folk.

Forshaga spelade mycket på kontring i cupen och var framgångsrika med det. Hur ska ni hantera det?

Ja det var lite det jag var inne på när vi pratade om hur Linden spelade ett tag i andra också. Lyfter de upp en spelare eller två så blir det väldiga avstånd mellan lagdelarna om backarna backar ner och centern hamnar lite högt och då åker du på två mot ettor eller tre mot tvåor. Det gäller att sätta press på puckföraren så han inte får tid att sätta ett bra pass på forwards. Så det gäller att läsa spelet bra och jobba hårt, inte svänga ifrån eller åka och byta, för då kan de vända snabbt. Det är också oerhört viktigt att vara noggrann och ta ansvar för vad man gör med pucken. Det blir det viktigaste imorgon, puckansvar och konsekvensanalys av vad som händer om jag slänger iväg pucken. Det gäller att vara rädd om den.

Något som varit väldigt framgångsrikt under försäsong och första seriematchen är special teams…

Ja vi har varit starka hela säsongen där och jag hoppas det håller i sig. Nu möter vi ett lag med skickliga spelare som spelat på hög nivå under längre tid och som kanske flyttat hem för att man inte vill satsa fullt ut längre, men det är ändå oerhört skickliga spelare med hög skicklighet i powerplay bland annat. Men vi är trygga med powerplay och boxplay så det känns än så länge bra.

Hur avgörande tror du special teams kommer att vara imorgon?

Svårt att säga, uppe i Eskilstuna har vi pucken kanske 80% av matchen men får bara ett powerplay och åker på fyra utvisningar själva, det känns konstigt. Men det kommer att se ut så, det lag som har mest puck åker på mest utvisningar, jag vet inte om det är för att domarna tycker synd om motståndarna  eller vad det beror på. Men därför är det svårt att veta hur avgörande det blir, det beror ju på hur många utvisningar man får med sig. Men jag tror båda lagen kommer passa sig för att dra på sig utvisningar då man vet hur skickliga motståndarna är.

Det låter som att du var kritisk till domarinsatsen i Linden?

Den är ok, men det är inte bara denna match utan det är ofta så att puckförande lag inte får med sig utvisningar vilket jag kan tycka är märkligt. Vi ville ha några till med oss men fick inte det.

Forshaga vann senast mot ett förväntat topplag, Nyköping. Vad betyder det för dom tror du?

Att det bygger på deras självförtroende, och de vann här också senast så de kommer hit med ett bra självförtroende. Vi måste spela på vår högstanivå för att vinna helt klart. Men vi har bra form och grejorna på plats så det ska vi kunna göra.

Hur ser det ut på skadefronten?

Lukas Larsson är inte med, men glädjande nog var han med och tränade med utrustning för första gången igår så han är på rätt väg. Erik Olsson var också med på is men är inte med och i övrigt är det samma lag som senast.

Till sist: Oxarna kommer att fira en spelare och ha ett stort tifo imorgon, har du någon uppmaning för att få folk att komma och titta på hemmapremiären?!

För det första kommer det att bli en bra match som är värd att titta på. Sedan har Oxarna skapat en härlig supporterkultur som det är få hockeyettanklubbar förunnat att ha. Det blir avgörande i många matcher med ett bra hemmastöd, det blir jobbigt för motståndarna när det är bra tryck och det påverkar domare och domslut, så det är jätteviktigt med bra läktarstöd! Sedan är det extra roligt när några lägger ner tid på tifo och då vore det också roligt om det kommer några extra åskådare. Det uppskattas av laget och vi ska gör allt för att det ska vara värt mödan!