SIK tillbaka på Allettan-plats efter tennissiffror mot Köping

Skövde IK har haft det jobbigt med målskyttet de senaste matcherna, men hemma mot Köping blev det proppen ur och SIK fick jubla över tre nya poäng och två kliv upp i tabellen efter 6-2 (1-1, 1-0, 4-1).

Viktiga poäng stod på spel i Billingehov när Köping gästade Skövde IK i den sjätte omgången av Hockeyettan Västra.

Inledningsvis var det en jämn match och det kändes som att nerverna satt utanpå spelarnas matchtröjor.

Chanserna uteblev inledningsvis och det dröjde till den första riktiga målchansen uppenbarade sig.

Men det var hemmalaget som fick den första riktiga chansen efter knappt nio minuter när Oscar Forsmark och Rasmus Gustafsson kom två mot en, trots spel i numerärt underläge.

Gustafsson spelade in pucken i mitten där en framstormande Forsmark kom åkande men avslutet landade i magen hos Elias Olofsson.

En dryg minut senare kom matchens första mål. Gästerna lyckades dra isär SIK:s försvar i powerplayet och Calle Ehrnberg skickade iväg ett skott från blålinjen mot en skymd Viktor Andersson och pucken letade sig in i nätet.

Målet gav hemmalaget mer energi än gästerna och när SIK trampade igång ordentligt så hade Köping svårt att hänga med i tempot.

Efter dryga tolv minuter gav det dessutom utdelning. Lukas Johansson bröt ett uppspel på offensiv blå, tog några skär in i anfallszon, spelade pucken till Alexander Henriksson som kyligt lyfte in en backhand.

Johan Planeby höll så när på att ge hemmalaget ledningen i powerplay när han styrde Adam Thilanders skott framför kassen men pucken smet precis utanför målramen den gången.

Alexander Henriksson var het under matchen och skapade en hel del chanser. Bland annat hade han ett läge i slutet av perioden men kom lite för nära i skottögonblicket.

– Jag tycker vi gör en bra match. Vi gör det bra idag och Köping är ett bra lag, sa Johan Hellström.

I den andra perioden var det hemmalaget som var det klart bättre laget och skapade mängder med målchanser. De fick dessutom en smakstart när Henrik Thegel gav hemmalaget ledningen redan efter 24 sekunder.

Thegel stal pucken från en försvarare, åkte in framför Olofsson och hängde en backhand i nättaket.

Gästerna skapade två chanser värda namnet under mittakten, först var det Lucas Gustavsson som blev ren på bortre sidan men Viktor Andersson stod för en fin räddning med axeln.

Andra gången var det Kevin Jågas-Hansson som fick ett filäge men återigen parerade Viktor Andersson. Jonas Nyman hade ett läge för hemmalaget under mittperioden. Han gjorde en fin dragning och drog iväg pucken mot målet. Den gick mellan Olofssons benskydd men lyckades på något sätt smita utanför målramen den gången.

– Viktor gör några viktiga räddningar för att hela tiden ge oss övertag i matchen ansåg Johan Hellström.

I den tredje perioden var det dock inget snack. SIK trampade på gasen och gästerna orkade inte stå emot.

Förstakedjan med Henrik Thegel, Jonas Nyman och Johan Planeby hade en trippelchans direkt i inledningen men Olofsson stod för några svettiga räddningar och 3-1 dröjde.

SIK skapade mängder med farliga målchanser i den avslutande perioden och det kändes som att det bara var en tidsfråga innan det skulle ringa bakom Olofsson. När klockan hade passerat sju minuter kom till slut målet. Och vilket mål sen, Alexander Henriksson hämtade upp pucken i egen zon, tog ett par skär framåt, rundade tre Köpingspelare innan han snyggt  placerade in pucken i det bortre krysset. Vackert så det förslog och matchens delikatess.

– Henrikssons solomål är en extremt bra prestation och det är så han ska spela. När han drar upp farten och bestämmer sig så är han jobbig att möta och har ett bra avslut, han gör det enligt skolboken där, berömde Johan Hellström.

Knappt tre minuter senare small det till igen, Jonas Nyman och Johan Planeby kom två mot ett och Nyman valde att skjuta själv, rakt upp i nättaket bakom en uppgiven Olofsson.

– På slutet rinner det iväg när de öppnar upp sig men vi behövde få lite flax och det är skönt att förstakedjan får leverera lite poäng, de har varit värda det några matcher nu, sa Johan Hellström.

Det tog en dryg minut, sedan utökade Oskar Forsmark ledningen ytterligare när han stötte till pucken från Lukas Johansson och det var proppen ur för hemmalaget.

Tre minuter senare hittade Jonas Nyman nätmaskorna på nytt när han fick ett friläge. Nyman var vass på rören och åkte ifrån Köpings försvarare och ensam med Olofsson gjorde han inget misstag.

Med en dryg minut kvar reducerade gästerna till 6-2 när de lyckades dra isär hemmalagets försvar på nytt.

Slutresultatet skrevs därmed till 6-2 och SIK kliver tillbaka upp ovanför strecket och kan ta ett matchuppehåll som Allettan-lag.

Nästa onsdag väntar Nyköping på bortais för SIK:s del.

– Det kommer bli en tuff match, jag kan tänka mig att den kommer vara lite liknande som matchen mot Forshaga och det gäller att vi spinner vidare på det vi byggt upp här nu och håller oss till grunderna, sa Johan Hellström.