Jesper Lindén i lång intervju

Jesper Lindén kom till Mariestad Bois som förstaårssenior inför säsongen som gick och imponerade redan då med sitt vassa skott och sitt hårda jobb. Till den här säsongen så har han dock tagit ett stort kliv framåt och tagit en betydande roll i laget. Han ligger inte bara trea i den interna poängligan med sina 9 poäng (5+4) på sex matcher, han har dessutom fått rollen som assisterande kapten. I senaste matchen mot Lindlöven stod han för ett mål och ett assist och var den som skapade mest av alla med sin förmåga att alltid driva på kassen.

Seger mot serieledande Lindlöven senast med 5-3, det var en bra match!

Det var lite upp och ner kan jag tycka, men vi växte in i matchen mer och mer och vi var nöjda med vinsten.

Om du jämför er säsongsinledning nu jämfört med förra säsongen, hur skulle du vilja beskriva den då?

Det är mer go’ i laget i år och vi har verkligen tron på att vi kan vinna matcherna om vi spelar vårt spel. Glädjen finns där på ett annat sätt. Det har ju visat sig resultatmässigt också. Man känner att vi spelar bättre och funkar det som lag kommer ju glädjen också, det skapar momentum.

Och din egen säsongsinledning?

Jag har försökt att ta en större roll, förra säsongen var ju första seniorsäsongen och då var det lite att anpassa sig, men nu har jag kunnat vara med och producera från start.

Ja det har du minst sagt gjort, du står än så länge för 1½ poäng per match…

Det är jag jättenöjd med, men jag får credda spelarna jag spelar med också, det är så svårt som när Eddie la fram en riktig smörpass senast, men det är skönt att komma igång med poängskörden direkt.

Fem mål på sex matcher också, det måste du också vara nöjd med!

Absolut, jag började bra i första matchen och sedan är jag nöjd hur det rullat på, det är bara att fortsätta skjuta och ta pucken till mål.

Jag upplever att du är speedigare i år, är det att du oftare får pucken när du har fått upp farten eller är du snabbare på skridskorna också?

Det är nog en kombination, jag har tränat mycket under sommaren för att få lite mer kraft i benen och det känner jag att jag har fått också.

Du spelar i samma kedja som Eddie Davidsson och Lucas Jidenius, hur tycker du att det funkar?

Det funkar jättebra, vi skapar mycket och dom är väldigt enkla att spela med. Eddie är otroligt skicklig på att skapa lägen från ingenstans med sin förmåga att hitta pass och Jidenius är väldigt snabb skapar ytor. Vi skapar mycket framåt och det gäller att göra det vi ska i försvarszonen också.

Eddie har ju ofta en position som hög trea medan du och Lukas jobbar i sarghörn, därifrån tycker jag att ni mer och mer hittar varandra i fina kombinationer det sista.

Ja vi har båda samma inställning att ta oss mot mål. Det kommer med tiden att man lär sig varandras spelstil och mönster man har, det kommer mer och mer, det tycker vi också.

I år har du fått rollen som assisterande kapten, hur känns det?

Jag är väldigt hedrad till att börja med, det finns många kaptensämnen i laget som Thörnqvist som är en riktig karaktär som man kan lära av. Jag var lite chockad nästan när jag fick frågan, men hedrad och ska försöka visa på isen att jag är värd den.

Varför fick du rollen tror du?

Det har kanske lite med spelstilen att göra, att man vill göra jobbet och visa det på isen.

 Om vi återgår till matchen senast, vad gjorde ni bra?

Det var lite upp och ner, vi kom inte upp i nivån vi vill komma upp till, men det fanns tillräckligt mycket bra för att vinna även om vi inte var nöjda med insatsen. Det blev lite mycket tapp vid dåliga tillfällen och individuella misstag. Lite övermod som gav dom lätta mål.

Ni har rätt höga krav på er själva, ni vann ändå mot serieledarna som dittills inte tappat en enda poäng!

Vi är nöjda med att vi vann men spelet är vi inte nöjda med. Vi vill vinna serien och då känner vi att vi inte kan kolla på vad motståndarna gör utan vad vi kan uppnå, och vi vill komma upp högre i prestation.

Nästa match så är det derby på bortaplan mot Skövde. Är det lite speciellt?

Ja det är det alltid, det har man känt av runtomkring kring matcherna som vi haft mot dom. Det är en match man tar ut utanför serien, den är så speciell. Det spelar ingen roll hur det gått innan, då är det den matchen som gäller. Det ska bli väldigt kul!

Ni har bra statistik mot dom de senaste åren…

Vi känner att vi är det bättre laget, det är det vi ska gå ut och visa också. Men det är mycket känslor och gett från start så det är inte bara matchen man spelar, det är ett litet krig där ute.

Det gäller att hålla känslorna under kontroll?

Ja det är hett från början och sedan gäller det att hålla sig på rätt sida gränsen så man inte blir övertänd. Men det har vi gjort bra. Men om jag säger så så är det ingen match man behöver göra något speciellt för att tagga till, det kommer per automatik! Det svåra är bara att hålla sig i skinnet.

Skövde är ändå ett vassare lag i år, det märkte ni ju under cupspelet…

Ja de har absolut blivit lite bättre men det har vi också blivit så vi tar inte hänsyn till dom utan spelar vårt spel och gör vi det på den nivå vi kan så kommer vi att vinna matchen.

Du säger att ni är bättre i år, på vilket vis?

Det är som jag sa mer go’ i laget, vi är mer taggade. Sedan är de som var här förra säsongen rejält revanschsugna och nyförvärven har verkligen kommit in och producerat och varit mer och bidragit verkligen.

Ett av nyförvärven är Tobias Arvidsson som från backplats gjort sju mål och tre assist på sju matcher. Vad kan du säga om honom?

Att han är en väldigt duktig spelare, det såg man tidigt. Lugnet han har med pucken är otroligt och han är en väldigt bra passningsspelare. Sedan skottet, han hittar nätet varifrån han är, nej han är otroligt duktig.

Har du som mål att vinna poängligan?

Inte som mål. Jag försöker producera så mycket jag kan så laget når så långt vi kan, sedan om jag ligger där eller inte spelar ingen roll egentligen, bara laget presterar.

Hur bra är ni, kan ni nå allsvenskan?

Det är det vi vill, sedan vet vi inte hur bra andra lag är så det är svårt att säga. Men vi är bra och fokuserar vi på vårt så är vi ett lag som kan utmana alla lag. Men vi måste gnugga på och bli bättre till varje match så får vi se hur långt det går, men vi vill gå långt.

Jag upplever att ni har en tydligare spelidé i år, är det så?

Ja vi har en klar spelidé, alla vet hur vi ska spela. Sedan är det inte alltid det blir så, och det är när vi går utanför ramen som vi tappar. Men vi har en tydlig struktur som gör det möjligt att använda den individuella skickligheten vi har. Det visade vi från start på serien tycker jag, vi började väldigt kompakt bakåt och skapade mycket framåt, sedan har vi tappat lite bakåt, men följer vi idén så kan den ta oss en bra bit.

Till slut så ska du få sia om vem som vinner diverse interna ligor:

Vem vinner poängligan?

Jag får nog säga Dogge, han ser riktigt bra ut och skapar mycket, han är otroligt skicklig.

Vem vinner backarnas poängliga?

Det blir en tråkig tippning, men Aronsson ser ut att dra iväg och blir bara bättre för varje match.

Vem vinner juniorpoängligan?

Jag skulle tippa Tim Olsson, han är skicklig och jobbar hårt, det märker man på träningarna, det kommer lossna för honom snart.

Till sist: Vem vinner plus/minus-ligan?

Den var svårare, men jag skulle säga Linus Engqvist. Den kedjan släpper till lite bakåt och skapar mycket framåt och har varit väldigt bra.

 

Av Krister Holm

Foto Anna Engström