Briljant defensiv gav blytung seger

Det var mycket snack om Tegs offensiv innan matchen.

Men mot KIF fick den knappt en syl i vädret.

– Det här var vår defensivt bästa match för säsongen, säger Robert Lahti efter 3-1-segern.

Segern grundlades i den första perioden. Simon Thyni gav KIF ledningen efter 14,07 och Anthony Paskaruk ökade på till 2-0 efter 15,58, framspelad av Martin Söderberg (de två fortsätter att hitta varandra fint på isen…) och Valtteri Lemmetty.

– Vi gör en mycket bra förstaperiod och har de klarare målchanserna och spelar samtidigt samlat i försvarsspelet. Jag tycker att vi sätter tonen direkt i första bytet och trycker ned deras otroligt skickliga förstalina ordentligt. Utdelningen är också bra framåt. Våra mål kommer efter starka individuella prestationer där vi slår vår gubbe, säger KIF-tränaren Robert Lahti.

KIF var varnat för Tegs grymma powerplay. Och i den andra perioden fick man slita ont i boxyplay efter att man dragit på sig tre tvåor. Men man höll tätt – nästan hela perioden.

Med knappa två minuter kvar reducerade gästerna till 2-1 genom Casper Andersson.

– Vi har ett grymt penalty kill. Även i spel fem mot fem är vi svårforcerade och det känns lite snöpligt att vi åker på ett baklängesmål med så lite kvar till paus, summerar Robert Lahti.

I den tredje perioden fokuserade KIF på defensiven. Man skapade ett par långa anfall men vaskade inte fram de där riktig heta lägena.

När Jussi Pelto-Arvo gjorde 3-1 i tom bur med fem sekunder kvar av matchen kunde KIF jubla och räkna in ytterligare tre blytunga poäng.

– Vi försvarar oss riktigt bra även i den tredje perioden. Som helhet gör vi en grym laginsats. Vi höll Teg till 15 skott på mål totalt, vilket är jättebra, säger Robert Lahti.

I och med segern går KIF än en gång upp på den eftertraktade femteplatsen som innebär spel i allettan.

– Grabbarna har visat i två matcher på raken att vi verkligen kan slå alla lag just nu. Det ger oss råg i ryggen för nästa veckas träningar och match till helgen, säger Robert Lahti.

Då väntar SK Lejon på bortaplan för Kiruna IF

Noteras ska även den fina publiksiffran i Lombia ishall göras.

De 767 personerna gick hem med ett leende på läpparna efter en ruggigt skön seger.

 

Mattias Heikki