Inför Köping HC – SIK

Skövde IK har en fin segersvit på fyra matcher och en sådan svit har laget dessutom för andra gången denna säsong. Den förra sviten startade med att man på hemmaplan besegrade just Köping. Kommer onsdagskvällen innebär att cirkeln sluts och motståndarna tar en revansch eller kan Skövde IK göra säsongsbästa med en ”kaffe kaka femte raka”? Det är en av frågorna som kommer få sitt svar när våra krigare beger sig dryga 20 mil bort under onsdagseftermiddagen med siktet kalibrerat på motståndarmålet i Köpings ishall.

Då var det dags för tisdagens pit stop för min del när jag slår mig ner i ett för dagen lite utröjt tränarrum hos Skövde IKs, som jag uppfattar det, alltid lika engagerade tränare Johan ”Hellas” Hellström.

Att säga grattis är en bra vana men det börjar bli lite slentrian i ordet så idag säger jag istället, satan vad roligt det är när det går bra!

– Haha, ja men visst är det lite så skrattar ”Hellas”. Man säger att man inte ska påverkas av motgång och medgång och allting men visst faan blir livet lättare när man vinner. Det är jag den förste att skriva på att det är en helt annan känsla, så är det och det är klart att det är kul Det är kul oavsett att komma ned hit varje dag men såhär blir livet lite lättare, så är det bara.

Som supporter blir det mycket lättare!

– Haha, ja då blir det mycket lättare.

Vi gör som vanligt att du får berätta om senaste matchen?

– Även om vi vinner första perioden med 3-1 så är det väl egentligen den som är minst strukturerad från vår sida. Jag tycker att de får lite för många heta chanser om vi ser defensivt sett. Då blir Viktor (Andersson) tvungen att göra några viktiga räddningar och det är ju hans jobb att ta puckarna givetvis men han ska inte tvingas ställas inför de uppgifterna. Den perioden rent försvarsmässigt är vi inte nöjda med, offensivt sett kan jag inte gnälla när man får utdelning och det var fina mål. Så första perioden sådär även om vi vinner den. Andra perioden är bättre försvarsmässigt även om de vinner den perioden med 1-0. Men den är bättre den perioden sett till antalet målchanser vi skapar och antalet målchanser vi släpper. Det är lite ironi på ett sätt att den perioden förlorade vi. Tredje perioden slutar 1-1, vi gör ett tidigt mål där. Sedan är vi väldigt stabila bakåt, det är vi. Det är egentligen först i sista minuten de får tryck på oss och innan dess har de egentligen bara ett avslut i perioden som är riktigt farligt som Viktor gör en bra räddning på. Så jag tycker det är stabilt många gånger, även om de är i vår zon får de inte allt för mycket klara chanser i andra och tredje och det är stabilt mot ett så pass skickligt offensivt lag. Det är en fantastiskt skön seger och en viktig seger, vi är glada.

Ja men det kändes väldigt stabilt efter Henrik Thegels mål även om det blev spännande på slutet men det får det gärna bli om det slutar på rätt sätt!

– Ja, det är en bra prestation bakom deras mål också när de plockar keepern, det får man ge dem. Det blev tight och det blev jämt och det blev tre poäng så det är bra.

Det är 18 poäng kvar att spela om och det är livsfarligt att ropa hej för tidigt men samtidigt går det ju inte att bortse från att ni har elva poäng till godo. Det hade du knappast våg

at drömma om i början av serien att det skulle se så bra ut vid denna tidpunkt?

– Så är det ju givetvis och jag är ju självklart hellre i vår sits än i de andras sits, så är det. Men samtidigt har vi inte pratat så mycket om det och vi tänker inte så utan det är bara en match i taget hela tiden och fokus på det vi kan påverka. Men vi har börjat andra rundan av serien bättre än vad vi gjorde i första rundan så det är något vi ser en spännande utveckling kring. Men vårt fokus är ändå bara till nästa match, så tråkig är jag i mina kommentarer.

Till helgen är det matchledigt, blir det någon extra ledighet för er?

– Nej tvärt om. De får ledigt på söndag av mig men de kommer köra fystester på lördag. Vi kommer köra cykeltester, hur vi ligger till konditionsmässigt. Sedan kommer vi köra ett ispass med kampmoment och sedan får de återhämta sig. Vi börjar med fystesterna tidigt vid åtta på morgonen så får de nästan hela lördagen och hela söndagen för återhämtning. Så någon ledighet blir det inte utan det är ett perfekt läge för oss att stämma av hur vi ligger till.

Vid våra senaste samtal har du berättat att ni koncentrerar er på grunderna, är det fortfarande så?

– Vi tränar bara grunder hela tiden och det är det enda vi pratar om. Vi kör övningar vi kan och hittar inte på allt för mycket nytt i dagsläget. Det är grunderna hela tiden och det skapar en trygghet, vi blir stabilare av det ifall grunderna sitter. Vi kommer fortsätta så en vecka eller två till här för att sedan börja trycka oss utanför och hitta nya delar. Vi har tagit ett steg bak för att rätta till saker och ting och när det sitter till hundra procent tar vi nästa kliv.

Du säger ofta att ni pratar om saker och ting och jag ser ju att det pratas om saker och ting på träningarna när du förklarar om övningarna och detaljer men det är ju mycket andra grejer, typ hur ni skall vara mot varandra i båset, när har ni sådana snack?

– Nej men det har vi väl dagligen egentligen att vi påminner varandra innan matcher. Det är ju inte bara jag som pratar om det utan det är ju killarna också. Det är lite mera innan match att vi hela tiden väcker varandra och är på varandra. Det är också en grund i vårt spel hur vi är i båset mot varandra. Skulle det vara så att vi faller ur ramen där tar vi ett längre möte och diskuterar genom det men det har inte fallit ur ramen kring just själva båset om man säger som så, de har gjort det jättebra. Så det är kort och enkelt vid matchgenomgångarna.

Skövdeprodukten #9, Erik Dahné hämtade inspiration i Skara förrförra säsongen, han kom tillbaka hem och nu ser det ut att vara en kille som ser ut att växa lite för varje match, berätta om Erik?

– Erik är en spelmotor, en center som passar perfekt in i vårt spelsystem och framförallt i egna zon med puck så som vi vill hantera situationen. Modern, smart och potential för att spela högre upp i seriesystemet på sikt om han ligger i med sin träning. Väldigt viktig för oss, gör väldigt mycket av jobbet i skymundan. Är ingen poängspruta eller något sådant men han startar igång många anfall genom att ligga rätt i banan. Han tar också det där grisjobbet liksom, han tar den rollen han behöver ta för dagen kan man väl säga.

Dahné

Vilka i laget är inte tillgängliga för spel?

– Johan Bok.

Jag såg att nu hade han i vilket fall lite skydd på sig under träningen så det går framåt?

– Ja det går framåt. Han får vara tjugo minuter på is just nu. Vi stegrar det där så denna vecka kanske det är tjugo minuter och nästa vecka kanske det är trettio minuter. Inga närkamper och han är med på uppvärmningsövningar och får isvana så det börjar närma sig.

Och så antar jag att du har en spelsugen Alexander Henriksson också?

– Lite lätt så kan man väl säga, han är så sugen nu så han ser ut som inför säsongen första match ungefär. Det är bra och det kanske är exakt det vi behöver inför onsdagen. Han är laddad och han ser bra ut på träningen.

Det har sett lite roligt ut de sista gångerna jag varit och tittat. När ni har spelat fem-fyra har han varit i boxen men nu var han i femgänget igen?

– Jajamän!

Köping som motstånd nu. Ni vann ju stort hemma men det var ju först i sista perioden det rann iväg, tankar inför matchen?

– Det är ett helt nytt Köping, det är det. Jag var och såg dem mot BoIS när de spelade där och de har kommit igång nu det senaste, formstarka just nu. Det är ett lag som ställer om sig rätt snabbt och kvickt och det handlar för oss om att hamna rätt i positioneringen tidigt i spelet utan puck och sedan spela hockey så som vi vill spela hockey. Men det är inget snack om att det är en tuff utmaning för oss och det vet vi om.

De skojar en del därute om Köping och GPS, de säger att du körde vilse till hockeyettans upptaktsträff?

– Hehe, ja det gjorde jag så in i helvete haha. Ja det var på upptaktsträffen, där körde jag väldigt vilse, jag körde vilse på vägen dit och jag körde vilse på vägen hem. Det ska ju vara världens enklaste, bara ut på stora vägen och sedan en rondell och på motorvägen sedan. Det har jag fått höra från en del, inte i laget för det vågar de inte men lite vid sidan av kanske. Jag såg Köping, jag passade på att kolla läget kan man säga, haha.

Du är inte ensam utan det finns de som gjort värre saker, jag har faktiskt kört fel när jag skulle till Grästorp.

– Ja hehe, så kan det vara.

Vågar man gissa på att du ska ställa Hugo Fagerblom?

– Hugo kommer stå ja.

Då önskar jag lycka till med det!

– Tack så mycket.

Som vanligt åker det alltid några Skövdesupportrar till matchen på bortaplan, några följer matchen via appar och några nöjer sig tills matchreferatet ligger ute på vår hemsida. Det går också att följa matchen live via webben och det gör du här. https://live.hockeyettan.se/live/20881

Passa på att snacka om Skövde IK och matchen på Rebellernas supporterforum som du hittar på www.rebellerna.com/forumSkriver du av dig på sociala medier använd dig gärna av hashtag #kpnsik20191120

Den 14 december kommer det att spelas en supportermatch mellan vår supporterklubb Rebellerna och Mariestad BoIS supporterklubb Oxarna. Är du intresserad av att vara med och spela? Maila då [email protected]