Jag sätter mer laget före jaget

Tobias Björklund var starkt bidragande till den starka 6-3-segern mot Grums i onsdagens seriefinal. Hemsidan ringde upp backen med den fina blicken för att höra hans tankar om matchen och säsongen.

Det blev seger mot Grums i seriefinalen i onsdags med 6-3, vad tycker du om matchen?

Jag tycker att vi gör en fruktansvärt bra laginsats över 60 minuter. Min känsla vara att vi inte var hotade någon gång av Grums som ändå är ett topplag, det känns jäkligt bra.

Vad gjorde ni bra?

Vi hittade tillbaka till enkelheten i spelet, och fick tryck på dom djupt i deras zon och styrde av dom bra. Vi höll ihop laget och stängde mittzonen, de fick dumpa för att komma in i zonen och där var vi backar nere snabbt och fick tag i pucken och kunde spela ut den snabbt. Vi skötte oss bra i alla tre zoner tycker jag.

Ni fick väldigt långa anfall mycket tack vare att ni backar var väldigt delaktiga i anfallszonen. Var det något ni pratat om innan?

Inget så direkt. Jag vet inte varför men vi kände att vi hade övertaget och då vågar man lite mer. Men vi försökte vara med också mot Nyköping och Borlänge, men det funkade väldigt bra mot Grums nu och det var ju kul. Det vi har pratat om är att vi ska hitta kreativa lösningar i anfallszonen och det öppnade upp för oss på utsidan.

Det gjorde också att de fick väldigt långa byten, framför allt i andra perioden men också i första och tredje. Hur påverkade det deras anfallsspel tror du?

Är vi och jobbar med dom i 30-45 sekunder innan de får ut pucken så vill ju de byta istället för att gå tull anfall och då får de inte till några spelvändningar utan vi får tag i pucken och trycka på igen. De orkar inte komma till anfall. Samtidigt som vi byter i anfallszon, en spelar i taget.

Ni gjorde också tre mål i powerplay och har nu 38,71% effektivitet. Vad är hemligheten?

Att vi har ett högt passningstempo och sedan har vi Eddie som hittar bra passningar. Sedan försöker vi hela tiden hitta nya varianter och lösningar under matcherna. Vi har inte tränat powerplay faktiskt, det kanske är en vinnande melodi. Men det är kul att det funkar i båda enheterna.

Vad är din roll?

Att vara rörlig på backen och hitta passningar. Jag ska styra och ställa från blå, därifrån ser jag ju alla spelare och kan fördela pucken. Jag ska vara så rörlig som möjligt. Sedan har vi hot på alla positioner egentligen, alla kan skjuta och göra mål, det gör oss väldigt svårstoppade.

Själv så gjorde du fyra assist senaste matchen…

Tre gjorde jag, jag fick ett jag inte skulle ha. Det skulle Luvig Karlsson ha, han gjorde 2+1.

Innan du kom så förväntade jag mig en back som var extremt offensiv likt du var senast, när du gärna körde full fart framåt och tog kanske lite mycket risker ibland men också gjorde enormt mycket poäng.  Men du är, på gott och inte kanske, en betydligt mer balanserad back, en tvåvägsback numer som man kan lite på också defensivt. Känner du själv att du ändrat dig?

Man mognar som person när man blir äldre och sätter laget före jaget mer, och jag känner att jag stärkt defensiven och har heller inte varit inne på mer än fem mål bakåt. Sedan är vi ett helt lag som producerar poäng i år, så det fördelas på flera spelare. Men jag känner mer mognad i försvarsspelet nu jämfört med tidigare.

Det innebär dock att du gjort färre poäng än förra gången, även om 14 poäng på 17 matcher är väldigt bra för att vara en back. Men tycker du att det är jobbigt att det blir färre än senast?

Det är klart det är kul att göra mål och assist, men jag har haft lite stolpe ut också. Som jag sa innan så har vi ett starkt lag så poängen blir lite mer utfördelade på 3 backpar och 4 femmor.

En annan detalj är att ni inte jagar mål i ledning heller.

Ja vi har känt inför tredje att har vi 1-2 måls ledning så ska det vara svårt att göra mål, då ska vi ha disciplin och spela efter grunderna och det har alla köpt.  Vi kan stänga ner matcher och göra mål framåt ändå, vi har ju vunnit väldigt många tredjeperioder (76,47% red anm).

Nu har ni ledigt från hockey i tre dagar, hur välkommet var det?

Det kom väl till pass. Jag fyllde år igår (Grattis! Tack!) så ska ha kalas med föräldrar och svärmor och svärfar imorgon. Det ska bli kul att träffa familjen, och det är behövligt med lite vila.

Trivs du lika bra som förra gången du var här?

Det gör jag absolut! Nu är tjejen här också, så då trivs man ännu bättre.

Efter ledigheten väntar Lindlöven, ett lag som ligger på allettanplats och lär gå dit. Vad är dina tankar inför den matchen?

Att det är ett bra lag och har varit det i många år, det var de sist jag spelade här med. Ett skickligt offensivt lag med Max Lalander i spetsen som gjorde ett par mål när de var här hos oss också. Men vi ska bara gå ut och spela vårt spel och göra det vi är bra på så ska det gå vägen.

Ni har satt upp som mål att vinna serien och leder just nu med fyra poäng. Hur hårt går ni för den?

Det är målet vi strävar efter, vi vill vinna alla matcher och ska försöka vinna serien. Annars vore det ju pinsamt om vi inte gick för det, men det gör alla.

Vad säger du om klassen på serien?

Den är hyfsat bra, det är många lag som har rosat marknaden som Grums, Forshaga som inledde bra men gått tungt på slutet, det är bra klass faktiskt.

Har du börjat snegla på allettan redan, ni har ju varit klara för den ett tag?

Nej jag har fullt fokus i nuet. Det jag vet är att vi ska spela söderut, men det är väl det jag vet. Det ska bli en kul utmaning men det är inget vi tänker på nu. Nu ska vi se till att vinna serien och fira jul, sen blir det fokus på allettan.

Av Krister Holm

Foto Anna Egnström