HHC möter ett ”nyladdat” Piteå

Efter ett sprakande målfyrverkeri i upptakten av AllEttan, med 8-1 och 6-2 mot Teg, går Hudik Hockey nu till spel i en ny match i Glysishallen där Piteå står för motståndet på söndag. Och det är förstås självklart att HHC:s självförtroende har stärkts åtskilliga grader efter den starka starten där målskyttet lossnade och där också spelet i power play nu äntligen gav utdelning.

Två raka segrar för HHC – och två raka förluster för Piteå – kanske kan förleda många att räkna med en ny trepoängare på söndag. Men riktigt så enkel är inte hockeylogiken. Snarare tvärtom!

För det första vet vi ännu inte om matcherna och segrarna mot Teg är någon riktig kvalitetsgaranti för HHC. För det andra vet (eller snarare anar…) vi att HHC kommer att få möta ett helt annat Piteå än det som seriefavoriten Östersund hade att tampas med i sina två premiärmatcher (4-0 och 4-3).

Den varningen känns befogad med tanke på att några av Piteås allra starkaste kort på forwardssidan har saknats i de två inledande matcherna.

Lagets främste poängspelare Magnus Isaksson, som gjorde 32 poäng (12+20) i grundserien, har varit utlånad – eller uthyrd som Piteå föredrar att kalla det – till Skellefteå som

ersättare för spelare som släppts iväg till JVM-spel. Magnus Isaksson spelade inte i någon av Piteås två första matcher i AllEttan. Det gjorde inte heller Johan Högberg (7+8 i grundserien), men även han kan komma tillbaka för spel mot HHC.

Lägger man därtill att Erik Wigren (7+11 i grundserien) också saknades i andra matchen mot Östersund, så förstår man att det var ett rejält vingklippt lag som Piteå gick till spel med – och ändå blev det åtminstone en riktigt jämn match mot Östersund. Därför känns det knappast som någon onödig signal vi skickar ut när vi ringer i varningsklockan.

Vi håller fortfarande Piteå som en av de starkaste kandidaterna till en av de tre topplatserna i norra AllEttan och det grundar vi bland annat på det ännu färska minnet av öppningen i AllEttan förra säsongen. Då var det HHC som förlorade sina två första matcher – också det mot Östersund!

Och ingen har väl glömt hur det gick sedan…?!

I HHC är det förstås uppåt nu med 6 poäng i ladan efter två matcher.

– Det känns naturligtvis bra efter den här öppningen, men vi måste ha i minnet att det var en helt jämn förstaperiod mot Teg hemma. Det var nog lite spänt på sina håll, men det lossnade när målen kom där i början av andra perioden, konstaterar Per Ljusteräng, som inser att HHC mycket väl kunde ha varit i underläge efter första perioden.

– I returen där uppe tycker jag att vi kontrollerade matchen på ett säkert sätt. För det gäller att hålla sig till det man bestämt och det gjorde vi riktigt bra. Men det blir säkert ett helt annat Piteå som vi får möta nu än det som Östersund ställdes inför, understryker HHC-tränaren.

När det här skrevs, ett par dagar före matchen, fanns det några frågetecken som kanske inte hinner rätas ut innan nedsläpp. #61 Alexander Pettersson har haft känningar av en smäll mot huvudet och HHC kommer inte att chansa om han känner det minsta dagen före match. Då får han avstå och invänta nästa match.

Även #25 Andreas Bosson har dragits med en lättare skada och för #55 Albin Runesson handlar det om en kamp med tiden. Dagens tips är att han inte spelar mot Piteå.

När det sedan gäller den trogna publiken runt 700 betalande, så finns det väl nu inte bara ett, inte bara två, utan många skäl att välja Glysishallen på söndag.
Vi väntar – förhoppningsvis inte förgäves – på säsongens första publiksiffra över 1000.

Skribent: Lars Gösta Larsson