Streckmatch väntar för Kiruna IF: ”Ska bli kul”

Teg på bortaplan. En riktig ”sexpoängsmatch”.

– Det ska bli kul. Om vi vinner matchen går vi upp på slutspelsplats, säger KIF-tränaren Robert Lahti.

Det är bara att titta i tabellen för att se hur viktig matchen i A3 Arena är ikväll. Teg, Kiruna, Vallentuna och Piteå är de lag som verkar göra upp om två slutspelsplatser.

KIF skulle verkligen uppskatta en seger att ta med sig i bagaget efter den här långa roadtrippen.

Kirunalägret har klarat sig från skador och sjukdomar och har 20 spelare och två målvakter till förfogande.

Hur laget kommer att se ut och vem som står var inte klart under måndagskvällen. Robert Lahti kommer att vänta till matchdagen och morgonens träning innan han bestämmer sig hur styrkorna ska formeras.

Under de senaste matcherna har centern Anthony Paskaruk gått på en kant. Så här förklarar Lahti det beslutet:

– Jag tycker inte att han har kommit upp i den potentialen han har under de senaste veckorna. Därför har vi provat honom på en kant. Om han spelar center eller inte bestämmer vi i morgon (tisdag), säger Lahti.

KIF blev nollat mot Östersund i söndags. Om Kiruna vill ha några poäng i dag måste målskyttet lossna.

– Vi har kommit en bra bit på vägen på sistone. Vi har fått iväg fler avslut på mål under de fyra senaste matcherna jämfört med de fyra innan det. Och när pucken väl hamnar där är vi starka framför målet. Vi har också förbättrat vårat powerplay på slutet så jag känner att vi helt klart är på rätt väg, säger Robert Lahti.

Apropå många skott på mål. Den officiella skottstatistiken mot Östersund var galna 63-40.

Men den stämmer inte, enligt Lahti.

– Nej, jag vet inte hur de räknade där. Men 35-25 är nog en mer trolig siffra.

Apropå siffror. Tittar man i tabellen så ser man hur högintressant kvällens möte är. Kiruna ligger på sista plats med fem poäng, en efter Teg på platsen ovanför.

– Vi ligger nära varandra och det börjar bli tajt i serien med bara åtta matcher kvar att spela. Det ska bli kul att spela en sådan här match. Om vi vinner går vi upp på slutspelsplats, säger Robert Lahti.

KIF har slagit Umeålaget två gånger på hemmaplan. Senast i Umeå ledde man med 3-1 länge innan man till slut föll med 3-4.

– Det gäller att lägga nära deras spelare och det har vi lyckats med i tidigare matcher. Jag känner att vi har ett mentalt övertag på Teg, säger Robert Lahti.

En sak som KIF måste lyckas med är att hålla sig borta från utvisningsbåset. Tegs toppspelare med Kirunasonen Anton Tano i spetsen älskar att spela PP.

– Mot Östersund senast tog vi några dumma utvisningar och vi får skylla oss själva för det. Det straffar sig i Allettan. Toppspelarna i den här serien är så bra så det straffar sig i powerplay, säger Robert Lathi.

19.00 i A3 Arena. Viktiga poäng står på spel.

 

Mattias Heikki