Janne Ericson blir ny tränare i Hanhals Kings

ATG Hockeyettan/Pressmeddelande från Hanhals Kings

 

Ganska snart efter årets säsong tog slut beslutade sig Niclas Högberg och klubben för att gå skilda vägar. Tack vare detta fick Björn Erlandsson, Sportchef gå ut och leta ny tränare, samtidigt bygga en ny trupp som förhoppningsvis presterar bättre än årets säsong. Att komma överens med tränaren är givetvis en nyckel för ett framgångsrikt lagbygge. För Björn var det väldigt viktigt att vår nya tränare har spelat mycket hockey själv. Därför föll valet på Janne Ericson.

 

Vi ber Janne beskriva sig själv; Jag är 57 år, från början från Danderyd, men utgått från Borås de senaste 23 åren. Jag är privilegierad som har fått hålla på med ishockey hela mitt liv. Först som spelare, senare som tränare och som sport- och utvecklingsansvarig i olika klubbar. Jag är gift med Ann och har två grabbar, Calle 29 år och Albin 26 år. På fritiden gillar jag att träna och spela golf.

Förra året råkade du ut för en olycka som gjorde att du fick avsluta ditt uppdrag i Borås HC efter halva säsongen, vad var det som hände?

Den 7 oktober hade vi träning och spelade tvåmål med cirka en kvart kvar av träningen släppte jag pucken. Senare vaknade jag upp i båset utan att komma ihåg något, tillbringade 2 veckor på sjukhuset och därefter blev jag sjukskriven. Jag jobbade vidare i klubben med Hockeygymnasiet och som extra resurs i olika lag.

Hur har olyckan påverkat dig i vardagen?

Idag påverkar det mig ingenting. Man hade tur som kan leva ett vanligt liv igen. Positivt är att jag kommit igång med min egen träning igen, vilket hjälpt mig komma tillbaka snabbare. Med detta bakom mig och en förstörd fjolårssäsong är jag ju extra taggad att komma tillbaka i båset kommande säsong och göra bra ifrån sig. Sedan får man aldrig glömma att hälsan är viktigast.

Vad har du fått för intryck så här långt av klubben?

Bara positivt förstås. Björn har givit mig en klar bild av vad han önskar av mig som tränare. Sedan har jag många gånger varit i hallen och gillar verkligen omgivningen i Kungsbacka ishall. Att klubben vill framåt, ta nästa steg är något som sporrar mig.

Hur delaktig är du i spelartruppen?

Björn och jag har daglig dialog om olika spelare. Björn har ju ett bra kontaktnät och tillsammans med mina inspel är jag säker på att vi får ihop ett slagkraftigt lag. Men vi är ju väldigt tidigt i denna process. Positivt för mig är att vi kommit överens tidigt så vi har många månader att förbereda oss.

Om du ska lyfta någon egenskap i ditt ledarskap som du tror föreningen fastnat för?

Jag har en gedigen bakgrund med lång erfarenhet på många olika positioner inom hockey. Mina styrkor skulle jag säga är; positiv som person, hårt arbetande, mitt driv och engagemang, jag är mycket noggrann med detaljer. Jag får ofta höra att jag är duktig på att utveckla spelare. Sedan står jag för; bra spel, kombinationer, killarna skall våga spela med finess. Viktigt att spelarena tillåts att våga spela. Viktigt att det finns en tanke med vad man gör. Lära sig göra rätt saker. Jag gillar att utveckla spelare och lag, ”spelet i fokus är det som gäller” hitta kemin i femmorna. Viktigt att hitta de killar som verkligen trivs att spela ihop.

Björn säger ”För mig och klubben var det viktigt att få till oss en tränare med lång erfarenhet, jobbat och spelat på hög nivå och som har driv och fortsätta utvecklas tillsammans” Janne har spelat på högsta nivå. Han har även jobbat som instruktör och coach i många år bland annat i Rögle, Sparta, Sweden U16 och U17 samt har mycket erfarenheter som han kan ta med in i vår förening.

Året med Pandemin Corona. Vad tror du det kommer betyda för klubbarna och kommer serien påverkas åt något håll. Och i så fall hur?

Nummer ett, som människa måste man ta detta på allvar och lyssna på experterna tills det är över. Konsekvensen kanske blir att man inte kan ha en försäsong på rätt sätt. Mycket egenansvar kommer landa på killarna. Kommer man otränad lurar man sig själv och laget. En extra tankeställare för varje spelare. Lika för alla lagen. Ekonomin kan ju påverkar värvningarna förstås. Viktigt med respekt och att lyssna på råden.

Som du säkert vet så har Hanhals varit ett spelande lag de sista 2 åren som velat föra matcherna med pucken. Hur vill du spela ishockey med Hanhals Kings?

Björn och jag har pratat om detta och vi skall fortsätta på det spåret klubben är inne på. Jag drivs mycket av att utveckla spelet med puck, fortsätta med presspelet över hela banan. Noggrannhet och personbästa på varje träning och match gäller. Inget av detta klarar vi utan hårt arbete. Sedan tror jag alla lagen vill spela puck, ingen gillar att jaga. Vårt mål är att hålla i spelet så motståndarna får jaga och bränna energi på det. Gäller att bygga vidare på det Hanhals börjat bygga och förfina det.

Slutligen så kommer du även medverka på Morgonhockey, Hockeygym och Klubbens camper. Hur ser du på det?

Jag tycker det är viktigt att lära känna spelare och ledare i ungdomslagen. Att bygga goa relationer med killarna och tjejerna som kommer och tittar på våra matcher. Klubbens mål är ju att bygga egna spelare för A-laget. Jag är beroende av tränare som får fram bra juniorspelare. Kan jag ge tips till dem samt de till mig så får man vara lyhörd. När det gäller Hockeygym så jobbade jag med det efter min skada i Borås samt att jag i tidigare klubbar varit iblandad vilket gör att jag verkligen ser fram emot att deltaga i flera delar i klubben än bara A-laget.

 

Kontaktuppgifter Janne Ericson

[email protected]

0732-301776