Inför Kiruna IF vs Väsby

Väsby Hockey sitter i skrivande stund (fredag eftermiddag) på bussen i Allettans sista ”roadtrip”. En förmiddagsträning följdes av en bussresa med första stopp i Luleå där laget övernattar innan de under lördagen åker de sista milen norrut till gruvstaden Kiruna. Där kan man snacka om en mastodontresa som inte många i Väsby är vana vid att göra. Men det finns gott om tid att snacka ihop sig inför matchen och lika god tid att ladda batterierna på.

 

Det kan också behövas eftersom Väsby möter ett hårt krigande Kiruna under lördagen. Det är ett desperat Kiruna som behöver poäng för att kunna kravla sig över strecket för att ta sig upp på en playoffplats. Då behöver de passera såväl Vallentuna som Teg och då krävs det nog att de börjar samla poängen i en högre grad än vad som varit fallet hitintills för dem.

 

Men trots många förluster under lagets första elva omgångar så är det påfallande ofta som laget varit nära poäng. Det märkte om inte annat vi senast vi möttes då Kiruna endast var en ribbträff från förlängning i matchens sista skälvande minut. Snart kanske det vänder för laget men för Väsbys del hoppas vi att det dröjer en omgång till innan det sker.

 

Kiruna har många egna produkter i sitt hårt krigande gäng. En av dessa heter Simon Thyni och han är center och en ledande spelare i gruvgänget. Jag har tagit några ord med Simon inför matchen och hans tankar inför den låter enligt följande.

 

Hej Simon! Ni tog för er del en livsviktig poäng mot Teg efter en stark vändning. Hur skulle du vilja summera matchen?

– Hej! Jag tycker vi gör en okej första period men andra är inte bra på något sätt där vi släpper in tre snabba mål men får in ett viktigt mål i slutminuten av perioden. Efter deras 4-1 mål i början av tredje så rycker vi upp oss rejält och lyckas kvittera matchen och få med oss en poäng.

 

Men trots upphämtningen blev det en förlust efter straffar och ni börjar bli tvingade att börja plocka poäng. Känner ni en press över att behöva göra det eller går det att koppla bort sådana tankar?

– Självklart måste vi börja få med oss mer poäng för att ta oss till en playoffplats. Jag tror att det kommer vara en kamp om dom sista platserna ända in i den sista omgången, vi har allt att vinna och jag är övertygad om att poängen kommer att komma.

 

Till helgen får ni två hemmamatcher mot oss och Vallentuna. Blir det skönt att spela hemma igen?

– Ja, det blir roligt att spela inför hemmapubliken igen efter att ha va

rit på bortaturné.

 

Många säger att ni är helt annat gäng hemma än borta. Håller du med och vad i sådana fall skiljer det sig i ert spel hemma kontra borta?

– Jag kan hålla med om att vi har spelat bättre hemma än borta stundtals och så är det väl för dom flesta lagen. Det är inget som skiljer sig i vårt spel egentligen utan det är nog mer mentalt, man är lite tryggare i allt man gör på hemmaplan.

 

Väsby väntar er på lördagen. Vad tror du väntar er där sett till vårt möte för några veckor sedan då ni nästan kom ikapp på slutet? Hur uppfattade ni oss i Kiruna då och vad tyckte du utmärkte oss i Väsby?

– Jag tror att det blir en jämn match som förra gången vi möttes men förhoppningsvis är det vi som tar poängen den här gången. Väsby har skickligt lag rakt igenom och ett bra powerplay.

 

Hur ser annars skade- och sjukdomsläget ut i ert lag, är alla med på lördag?

– Vi har några spelare som är borta med diverse skador men vi har en bra bredd och spelare som kliver in på deras platser.

 

Vilka i ditt gäng tycker du varit extra heta på sistone som du tycker att vi som ser matchen ska kika in lite extra?

– William Otter har varit sett het ut nu tycker jag, han är en stor och stark målfarlig forward så håll ett extra öga på honom.

 

Slutligen Simon, vad är nycklarna för poäng för er del på lördag och vad vilka parametrar blir avgörande tror du?

– Det blir viktigt att ligga nära hela tiden och inte ge dom så mycket tid. Sen kommer vi inte ha råd med 5-6 utvisningar som vi har haft de senaste matcherna så vi får hålla oss på isen helt enkelt.

 

// # 6 Simon Thyni – Kiruna IF

 

Det är få i Väsby som spelat i Lombia Ishall. En som hade sett fram mot matchen speciellt mycket är Jesper Kemi men tyvärr har hans skada sedan senaste mötet mot just Kiruna inte läkt så han får kika på matchen hemifrån. Väldigt tråkigt för Kemi som inte får chansen att spela på sin forna hemmaplan.

 

Men det finns fler med Kirunahistorik i Väsby. Leonard Forselius spelade nämligen hela förra säsongen i Kiruna så han vet verkligen vad som väntar oss på lördag. Jag har pratat lite med Leonard inför matchen och han tänker inför den enligt följande.

 

Hej Leonard! Våra framgångar bara fortsätter. Seger i onsdags mot Östersund vilket var vår femte raka hemmaseger. Hur skulle du vilja sammanfatta matchen och summera vår insats?

– Tjena. Jag tyckte vi gjorde en bra match, Östersund är ett bra lag med många skickliga spelare som jag tyckte vi stängde ner bra.

 

Det känns som att du hittat ett härligt tempo i ditt spel på sistone. Jag tycker du sett väldigt pigg ut på sistone. Håller du med och känner du att du börjar närma dig toppformen?

– Jag håller med, tycker det känts bra senaste 2-3 matcherna. Det är först nu som jag börjat hitta tillbaka till mitt spel som jag hade förra säsongen, så det känns som toppformen närmar sig.

 

Du har i Jesper Kemis skadefrånvaro gått från vinge till center. Trivs du bäst i den positionen och är det förklaringen till den goda formen eller vad känner du?

– Ja precis. Jag trivs kanske lite bättre som center så det kan vara en anledning till att det gått lite bättre på sistone.

 

Under fjolåret spelade du för Kiruna IF och nu väntar alltså det laget för oss på lördag. Hur känns det att komma dit igen?

– Det ska bli kul att komma tillbaka till Kiruna, jag hade en bra tid där och har många bra minnen därifrån så jag ser fram emot det.

 

Många lag vittnar om hur svårt det är att komma till Kiruna och spela. Är det något som du skulle vilja skriva under på och vad kan du tipsa dina lagkamrater om vad som där väntar?

– Ja det är tufft, Man har åkt buss i många timmar och dom startar matcherna i högt tempo så det gäller att vara med från början.

 

Känner du fortfarande många i Kiruna och är det speciellt någon som du ser fram emot att möta?

– Det ska bli kul att möta alla som jag spelade med förra året, stora delar av laget är kvar i år.

  

Slutligen Leonard, varför fortsätter vi spela bra på lördag och på vilket sätt kommer du att utmärka inför din forna hemmapublik?

– Vi kommer fortsätta spela bra för vi har många skickliga spelare och många som offrar sig för laget. Jag kommer jobba hårt och spela i hög fart.

 

// # 93 Leonard Forselius

 

Matchen sänds på nätet och länken till sändningen finner ni här:

https://live.hockeyettan.se/livestream?id=24297

 

// Krister Holmgren