Bara ett mål framåt räckte inte

Efter en tät och målsnål uppgörelse i Östersund Arena fick Hudik Hockey lämna isen utan poäng för andra matchen i rad när hemmalaget vann med 2-1 (1-0, 0-0, 1-1).

Därmed har nu också Östersund på allvar tagit sig in i fighten om de viktiga topplaceringarna i AllEttan-tabellen, där det nu hettar till på allvar och där sex lag är inblandade i en kamp där varje poäng i fortsättningen kommer att vara guld värd.

Man kan tala om målchanser, spelövertag, skottstatistik, domarbedömningar, tur eller otur och små marginaler hur mycket som helst, men man måste göra mål för att vinna matcher. Och kommer sedan det enda målet mindre än tre minuter från slutet, så hamnar man i en stress där det blir svårt att vända ett underläge.

Det var ungefär så det gestaltade sig i den här matchen där HHC hade väldigt svårt att få pucken till mål och där Östersund till en början var hetare, men där HHC ändå tog över taktpinnen i den andra delen av matchen och då började skapa chanser som borde ha gett utdelning.

Nu hjälpte det inte mycket eftersom hemmalaget spelade smart och i andra delen av tredje perioden mest försökte låsa spelet och pucken vid sargerna för att spela på resultatet. När sedan hemmamålvakten Carl Hjälm blev matchvinnare när han stod i vägen för 33 av HHC:s 34 skott på mål fick HHC lämna isen som förlorare.

Om HHC ska ta med sig något positivt från den här matchen så är det väl i första hand spelet i boxplay. Trots fem försök lyckades inte Östersund inte göra något mål i powerplay.

– Vi kan också ta med oss att vi ändå skapade tillräckligt många chanser för att ta poäng och att vi nu tog kampen på ett annat sätt. I tredje perioden hade vi väl fem-sex riktigt bra chanser och dessutom ett friläge i slutminuten, men ibland går pucken bara inte in, tyckte Per Ljusteräng.

Och nu blir förstås onsdagens hemmamatch mot Väsby väldigt viktig?

– Ja, och om vi vinner den så kommer det ytterligare matcher som är lika viktiga, menade HHC-tränaren, som nu fick spräcka sin förstakedja när Adam Byström Johansson inte kunde spela på grund av sjukdom och där nu #9 Marcus Sirén fick gå in.

– Men jag tycker att Marcus gjorde det bra. Det är inte lätt att gå in och ta över en sådan roll bara efter ett par träningar, menade Per Ljusteräng.

Östersund gjorde första periodens enda mål efter 5.29 i en riktig rörig situation framför #25 Andreas Bosson där HHC inte fick undan pucken och Östersund kunde skjuta fyra skottreturer innan pucken gick in. Målskytt var Justin MacDonald.

I den mållösa andra perioden klev HHC på lite hårdare och kunde skapa längre anfall, men det mesta av spelet hamnade lite på utsidan och många av skotten kom ur lite för enkla lägen.

Östersunds 2-0 kom sedan efter 9.23 av Tony Söderman i tredje perioden direkt efter två stekheta målchanser för HHC och i en spelvändning där HHC i jakten på kvittering hade hamnat lite för högt upp i banan.

HHC fortsatte jakten på mål och fick till slut också utdelning när #49 Hugo Enock drev upp pucken och hittade bladet hos #33 Emil Lindblom som med sitt direktskott prickade in reduceringsmålet.

Mer än så blev det inte och nu har HHC hamnat i ett lite knepigt läge om man ser till chansen att vinna serien.