Intressant treårs-summering av Kiruna AIF-coachen

Maj 2017, vad hände sen ?

 

Tre helt fantastiska säsonger börjar närma sig sitt slut, och jag ska ge er en liten tillbakablick på vår allas fantastiska resa. En sportslig treårsplan som infriades på ett minst sagt tillfredsställande sätt, och där nu en plan bör läggas så att positionerna än mer kan flyttas fram.

17/18          Serieseger efter 30 raka vinster och obesegrade. Med detta också svenskt rekord. Ett rekord som står sig än idag och kommer förmodligen göra så i många år framöver. I den direkt avgörande kvalmatchen borta mot Kovland, låg vi under med 3-1 inför tredje perioden. Efter en helt enorm vändning och 4-0 i sista perioden, vinner vi matchen med 5-3. En fantastisk känsla, lycka och inte minst glädje exploderade där också en och annan tår föll. Detta var stort, mycket stort! Avancemanget till Hockeyettan var klart och med detta sattes också Kiruna AIF åter på ”Hockeykartan”. Kiruna AIF var tillbaka!

18/19          Går in med målsättningen att ha 1 lag bakom oss, och med detta säkra platsen i Hockeyettan säsongen 19/20. Detta klarar vi galant. Vi är dessutom nära att ta en play off plats redan vår första säsongen. Utöver detta vinner vi samtliga 4 derbyn mot KIF. En stark prestation då detta endast är AIF:s 3:e säsong, medans grannklubben fått husera själva i hela 27 år. Med ”rätt saker” gjorda, blev detta möjligt. Intresset ökar och samtliga dessa matcher spelas inför ett i stort sett fullsatt Lombia. Bra och stämningsfulla arrangemang  engagerade och entusiasmerade de hockeyintresserade i Kiruna. Med detta fick spelare, ledare och alla intresserade uppleva något som många andra inte ens är i närheten av. Kiruna som ort har efter Kiruna AIF:s avancemang det enda stadsderbyt i landet. Detta är något man i dagsläget verkligen ska vara stolta över. När det nu pratas om Kiruna ute i vårt avlånga land har dessa derbyn starkt bidraget till att det inte bara pratas gruva, kommun hus, stadsflytt etc, nu pratas det åter om hockeyn i Kiruna. Känns bra att en or

t som Kiruna massmedialt och i andra publika riksforum kan få uppmärksamhet och publicitet även med hjälp utav idrotten.

19/20          Nu höjde vi vår målsättning till att på allvar vara med och tävla om en play off plats till Allsvenskan. Med all rätt fanns det de som tyckte och kände att detta var att spänna bågen för hårt. Mycket bottnade sig säkert i att detta var blott vår andra säsong i Hockeyettan. Vi i och runt laget kände trots detta att en play off plats kunde vara realistisk, dock helst via fortsättningsserien. Allt går enligt plan och vi startade fortsättningsserien efter jul som 1:a. Detta mycket tack vare våra 2 derbyvinster mot KIF. Vi är härmed obesegrade i dessa derbyn och har 6-0 i matcher. Vår avslutning i fortsättningsserien är helt magnifik och vi vinner 10 raka matcher! Säsongen avslutas med Play off spel mot Allsvenskan. Östersund väljer Kiruna AIF som motståndare i play off 1. Vinst hemma med 3-2, efter en minst sagt rafflande tillställning. 2-2 efter full tid och där avgörandet kom blott 11 sekunder in i förlängningen. Dramatik, nerv och spänning på hög nivå som utmynnade i en glädje eufori av sällan skådat slag. Detta följdes upp med två jämna matcher nere i Östersund, som tyvärr slutade med förluster. Förluster som mycket väl kunde varit en vinst. I sista matchen och tillika den direkt avgörande, är vi det bättre laget. Vinner t. ex skotten med 38-28 och även sk ”heta målchanser”. Tyvärr så räckte det inte denna gång, utan säsongen tog slut. Något man ska ha i åtanke när man summerar och analyserar, är att mycket bygger på erfarenheter. Detta gäller inom många områden, inte minst sporten. Här hade Östersund ett stort försprång. De har deltaget i play off spel 7 gånger på de 9 senaste säsongerna. Således spelade Östersund play off spel före Kiruna AIF ens hade återuppstått. Dessutom har de enl hörsägen en målsättning att det är Allsvenskan som gäller för deras del. Att Kiruna AIF nu har fyllt på sin erfarenhetsbank är nyttigt och viktigt för framtiden. Givetvis var detta en mycket stor bedrift. Kiruna AIF kunde redan efter 5 år sedan starten i Div. 3, vara med och tävla på denna nivå. Detta var och är stort, riktigt stort!

Till detta ska givetvis vårt bragdliknande DM läggas. Efter vår vinst i poolspelet nere i Kalix mot Piteå, Boden, Kiruna IF, Brooklyn och arrangörsklubben Kalix, väntade SHL laget Luleå HF i final. En final som spelades inför ett fullsatt Lombia.  Fantastisk inramning och dessutom publikrekord efter det att hallen byggdes om. Vi vinner med 8-3 efter en heroisk insats. Senast Kiruna AIF vann DM var 1971, vilket framhäver denna händelse än mer.

20/21          En mycket intressant ny säsong är i antågande. Denna säsong kommer det att spelas om ett helt nytt upplägg för Hockeyettans del. Upplägget är ännu ej klubbat, men mycket tyder på att Hockeyettan kommer att bantas till 36 lag från nuvarande 46 lag. 10 lag ska alltså bort, och det kommer med all säkerhet bli en enorm kamp om dessa 36 eftertraktade platser. De 36 lagen kommer att geografiskt placeras i 3 stycken 12 lagsserier. Här gäller det att alla föreningar gjort sin läxa för att vara med i racet. Det är denna säsong frukterna ska skördas av vad som gjorts tidigare. Givetvis kommer det dessutom vara av allra största vikt vad som görs för stunden. Ett som är säkert är att de mest och bäst förberedda samt organiserade föreningarna kommer att ligga i framkanten. Historiken vet vi, medans framtiden har många frågetecken att räta ut.

Jag vill till sist än en gång tacka alla som varit en del, eller på annat sätt bidraget till AIF:s fantastiska återuppståndelse. Framgångar som är få förunnat att få uppleva. Inget gör sig själv, men utifrån våra ledord GEMENSKAP – TRADITION – STOLTHET blev detta möjligt . Positionerna är nu framflyttade och där en högre plattform är lagd. Nu ska en ny plan läggas, så att vi blir än starkare över tid. Vi bygger vidare och gör det tillsammans utifrån trivsel, glädje, engagemang, där vi alltid bär med oss våra ledord.

 

Bästa hälsningar

Christer Dreberg – Head Coach Kiruna AIF