HHC fick dyrt betala svag öppning

Att Vimmerby till slut besegrade HHC med klara 6-2 (2-0, 0-1, 4-1) är en sak vi kan lägga åt sidan och som bara var en följd av en något okontrollerad slutoffensiv när HHC-spelarna jagade kvittering – det var ändå matchens allra första minuter som satte tonen för det första mötet i playoff 3.

Fotograf: Mathias Berglund

Det var helt enkelt en märklig och oväntat svag matchöppning från HHC:s sida när Vimmerby trampade igång skridskoåkningen och HHC-spelarna mest bara agerade åskådare. Det utnyttjade hemmalaget som gick fram till 2-0 redan efter 3.08.

Den spelöppningen satte sedan prägel på hela matchen där HHC fick jaga och faktiskt också var riktigt nära efter att #26 Mathias Hellgren hade reducerat till 2-1 i slutet av andra perioden.

Men när sedan HHC gick bort sig i mitten av tredje perioden och Vimmerby kontrade in ett snyggt 3-1-mål var det över för den här gången.

Det som därefter hände var bara en obetydlig målfest där HHC släppte på all säkerhet bakåt och gav Vimmerby öppna ytor som gjorde att de kunde gå fram till 5-1 innan lagen avslutade med ytterligare varsitt mål.

Vid det laget fanns tankarna redan på nästa match och nu finns det inga alternativ för HHC:s del. Två vinster – fredag och lördag – i Glysishallen är vad som gäller. I annat fall är det slutspelat för den här säsongen för Hudik Hockey.

Tyvärr råkade HHC ut för ännu en oroande skada när #18 Erik Flood fick en smäll i första perioden och sedan fick lämna matchen tidigt med en befarad axelskada. Det är ingen tvekan om att det skulle vara ett svårt avbräck om han inte kan spela på fredag.

– Det var nog länge sedan vi var så bleka som i matchöppningen. Det vore märkligt om vi skulle leverera på den här nivån en gång till. Men det är bara att gratulera Vimmerby till en bra match och så får vi försöka repa mod och prestera något annat på fredag, tyckte HHC-tränaren Per Ljusteräng.

– Jag tycker verkligen att vi har en bra chans att vända på det här, menade Ljusteräng som inte fäste så stor vikt vid det som hände på slutet när det rann iväg, men som verkligen har all rätt att kräva något helt annat av laget i första hand på fredag – och om så är fallet, så blir det ännu en match med kniven på strupen på lördag.

Det började med en HHC-utvisning och 1-0 till Vimmerby av Roman Semjonov efter 1.39 och fortsatte med 2-0 (3.08) av samme man när HHC:arna mest bara stod och tittade på i egen zon.

Första perioden var riktigt svag från HHC:s sida med tappade puckar, felpassningar, konstiga beslut och svagt försvarsspel. Framåt var det nästan inget puckinnehav och inget tryck mot Vimmerbys mål.

Det blev betydligt bättre i den andra perioden och när HHC gjorde 2-1 (17.33) av Mathias Hellgren i power play började hoppet stiga. Det fanns också ytterligare ett par chanser till kvittering, men Vimmerby kunde ändå gå till vila med ledningen intakt.

I tredje perioden inledde HHC jakten på en kvittering och visst fanns det chanser, men vi kunde också notera åtminstone två-tre riktigt heta räddningar av #25 Andreas Bosson.

HHC gick ytterligare framåt i inledningen av den tredje perioden och hade nya kvitteringschanser, men när Vimmerby kontrade in 3-1 (8.24) av Anton Carlsson gick luften ur HHC.

Det blev sedan mest bara individuella framstötar med tappade puckar och Vimmerby kunde fortsätta sitt kontringsspel som gav 4-1 av Jesper Norbäck och 5-1 av Maximilan Popovic.

#9 Marcus Sirén skickade in 5-2 när det återstod mindre än tre minuter och Vimmerbys sista mål kom sedan en sekund från slutet genom Linus Ljung.

Därmed var det första slaget över mellan Hudik och Vimmerby. Om det blir också ett tredje avgörs på fredag i Glysishallen där det bara är seger som räknas för HHC:s del.

I de övriga matcherna i playoff 3 blev det uddamålssegrar med 2-1 Mellan Tranås och Mariestad och 3-2 mellan Visby och Troja/Ljungby.

Skribent: Lars Gösta Larsson