Korttidsarbete för idrottsutövare med anledningen av coronaviruset

Nyheten om ett åtgärdspaket för hela arbetsmarknaden kom redan förra veckan. Men först nu börjar det klarna om vad det handlar om för föreningar och anställda inom idrotten.

Regeringens åtgärdspaket med anledning av coronavirusets konsekvenser handlar om att införa korttidsarbete med statligt stöd (ofta även kallat korttidspermittering). Det innebär att en arbetsgivare, efter godkännande från Tillväxtverket, kan få stöd från staten för att införa korttidsarbete av anställda under perioden 16 mars-31 december 2020.

Med hjälp av korttidsarbete med statligt stöd kan arbetstagaren gå ned i arbetstid och ändå få ut över 90 procent av lönen, och nu har en överenskommelse mellan fack och arbetsgivare blivit klar om att anställda under en begränsad tid ska kunna gå ner i arbetstid och lön.

For ishockeyn del handlar det om ett avtal mellan Unionen och Arbetsgivaralliansen. Man har tecknat ett centralt kollektivavtal om korttidsarbete för herrfotbolls-, herrhockey- och handbollsspelare.

– Korttidsarbete kommer göra att färre förlorar jobbet och att färre företag slås ut i den här krisen. Det viktigt att både politiken och arbetsmarknadens parter tar gemensamt ansvar på det här sättet, enligt Unionens förhandlingschef Martin Wästfelt.

Syftet med det centrala avtalet är att öppna för möjligheten att sluta lokala avtal om korttidsarbete för spelare och bygger på det nya systemet för korttidsarbete med statligt stöd och därmed kan klubbarna minska sina kostnader för löner.

Mer information om avtalet mellan Unionen och Arbetsgivaralliansen finns här:
Unionen. Arbetsgivaralliansen.
Separat information har också skickats till Ligaorganisationen Hockeyettans medlemsföreningar.

Nils Ekmark/Hockeyettan

Foto: Stig Almqvist, Huddinge Hockey