Meriterade tränare leder Skövde IK:s damsatsning

Skövde IK har en lång och traditionsfylld historik på herrsidan. Men på damsidan har framgångarna varit färre och de senaste åren har klubben inte haft något eget damlag. Istället är det Skövde HC som varit hemvist för kvinnliga ishockeyspelare i Skövde med omnejd.

Men under säsongen 2019/2020 la Skövde HC ned sitt damlag och Skövde IK såg till att plocka upp verksamheten i sin egen.

Nu är laget igång med försäsong och hemsidan satte sig ned med två av de tre tränarna under en solig torsdag i maj.

Så vilka är egentligen de nya tränarna för Skövde IK:s damlag?

Inga mindre än Mikael Persson-Riis, 257 matcher i Skövde IK:s A-lag och 231 poäng.

– Vi ska satsa på att utveckla spelare och få till en bra verksamhet och det var väl det som tilltalade mig i alla fall, sen är det kul att få vara med från början, säger Mikael Persson-Riis.

Tränare nummer två heter Madelene Eriksson, även hon med Skövde IK som moderklubb och spelade tillsammans med sina kollegor innan hon stack till Örebro och gymnasiet. Har även varit över och spelat fyra år på University of Maine och avslutade den aktiva karriären i Linköpings HC i SDHL 2011/2012.

– Jag har väl varit involverad på ett eller annat sätt i damhockeyn här i Skövde ända sedan jag själv la av, berättar Madelene Eriksson.

Tränartrojkan görs komplett med Magnus Jonsson, som precis som de övriga två har Skövde IK som moderklubb.

Jonssons spelarkarriär fick dock aldrig det där riktiga lyftet och han valde efter säsongen 2006/2007 att pröva vingarna i grannklubben Tibro där det blev nio säsonger innan han la skridskorna på hyllan.

Att Skövde IK inte haft något damlag de senaste åren har inneburit en hel del diskussioner, framför allt i klubben.

– När jag slutade spela så hamnade jag i styrelsen och då diskuterade vi mycket att vi var två olika klubbar och vi ville inte konkurrera med Skövde HC, det var snarare att vi hade lite samarbete kring hur vi skulle få fler tjejer att vilja spela hockey. Vi hade tjejer som spelade i Skövde IK men Skövde HC ville inte ha någon ungdomsverksamhet, utan det var bara senior. Nu i höstas så valde klubben att ta över verksamheten och även om klubben har haft ett damlag tidigare så var det väl ingen satsning på tjejhockeyn då, men nu satsas det lite mer, berättar Persson-Riis.

– Ja det känns som att nu börjar vi från grunden men det känns som det är mer långsiktigt än tidigare, fyller Madelene i.

Fjärde veckan på försäsongen

Försäsongen är igång för laget och hittills har de hunnit träna under tre veckor.

– Ja vi kör två gemensamma pass och ett individuellt i nuläget, det har varit mest löpning hittills men från och med förra veckan kör vi ett löp-pass och ett inomhus med styrka och innebandy, berättar Persson-Riis.

– Det är viktiga månader fram till isen nu för att lägga en grund så spelarna orkar en hel säsong men tjejerna är ambitiösa och kör hårt, fortsätter Persson-Riis.

– Sen är det viktigt för lagsammanhållningen att ha bra träningar och alla kämpar och alla vill, sen har vi varit mer folk än vad vi trodde från början, berättar Madelene.

Truppen är inte helt spikad än men tränarna tror att det kan bli en bra säsong ändå.

– Det är svårt att veta vad vi ska förvänta oss av säsongen när vi inte vet någonting om de andra lagen, men det första målet är att försöka etablera sig i serien, så det är väl lite se och lära också, säger tränarna.

Säsongen kommer innebära en del resor för laget, motståndarna är från Malmö i söder till Linköping i norr. Men exakt hur serien kommer att se ut är inte helt spikat ännu. Hockeyförbundet har inte kommit ut med den informationen ännu.

Hur vill ni att det ska se ut då, har ni satt något spelsystem?

– Vi har väl inte hunnit sätta oss ned och diskutera det ännu, men det beror lite på vad vi har för trupp, vi kommer givetvis behöva ta fram en plan på hur vi vill att det ska se ut och vad vi tror kan bli vägvinnande, säger Persson-Riis.

Madelene fyller i.

– Vi måste nästan gå på is innan vi bestämmer något spelsystem för just nu är det mest jag som har vetskap om damhockeyn, vi måste nästan se träningar och så innan vi bestämmer hur vi ska spela.

Prestigelösa tränare

Hur kommer rollfördelningen se ut mellan er tränare?

– Nu i början har det varit mycket att få igång försäsongen och leta spelare. En del är kvar från Skövde HC men alla har ju inte tränat så seriöst under säsongen när HC valde att lägga ned. Men vi är ganska prestigelösa alla tre så vi hjälper varandra, säger de samstämmigt.

För både Mikael Persson-Riis och Magnus Jonsson så blir årets säsong den första som tränare för ett lag medan Madelene har en del erfarenhet sedan tidigare.

När det kommer till fysträningen så har klubben det väl förspänt med Fredrik Söder och han hjälper även damlaget med tips och idéer till fys.

– Fredrik hjälper till och är duktig på det han gör och han hjälper ju även A-laget men vi har även fått en del hjälp från Markus Molin (153 matcher och 122 poäng i Skövde IK) som är ansvarig för fysen uppe i Östersund.

Det gäller att nyttja de kontakter man har med andra ord?

– Jo men så är det, säger Persson-Riis.

Lång försäsong innan matchpremiär

Har ni planerat in några träningsmatcher ännu?

– Nej det har vi inte gjort, och vi vet inte riktigt när säsongen börjar. Men även om isen kommer vara här i augusti så vet vi inte om vi kommer gå på is direkt, vår serie börjar förmodligen inte förrän i oktober så vi är lite inne på att köra två extra veckor försäsong innan vi går på is, berättar Mikael.

– Sen har vi pratat om att ha träningsmatch mot några kill-lag här i närområdet, det finns ju inte så många damlag i närområdet, fyller Madelene i.

När det kommer till tränarutbildning så är det ingen av de tre tränarna som gått någon tränarutbildning men de meddelar att det inte kommer vara något problem.

– Nej vi kommer få söka dispens och skicka in en handlingsplan på hur vi ska ta våra tränarlegitimationer, berättar Mikael.

– Jag tycker ändå det ser lovande ut truppmässigt, så det känns inte skrämmande, avslutar Madelene.

– Nej det ska bli roligt när det väl drar igång och vi ser fram emot säsongen, när den väl drar igång och det är bra att det finns två representationslag i föreningen nu, avslutar Mikael Persson-Riis.