Linus om sin nya roll som tränare

I veckan blev det klart vilka som kommer att träna J20 kommande säsong. Det blir Linus Engqvist, Robin Bäckström och Johan Henriksson. ”Bäckis” har varit med kring juniorerna i några år nu framförallt i J18. Henriksson har varit med som tränare i båda juniorlag och seniorlag i BoIS tidigare och har även varit ordförande i föreningen. Linus behöver nog ingen presentation som spelare så hemsidan har ringt upp honom för att höra lite kring hans tankar om att bli ledare/tränare.

Hur gick dina tankar innan du tackade ja till att bli tränare i J20?

Först och främst vill jag säga att det är en ära att överhuvudtaget bli tillfrågad. Samtidigt är det ganska mycket tid som man behöver lägga på det med om man vill göra det till 100% givetvis. Det var mycket tankar fram och tillbaka om hur man skulle få ihop livspusslet som man lever i just nu. Efter mycket grubblande fram och tillbaka och att även ha fått med Melinda (sambon) på tåget så sa jag att vi provar.

Innebär det att du definitivt har lagt skridskorna på hyllan nu?

Nej det skulle jag inte vilja säga egentligen. Jag har ju som sagt en skada fortfarande som inte är åtgärdad. Mitt prio var att försöka göra minst en säsong till, om man nu hade fått en plats i laget. Nu är läget som det är. Jag har inte fått ordning på skadan och jag vet inte riktigt hur rehaben kommer se ut och när operationstiden kan bli. Det är väldigt mycket frågetecken för tillfället. Så därför kände jag i ett tidigt skede att jag inte kunde lämna något besked överhuvudtaget till Calle (Johansson, sportchef). Skulle det visa sig efter operationen att det är en lång rehab då är det kanske inte aktuellt att komma tillbaks men jag vill inte stänga den dörren helt. Jag har en läkartid nu i slutet av augusti där jag får den slutgiltiga domen vad som behöver göras med handleden och då får jag mer svar på hur karriären kommer kunna se ut.

Du kommer träna J20 tillsammans med ”Bäckis” och Henriksson som du känner väl. Henriksson har du ju haft som ledare både som junior och senior. Hur känns det att få jobba ihop med dem?

Det är jättekul! ”Bäckis” har varit med många år nu runt olika grupper i ishallen, från ungdomslagen upp till juniorlagen. Han har en bra inblick i organisationen och känner samtliga killar sedan lång tid så det är en trygghet att ha med honom. Henriksson är också en person som har varit med många år i föreningen. Han började som tränare och lagledare och sedan var han ordförande och nu är han tillbaks i båset. Det klart att det också är en grym resurs att ha runt laget. Han är duktig på det som händer utanför isen som transportfrågor, bokningar, regler och det administrativa. Det är också en trygghet att ha.

Jag vet att ni hade ett långt möte häromdagen  och pratade ihop er. Vad kom ni fram till? Jag tänker på ansvarsområden och så. Henriksson nämnde du ju lite här nu.

Tanken är att jag ska ha huvudansvaret och coacha forwards och ”Bäckis” ska sköta backarna.Vi kommer att jobba tillsammans otroligt mycket givetvis men det behöver nog vara någon som har huvudansvaret när man kanske behöver spetsa till i vissa lägen, om det blir frågor och funderingar eller kanske någon laguttagning som måste göras. Så den rollen fick jag. Vi ska hjälpas åt så mycket det går.

Har ni lite likadan syn på hur hockey ska spelas tycker du?

Ja det tror jag. Men framförallt så har jag tryckt på att vi så gott det går både ska spela och träna som a-laget gör. Det är för att underlätta för spelarna när de tar klivet in i  a-laget sedan eller när de kommer upp på bara någon träning. Då ska man veta att så här spelar a-laget. Sedan kanske inte vi kan göra det till punkt och pricka men grundspelet ska vara detsamma som a-lagets. Sedan är det lite skillnad på seniorhockey och juniorhockey givetvis.

Du har haft några tränare genom åren. Är det någon som betytt lite extra och som du kan ta med dig saker ifrån nu?

Som spelare så har man hur mycket synpunkter som helst på ledarna, att man tycker att de ska göra si eller så och varför gjorde vi inte så och sådant. Nu i efterhand när man har blivit lite äldre så har man ett annat tankesätt.  Jag tänker att alla tränare man har haft genom åren har varit bra. Jag har aldrig haft en dålig tränare. Men det klart en sådan som Peter Isgren som har varit med i många år betyder ju otroligt mycket. Karl Helmersson hade vi i många år. Han byggde upp oss och vi gjorde en jäkla resa tillsammans med honom och satte Mariestad BoIS på kartan igen. Sedan kom Andreas Appelgren tillbaka efter att ha varit runt i hockeyn i Sverige och han hade ett lite annat ledarskap och tänk kring hockey. Han har sett mycket och vet lite vad som händer på högre nivåer. Min tanke är att försöka ta med så mycket man kan och fråga dem som finns uppe i ishallen om det är några frågetecken.

Du måste ju utveckla din egen ledarstil också.

Ja så blir det ju! Jag har ju mina tankar och idéer om hur man ska vara som ledare. Jag kommer nog ta med mig lite småbitar från alla ledare som jag har haft men framförallt skapa sin egna identitet.

Vad ser du mest fram emot i din nya roll?

Jag tycker det ska bli kul att få utveckla varje spelare. De är i den åldern där det finns mycket motivation och där de vill framåt. Jag vill även försöka utveckla dem som personer. Allt handlar kanske inte om att ta 3 poäng två dagar i veckan utan mycket handlar om att vara en bra människa även vid sidan av isen och att vara ett gott föredöme för Mariestad BoIS. Det ska bli roligt att se om jag kan vara med och bidra lite där. Att få dem att bli omtyckta utanför isen och i skolan och den världen.

Då får du lycka till med din nya roll!

Tack!

av Susanna Johansson