Målvaktsförstärkning från Kanada till damlaget

Skövde IK:s damlag har under säsongen bara haft en målvakt att tillgå. Men från och med hemmamatchen mot Karlskrona den åttonde november så finns det två målvakter i truppen.

Från SAIT Trojans i ACAC (Alberta Colleges Athletic Conference) hämtas burväktaren Kaylin Schellenberg. En målvakt som även är god vän till lagets kanadensiska back, Misty Seastrom.

– Jag har pratat ganska mycket med Misty sen hon flyttade till Skövde och hon har bara haft bra saker att säga om staden och om laget, säger Kaylin Schellenberg.

Tipset om målvakten kom genom Misty och efter det har allting gått fort. Klubben har hjälpt till med att Schellenberg ska landa i Sverige den sjätte november och det är inte helt omöjligt att hon finns med på isen den åttonde när SIK möter Karlskrona, det beror på hur fort det går med alla papper och hur hennes jetlag är, berättar tränare Mikael Persson-Riis.

Schellenberg har hittills enbart fått bra intryck och ser fram emot att få komma till Skövde och representera klubben.

– Klubben har varit mycket välkomnande sedan jag började prata med dem och jag tror att Sverige och Skövde kommer passa bra för mig. Jag kan verkligen inte vänta med att komma dit och träffa resten av laget. Jag är glad över att fortsätta förbättra mitt spel genom att lära mig nya färdigheter och tekniker och jag tror att spela för staden Skövde kommer bli en fantastisk upplevelse, för jag kommer spela för en hel stad, vilket är något jag aldrig gjort tidigare, berättar Kaylin exalterat.

Kaylin Schell

enberg har vaktat hockeymål sedan hon var sex år gammal och har enligt egen utsago älskat att vara målvakt sedan första gången hon ställde sig mellan stolparna.

Passion och kärlek för sporten

– Mitt spel är fokuserat på att stoppa pucken, vad jag än måste göra för att se till att pucken förblir ur mitt nät så kommer det att göras. Jag är en ganska stor målvakt och står upp ganska bra, så länge jag kan hålla pucken framför mig så ska pucken inte korsa mållinjen. Jag är inte rädd för att spela pucken, jag tycker det kan vara till hjälp att lämna mitt målområde för att starta ett uppspel eller för att sakta ned spelet ett ögonblick om det behövs, berättar Kaylin.

Målvakten berättar även att hon gärna pratar med sina medspelare för att hjälpa de på isen. Det hon dock är mest rädd för är att det kommer ta tid att anpassa sig till den större rinken och att hon kommer att göra vissa felbedömningar inledningsvis, samtidigt tror hon inte att det ska behöva ta allt för lång tid att vänja sig vid.

När det kommer till vad hon tror att hon kommer tillföra i laget så är svaret passion för sporten.

– När jag växte upp hade jag aldrig chansen att spela i det bästa laget, eller ha någon målvaktscoach. Mitt hjärta, drivkraft och kärlek till hockey har drivit mig till att få ut det bästa av alla de situationer jag hamnat i. När jag spelade juniorhockey så hade jag en målvaktstränare under fyra av de elva åren jag spelade så nästan allt jag lärt mig har jag gjort genom att titta på olika målvakter i NHL på olika videos på YouTube. Därefter provade jag det själv på isen tills jag kände mig bekväm med det.

Ser fram emot att träffa ”familjen”

När jag kommer till laget vill jag ha det bästa för oss alla och när jag väl har möjlighet att spela kommer jag att spela efter bästa förmåga och lämna allt på isen varje kväll, säger Schellenberg.

Flygbiljetten från Kanada är bokad och Kaylin Schellenberg sätter sig på planet den femte november för att landa på Arlanda i Stockholm på eftermiddagen den sjätte november och det är en laddad burväktare som kommer till Sverige för att spela hockey.

– Jag hoppas att kunna träffa laget så snart som möjligt. Jag tror det kommer bli superspännande att träffa den grupp människor som kommer att agera som min familj hemifrån, säger den 21 åriga burväktaren.

Vad ser du mest fram emot med att komma till Sverige och spela ishockey?

– Jag tror att spela internationell ishockey kommer att bli en fantastisk men svår upplevelse. Jag är glad över att lära mig och växa som hockeyspelare, men också som person. Men jag ser fram emot att lära mig mer om Sverige och hur det är att bo där. Att ha möjlighet att spela internationellt verkar fortfarande surrealistiskt. Jag hade aldrig trott jag skulle få den möjligheten men jag är glad över att komma ut på isen och göra det jag älskar, att stoppa puckar, avslutar SIK:s nyaste målvakt.

//Kristoffer Bennemyr

Foto: Privat