Jim Jakobs assistkung när BHF blev första lag att besegra HC Dalen

Förra tisdagen skulle Borlänge Hockey ha tagit emot HC Dalen hemma i Borlänge ishall men då covid-19 fall konstaterats i Dalens trupp så blev matchen uppskjuten och spelades istället under onsdagskvällen i vad som skulle bli en riktig målrik historia där det svängde fram och tillbaka.

Innan matchen startade passade Borlänge Hockey på att tacka av Kasper Lindqvist som under föregående vecka meddelade att han lägger skridskorna på hyllan och vi tackar Kasper för sina fina år i BHF dressen.

Gästerna fick sedan en drömöppning när matchen startade då Jesper Thörnberg höll sig framme på en retur och skickade in 0-1 redan efter 1.14.

BHF skulle dock replikera när Daniel Nilsmats med ett direktskott hittade luckan bakom Oscar Malm i gästernas mål. Assist för målen på backparet Jim Jakobs och Marcus Björk. Vi kommer mer med det senare.

Dock blev lyckan kortvarig då Dalen återigen tog ledningen bara 34 sekunder efter BHFs kvitteringspuck när Nils Gunnarsson vispade in ledningspucken bakom Alexander Johansson som fick förtroendet mellan stolparna.

Det var BHF som förde spelet och höll i taktpinnen utan att komma till några rejäla farligheter. Gästerna vände dock på spelet snabbt och skapade oreda när man kom in i zonen. De sista 5 minuterna av inledningsperioden blev en riktig målrik historia. Först gjorde gästerna 1-3 efter 15.34. Sen kom BHF närmare när Dennis Finn Olsson skickade in en projektil i bortre krysset, även denna gång serverad av backparet Björk/Jakobs. Men precis som förra gången BHF gjorde mål så replikerade gästerna omgående. Denna gång tog det 21 sekunder innan Emil Larsson sköt ett skott som Johansson missbedömde och tavlan var ett faktum.

Men 2-4 stod sin inte perioden ut eftersom Markus Persson grävde fram en puck till Jacob Thor som med 44 sekunder kvar att spela av perioden rakade in 3-4. Assist på målet även för backen Jim Jakobs.

7 mål på 1 period. Skulle det fortsätta i mittakten?

Nej den slutade istället mållös. Många skott från båda lagen men inte några rejäla målchanser. Ett varsitt powerplay fick lagen utan att komma till några farligheter.

Istället skulle BHF få en smakstart i den sista perioden. Jim Jakobs som verkligen var på spelhumör hittade fram till Markus Persson som såhär långt i matchen var mållös men som nu hittade målet när han skickade in 4-4 i krysset.

Matchen stod sedan och vägde. Det blev ett ställningskrig där gästerna började höja offensiven och man hade en ribbträff.

Det såg ut som att matchen skulle gå mot förlängning när BHFs poängkung Markus Persson återigen visade varför han är dominant i Hockeyettan. Thor hittade fram till Markus som tog ett par steg in i banan innan han lossade av en handledare som borrade sig in i vänstra krysset och BHF var för första gången i matchen i ledning. Och detta med bara 4.11 kvar att spela. När sedan Dalen skulle slutforcera drog man istället på sig en utvisning när Daniel Nilsmats sånär kom i ett friläge. Man klarade av det numerära underläget och fick chansen att spela 6 mot 5 då man plockade ut Malm ur kassen. Men Jim Jakobs spelade då fram till Markus Persson som lyfte pucken över hela banan och in i den tomma kasse vilket fullbordade det äkta hattricket fram till slutresultatet 6-4.

BHF blev därmed det första laget att besegra Dalen denna säsong och klev upp på en 3e plats i tabellen.

skott totalt 46-31 (16-8, 16-15, 14-8)

utvisningar BHF 3×2 Dalen 4×2

domare David Laksola

Vilken härlig hockeymatch. Det rasslade till hela tiden kändes det som i den första perioden för att sedan slutade mållöst i mittakten. En stark 3e period fällde sedan avgörandet för BHF som nu spelat halva serien med 7 segrar, 1 oavgjord och 3 förluster som facit. Kvällens män var definitivt Markus Persson med sina 3 mål och sedan backen Jim Jakobs med fantastiska 5 assist!

Nu väntar andra halvan av serien då den vänder om och då väntar första returmötet med Surahammar när ”Sura” kommer på besök till Borlänge ishall under söndagen med matchstart 16:00.

Inga övriga matcher spelades i den västra Hockeyettan under kvällen.