Andraperioden sänkte SIK i Köping

Skövde var under söndagen på jakt efter en ny seger när laget mötte Köping på bortais. Det blev en match med flera ansikten där SIK dominerade i första, bjöd in Köping i andra och hemmalagets målvakt skulle visa sig vara en riktig vägg.

Skövde IK begav sig under söndagen upp till Västmanland för möte med Köpings HC. När lagen möttes i Billingehov vann SIK med 3-1 och Skövde startade returmötet borta på ett bra sätt och skapade mängder med målchanser mot Jonas Eneroth i hemmalagets kasse.

David Lundmark bröt en passning efter dryga två minuter och fick fritt skottläge men drog pucken rakt i magen hos Eneroth.

Dryga minuten senare var det kedjan med Alexander Henriksson, Jesper Emanuelsson och Jonathan Ström som fick fast pucken i Köpings försvarszon men återigen kom Eneroth ut stort och parerade med benskyddet.

De första tio minuterna såg det ut som att det bara fanns ett lag på isen, Köpingspelarna såg mer ut som rundningsmärken än hockeyspelare och SIK kom i våg efter våg och hade det inte varit för Eneroth i kassen så hade matchen med största sannolikhet varit avgjord efter 20 minuter.

– Vi är bra första 12-14 minuterna och skapar hur mycket som helst men får inte in puckarna, sa Fredrik Ljunggren.

Axel Abrahamsson fick öppet mål efter knappa åtta minuter men återigen var det Eneroth som agerade vägg och hann över i sidledsförflyttningen.

När Skövde sedan fick chansen att spela med en man mer på isen var det återigen nära, Jonathan Ström serverades öppet mål men lyckades på något sätt att bränna läget och chansen rann ut i sanden.

William Frödelius fick ett läge när SIK kom i en två mot etta men fick inte upp pucken över Eneroths benskydd. Erik Möller fick ett läge en stund senare men inte heller han lyckades överlista Eneroth.

Köping hade en chans under den första akten, med dryga 20

sekunder kvar av perioden kom de i en två mot etta men Axel Abrahamsson bröt passningen förtjänstfullt, fick igång en kontring och Adam Thilander serverades ett friläge efter att Oscar Forsmark spelat fram pucken. Thilander gjorde inget misstag utan hängde fint in trissan bakom en chanslös Eneroth.

– Hade vi fått något mer mål i första perioden så hade det förmodligen blivit en annorlunda match, sa Fredrik Ljunggren.

Skövde släppte greppet om matchen

I den andra perioden blev det en rejäl scenförändring. Så bra som Skövde var i den första perioden, lika bra var Köping i den andra.

SIK var inte med från start utan lät Köping komma in i anfallszon gång efter gång och gästerna tvingades till att ta en tidig utvisning.

När Jonathan Ström satt på botbänken kunde Marcus Viitanen stöta in kvitteringen i tom kasse efter att han blivit frispelad av Janne Kivilahti.

Fem minuter senare hade Köping vänt underläge till ledning när Theodor Pistek stänkte in pucken över Hugo Fagerbloms vänstra axel och knappa tre minuter senare hade Köping gått ifrån ytterligare efter att Pistek spelat fram pucken till en omarkerad Janne Kivilahti i slottet.

SIK behövde ett numerärt överläge för att hitta tillbaka in i sin rytm och i powerplay behövde Skaraborgarna bara fyra sekunder innan det var reducerat.

Henrik Thegel vann tekning bak till Adam Thilander, backen drog iväg ett handledsskott mot målet och Oscar Forsmark styrde in pucken bakom Jonas Eneroth.

Det målet gav Skövde en hel del energi och laget avslutade den andra perioden betydligt bättre än de inledde den och skapade ett par halvmöjligheter men ställningen stod sig perioden ut.

– Vår andra period är inte bra, det är alldeles för mycket allmänhetens åkning och vi har gett Köping något att gå på. Vi är lite för långsamma i våra beslut och tar för många felbeslut helt enkelt vilket gör att Köping får energi i slutet av första och sen tar över i andra perioden, ansåg Fredrik Ljunggren.

Lägen för kvittering fanns

I den tredje akten jagade Skövde en kvittering och laget skapade en hel del målchanser mot Eneroth men hemmalagets målvakt fortsatte spela inspirerat mellan stolparna och växte ut till en mardröm för SIK.

Alexander Henriksson fick ett gyllene läge att kvittera när han drog igång en kontring men blev nedriven när han skulle avsluta. Straffslag utdömdes men Henrikssons straff var inte av högsta kvalitet. Henriksson träffade benskyddet på Eneroth.

Inte heller i powerplay lyckades SIK skapa någon kvittering, laget försökte och försökte men hade förtvivlat svårt att överlista den duktige burväktaren.

När Köping sedan fick chansen att spela powerplay tog det en knapp minut innan Christoffer-Robin Ericsson kunde peta in en retur bakom Hugo Fagerblom och luften gick till viss del ur Skövde.

Visst Skövde fortsatte försöka och David Lundmark tillsammans med Lukas Johansson fick varsitt läge att reducera efter knappa 18 minuter men båda gångerna var det Eneroth som briljerade med svettiga räddningar.

Med två minuter kvar att spela tog Fredrik Ljunggren sin timeout och plockade ut Fagerblom ur kassen så fort de fick läge till det men någon reducering kom aldrig utan Köping höll ut och såg till att plocka samtliga tre poäng i matchen.

– Vi skapar lägen för att vinna matchen och i tredje perioden känns det ändå som vi försöker men deras målvakt är riktigt bra och tar puckar som han inte borde kunna rädda men prestationen över 60 minuter är vi inte nöjda med, avslutade Fredrik Ljunggren.

På onsdag väntar nästa match för laget när SIK tar emot Forshaga i Billingehov.