Klubbchefen: ”Jag tänker inte äventyra föreningen…”

Vi är mitt i en säsong som förmodligen kommer att gå till historien som den mest speciella någonsin. Ingen vet hur – eller ens om – säsongen kommer att slutföras. Jag satte mig därför ned och pratade en stund med klubbchef Stefan Fransson i en lång och uttömmande intervju om hur han ser på det som varit och på det som komma skall under säsongen 20/21.

 


 

En synnerligen besynnerlig säsong

Säsongen 20/21 är synnerligen en mycket annorlunda sådan. Restriktioner på grund av den rådande Coronapandemin har skapat rejält huvudbry hos de flesta klubbar i hockeysverige. Restriktioner som dessutom kan ändras från vecka till vecka. 50 personer i publiken ena veckan. 300 personer nästa. Veckan efter är det 8 personer som gäller. Ja, det kan verkligen inte vara lätt att vara klubbchef år 2020. Eller vad säger egentligen Stefan Fransson själv om saken?

 


 

Hej, Stefan! Först och främst, hur står det till i denna oroliga tid?

– Tjena, Kristoffer! Allt är bra, så klart ingen rolig tid vi lever i men jag/vi gör allt för att det ska vara så bra som möjligt och undvika att få in ”djävulen” både i familjen och i vår verksamhet. Man är glad varje dag man somnar och varje dag man vaknar och sen varje timme som går utan att någon ringer och har symptom. Det gäller att gilla läget och bidra med vad man kan göra för att samhället ska bli bättre, vi lever i en sorglig pandemi som påverkar så mycket negativt. Jag hoppas och tror på att världen vänder detta till något positivt i slutändan.

 

Berätta lite om hur det är att vara klubbchef under en säsong med så speciella förutsättningar.

– Ja, du… Det är så klart inte lika roligt att gå till jobbet varje dag men jag ska inte klaga. Man vet ju knappt från dag till dag vad som händer. En höst där man planerar för något men sen nästa dag raseras allt och man får göra om och hitta nya sätt och nya vägar. Man lever på hoppet att det ska försvinna men det gör det inte. Sen är jag givetvis oroad över ekonomin. När man sitter och tittar på intäkter och utgifter så blir man så klart oroad över att det sjunker på kontot varje vecka. Vi har tillsammans alla kämpat så många år med vår ekonomi, så vi vill ju inte äventyra den nu. Sen kanske vi klarar oss okej i år men jag är väldigt oroad över hur det kommer se ut för oss kommande säsong med sponsorer och annat. Men jag kämpar på och brinner verkligen för TAIF!

 

TAIF har hittills klarat sig i från smitta. Vad har föreningen gjort för att lyckas med det och för att minimera smittspridningen?

– Vi satte upp plexiglas mellan varje spelare i omklädningsrummet så fort isen hade satts och vi har slottider i duschen och i omklädningsrummet. Vi besprutar all utrustning, krokar och handtag (hela omklädningsrummet) efter varje tillfälle vi varit där med ett desinfektionsmedel. Handsprit finns så klart och vi städar väldigt noga varje dag. Detta innebär att fler spelare har städvecka vilket är positivt. Sen tänker verkligen alla på vad vi gör när vi inte är tillsammans i Stiga Arena. Vad vi gör på fritiden är minst lika viktigt att tänka på som i omklädningsrummet. Jag tycker verkligen att killarna tagit detta på allvar och skött det på ett fantastiskt sätt så här långt.

 


 

Opp och ner – ner och opp

Vad gäller minimering av smittspridning verkar det gå alldeles lysande för laget. Rent sportsligt har laget dock blandat och gett, där absolut bländande spel har varvats med rejäla bottennapp. Serien började på sämsta tänkbara sätt, med två raka nollpoängare. Men efter det blev laget bara bättre och bättre och man avslutade första halvan av grundserien riktigt starkt då man bärgade 20 poäng av 27 möjliga. Uppehållet verkar dock ha påverkat laget negativt av någon anledning och man har efter att serien vände endast spelat in 4 poäng på sex spelade matcher. Kommer laget att ta sig ur svackan ännu en gång?

 


 

Hur tycker du att säsongen har varit rent sportsligt så här långt?

– Jag är väldigt besviken och väldigt fundersam över vad som hänt och gått snett, inte alls som jag tänkt mig från början. Det har varit många sömnlösa nätter där man haft/har funderingar på vad man gjort fel och vad man kunnat göra annorlunda. Jag har rannsakat mig själv och undrar så klart vad jag har satt ihop för grupp. Jag är inte alls nöjd förutom några få matcher och det är det positiva vi nu får ta med oss. Vi har varit längst ner på botten och vänt nu, chippat efter lite luft och nu är det dags att ta oss upp över ytan och stanna där. Vad jag kommit fram till är jag fortsatt tror stenhårt på denna grupp och att vi kommer få en bra vår.

– Det viktigaste för oss nu är att vi ska försöka se möjligheter. Att jobba på att komma tillbaka och hitta vårt spel och glädjen där alla gör allt för varandra och föreningen och där alla förstår sina roller och bidrar med det varje dag på jobbet. Det som har varit är passé och något som vi lagt bakom oss. Nu har vi startat om och ska vända det tillsammans och bara se framåt.

 

 

”Vi har den fantastiska möjligheten att representera Tranås AIF…”

 

 

Finns det något du önskar hade gjorts annorlunda?

– Det är så klart att hösten hade sett annorlunda ut både sportsligt och ur andra aspekter som vi just nu inte kan styra över. Sen om truppen skulle varit sammansatt på ett annat sätt får andra tycka till om. Jag tror på laget, både spelare och ledare och har en bra känsla. Vi har den fantastiska möjligheten att få representera Tranås AIF, det måste vi förstå och ta vara på och njuta av i den annars mörka tid vi lever i. Sen följer vi såklart spelreglerna som vi har att efterleva.

 

Hur är stämningen i laget med tanke på de sportsliga motgångarna den senaste tiden?

– Stämningen i laget är toppen, inga problem där! Vi har haft lite andra aktiviteter för att hålla glädjen uppe men som sagt killarna kommer till träningen och bidrar varje dag och vill som vi alla vända på båten och börja jobba för en bra vår.

 

TAIF har ju normalt ett mycket starkt publikstöd på såväl bortaplan som hemmaplan. Hur påverkar publikrestriktionerna spelarna?

– Det är likadant för alla lag men det är klart att vi ALLA saknar publiken på ALLA matcher. Vi saknar inramningen och engagemanget och den sociala biten. Vi ska vara glada att vi får möjligheten att spela och utöva den sport vi älskar, men så klart så saknar vi våra supportrar, trummorna, sången och engagemanget. Tyvärr är det inte så mycket vi kan göra åt det utan vi måste göra allt för att stoppa smittspridningen.

 

Hur arbetar ni med den mentala biten för att få in spelarna i mer positivt tänkande?

– Som jag sa innan så försöker vi hjälpa dem att slappna av med lite andra aktiviteter vid sidan av. Vi ser positivt och försöker hitta kreativa lösningar där gruppen växer och vågar lita på varandra. Vi ältar och påminner inte om det negativa, det hjälper inte. Det är allvar och det är vi medvetna om. Vi kan bara försöka se ljuset i tunneln och ge positiv, konstruktiv kritik och att vara positiva och bidra till varandra. För gruppen är det som sagt inget fel på utan de har kul tillsammans med en kravbild som har låst sig på matcher.

 


 

En stark tilltro till den befintliga truppen

TAIF har på pappret en trupp som många lag nog sneglar på med viss avund. Men vad som står på pappret spelar som känt ingen som helst roll, utan det är endast vad som presteras på isen som räknas i slutändan. Något som alltså har kärvat en aning den sista tiden. Klubbchefen har dock en stark tilltro till sin trupp och är övertygad om att den har vad som krävs för att gå riktigt långt denna säsong.

 


 

Om vi kollar på nuvarande trupp, är den någon spelare du tycker har utmärkt sig lite extra?

– Jag är framförallt väldigt glad för utvecklingen av våra egna produkter Lukas Isaksson och Love Palm. Det känns otroligt kul att Lukas haft en mycket bra kurva där han tagit stort ansvar, vill varje dag lära sig något nytt och är väldigt lyhörd och har en stor potential att bli ännu bättre. Sen vår unga back Love som verkligen nu när han fick chansen har tagit den och spelat otroligt bra i matcherna. Han spelar ett mycket vårdat spel med pucken där han försöker hitta bra lösningar, ligga rätt i banan och skapa sig självförtroende. Mycket glädjande och de är mina utropstecken så här långt.

 

Hur går tankarna kring eventuella förändringar i truppen?

– Jag har valt att ligga lågt för tillfället. Jag vill inte äventyra föreningen på något sätt och vi behöver komma samman som lag just nu efter en mindre bra höst. Jag vet egentligen inte från dag till dag vad som väntar och har av moraliska och ekonomiska skäl valt att inte ta in lån och dylikt, dessutom måste vi tänka på att hålla smittspridningen utanför oss och följa de restriktioner som finns. Jag håller istället igång och tränar två juniorer på helgerna så de kan hoppa in när det behövs. Denna vecka är de med och tränar med a-laget, så det är väldigt kul för dem!

 

Så du planerar att slutföra säsongen med befintlig trupp, trots en hel del skador i laget?

– Tiden är ju föränderlig så det är klart att jag tittar på spelare, det måste man göra. Bara för att jag valt att nu ligga lågt så innebär inte det att vi inte kommer göra någon förändring. Även här kan det förändras över en dag. Vi ska nu ge oss möjligheten att komma tillbaka till vårt rätta jag först och sedan får vi se vad vi behöver rusta med för att göra en bra fortsättningsserie. Vi behöver säkert förstärka så småningom, framförallt om skadorna fortsätter. Jag ber att få återkomma om den biten.

 

 

”Vi vänder på alla stenar och försöker hitta rätt nycklar…”

 

 

Om det skulle dyka upp något riktigt intressant namn som gärna vill spela för TAIF, skulle du då tacka nej i nuläget?

– Klart det skulle bli svårt att tacka nej om ett riktigt intressant namn dyker upp. Sen beror det så klart på vilken position killen har men det är klart att jag verkligen skulle fundera en extra gång. Det kan ju vara någon som man bara inte kan tacka nej till om plånboken räcker till. Man måste alltid hålla alla dörrar öppna i den här branschen.

 

Målvaktssidan har ju varit lite turbulent denna säsong med många olika målvakter inblandade. Har du någon plan ifall Isak Wallin väljer att inte stanna efter jul?

– Det är ju såklart inget man önskade på förhand men så är det ibland och vi kan inte gråta över spilld mjölk. I dagsläget vet jag inte vad som händer med Isak men hoppas vi kan hitta en lösning för resten av säsongen så vi kan få lite trygghet med att veta att vi har Isak och Daniel. Om det inte skulle lösa sig med Isak så får jag helt enkelt se mig om efter en annan lösning.

 

Om vi ser till de långtidsskadade spelarna i truppen, finns den någon ljusning för någon av dessa?

– Angående de skadade spelarna så kommer Filip Petersson att testa denna vecka, då vi måste ha ett svar på ifall det går eller inte. William Wennström kommer att vara borta ytterligare minst en månad till innan han kan vara på is. Oscar Karlsson hoppas vi på att han kan återkomma nästa vecka om allt är som det ska där. Petter Eklöf är glädjande nog tillbaka i full träning denna vecka och Christoffer Rapp är borta minst året ut. Kan tyvärr även lägga till Max Rapp på skadelistan där vi får ta en vecka i taget. Dessutom är Pontus Eklöf avstängd till och med 13 december efter incidenten nere i Tyringe.

 

Hur stor påverkan tror du egentligen att avsaknaden av vår rutinerade lagkapten Filip Petersson har på laget?

– Det är så klart att Filip saknas både i gruppen och på isen, han är en viktig spelare för oss på alla sätt. Han är en egen produkt med stort TAIF-hjärta som lider av att han inte kunnat hjälpa laget på isen. Det är mycket tråkigt för honom personligen, men vi hoppas nu på att han får bra svar i träningen denna vecka så kanske han kan vara tillbaka i spel om några veckor.

 

Det höjs en del röster i sociala medier om att huvudtränare Niclas Högberg borde bytas ut. Hur ser du på det?

– Det är alltid lätt att skylla på tränaren och att det är den enklaste vägen när det går emot sportsligt, men jag är inte av den åsikten. Jag är själv lika ansvarig för att vi inte lyckats hittills. Vi vänder på alla stenar och försöker hitta rätt nycklar för att tillsammans med övriga ledare hitta rätt väg ur det som varit. Jag har fullt förtroende för Niclas där vi har en bra dialog och där vi båda tror på laget och varandra. Vi kommer vända detta tillsammans så Niclas sitter säkert, som Pär Lernström säger till idolerna i Idol.

 

Robin Johansson valde av personliga skäl att kliva av som assisterande tränare och ersattes av J20’s tränare Patric Christiansson. Hur har Patric kommit in i sin nya roll?

– Jag känner att han redan är inne i gruppen, men det är o andra sida inte svårt att komma in där. Han kommer bidra med mycket – taktiska detaljer i spelet och ge spelarna bra feedback och tips. Jag vet vad jag får där och väldigt kul för Patric som verkligen vill utvecklas som tränare. Det är ju en riktig TAIF-ikon så det känns riktigt bra!

 


 

Målet har varit tydligt – TAIF ska till Hockeyallsvenskan… eller?

Inför säsongen 18/19 skapade TAIF ”Vision 2021”. Visionen gick ut på att a-laget inom tre år skulle ta klivet upp i Hockeyallsvenskan. TAIF har sedan dess bevisat att visionen inte bara var tomma ord, då man föregående säsong var endast en seger från att ta sig till Kvalserien igen – för andra året i rad. Man har visat att det finns en otroligt stark kemi i laget som inte sällan svetsas samman och spelar som bäst när det gäller allra mest.

Vi är nu inne på det sista året av ”Vision 2021” och således året då laget ska lämna Hockeyettan bakom sig till förmån för Hockeyallsvenskan. Men frågan är – är visionen fortfarande rimlig, med tanke på rådande omständigheter?

 


 

 

”Denna säsong kommer för många bli ihågkommen som en säsong som inte fanns, ett stort tomt hål i almanackan.”

 

 

TAIF är inne på det sista året av sin ”Vision 2021”, där målet är ett nå Hockeyallsvenskan senast år 2021. Har det målet reviderats nu?

– Jag har just nu inte funderat på att revidera den eftersom vi lever i nuet och ska försöka ta oss ur den negativa sportsliga delen vi är i för tillfället. Den känns så klart väldigt långt borta men vi ska också komma ihåg att vi inte lever i en normal värld, inget är sig likt och denna säsong kommer för många bli ihågkommen som en säsong som inte fanns, ett stort tomt hål i almanackan. Vi har ändå möjlighet att på våren lyckas och få visa upp att vi är ett bra lag. Vi får kriga bakvägen som Vimmerby gjorde förra året och försöka hitta oss själva och då finns det goda möjligheter att få spela playoff. Om vi väl är där så kan allt hända i dessa matcher och då får vi plocka fram vår mentalitet från föregående säsonger. Vi har definitivt inte gett upp denna säsong utan ser bara nya möjligheter att bli bättre.

 

Kommer TAIF att fortsätta sin satsning mot Hockeyallsvenskan även nästa säsong?

– Denna säsong är ju hittills helt annorlunda och inte alls som man tänkt sig på något sätt, så om den här säsongen slutar okej både sportsligt och ekonomiskt så skulle jag verkligen vilja få ett år till på visionen och fortsätta satsningen. Jag skulle i så fall göra allt för att det ska lyckas. Vi vet ju inte riktigt vad denna säsong sätter för spår än, och om det blir en normal säsong 21/22. Men alla mina funderingar här håller jag för mig själv tills vidare.

 

Stort tack för en mycket intressant pratstund och lycka till med allt framöver!

– Tack själv! Nu önskar jag att allt ska bli någorlunda normalt i världen och att pandemin avtar, sen får var och en bestämma om de vill ha en rejäl spruta vaccin. Jag tror på en framtid. Tillsammans är vi TAIF!

 


 

Ansvarsfull målmedvetenhet

Om vi sammanfattar allt Stefan sagt ovan, kan vi konstatera att det är en målmedveten klubbchef vi har i föreningen. Men vi ser också en mycket ansvarstagande person som inte riskerar något i onödan och som alltid sätter personen och hälsan i främsta ledet. Han tror starkt på sin trupp och sin organisation och vet att den tagit sig ur svackor tidigare och att den kommer att göra det igen.

Rent formellt är målet fortfarande att ta sig till Hockeyallsvenskan denna säsong, men naturligtvis inte till vilket pris som helst. Ett långsiktigt och ansvarfullt tänkande gynnar inte bara den egna föreningen, utan hela ligan och kanske till och med hela hockeysverige.

Så även om undertecknad naturligtvis – liksom alla andra med ett brinnande TAIF-hjärta – vill följa laget långt in på vårkanten, kan man inte bortse från att det, när allt kommer omkring, ”bara är ishockey” – även om det svider rejält att säga det.

 


 

Text och intervju: Kristoffer Arvidsson