Kiruna IF nollade AIF i derbyt

Seger! Äntligen!

KIF har haft det tufft i derbymatcherna mot AIF.

Men nu vann man med 3-0 efter.

Hjältarna var många. Målskyttarna Felix Fjällkeborn, William Otter och Rihards Marenis. Framspelaren Simon Thyni – och hela försvarslinjen anförd av Ludvig Christoffersson i kassen som fick hålla nollan.

För att nämna några.

– Grabbarna har väntat på det här och förtjänar det, säger Kim Sunna.

Texten har uppdaterats med kommentarer.

KÖP EN STÖD-BILJETT TILL HEMMA-DERBYT!

SWISH: 123 601 38 41

Det small direkt i derbyt.

Efter 1,21 blev William Otter liggandes på isen på ett otäckt sätt. AIF:s Colin Holmström åkte ut på två minuter för interference.

Som tur var kom Otter på benen igen. Och han fick se sitt KIF ta ledningen i det efterföljande PP-spelet.

Rubriken på KIF:s sajt inför den här matchen var ”Fjällekborn går in i derbyt med full fart”. Och det gjorde han i det här bytet.

Han såg ut att få pucken få långt ifrån sig men ”pucktappet” blev till en fin passning till Simon Thyni. Nummer sex passade tillbaka till Fjällkeborn stänkte in 1-0 till KIF.

Efter målet tog AIF över matchen fram till powerbreaket. Men utan att skapa några riktigt heta chanser. Oskar Fredriksson var den som oroade mest i KIF:s zon.

AIF drog på sig fyra utvisningar i den första perioden. Det hettade till rejält efter tolv spelade minuter där pucken låg lös framför AIF-kassen och det uppstod ett allmänt kaos.

Pucken ville inte in då.

Men efter 18,18 gick den in. William Otter reste inte bara sig efter smällen tidigare – han blev målskytt också.

Den gänglige forwarden grävde fram pucken ur sarghörnet, vek in och avlossade från tekningscirkeln.

2-0 till KIF!

Tungt mål sent i perioden.

Den andra perioden blev inte lika underhållande att titta på. Fler felpass från KIF:s sida och färre heta målchanser från båda lagen.

Det hettade till när AIF fick spela PP. Ludvig Christoffersson i KIF-målet var trygg och stoppade allt, ett skott med hjälp av utsidan stolpen.

Men det var det närmaste båda lagen kom mål i den andra perioden.

Simon Thynis skott mitt i slottet och Calle Källströms farliga styrning på Rasmus Similäs framspelning var KIF hetaste chanser.

AIF fick ett utmärkt läge med minuter kvar av perioden men Johan Ceder sköt över där han borde ha gjort mål.

AIF fortsatte att oroa i powerplay i den tredje perioden, dock utan att få in pucken.

Det gjorde däremot Kiruna IF för tredje gången i matchen efter 7,04 av den tredje perioden.

Simon Thyni bröt ett uppspel i mittzonen, tog in pucken i AIF:s zon och hittade Rihards Marenis som sprättade upp pucken i nättaktet.

Hur snyggt som helst!

Det blev spiken i kistan i det här derbyt. Lagen bytte några frilägen med varandra men det var närmare 4-0 än 3-1 i slutändan.

Därmed fick KIF äntligen vinna ett derbyt mot grannen AIF.

Och därmed går man upp på allettan-plats i tabellen.

Visserligen har Piteå matcher till godo men KIF ser ut att stressa dem hela vägen in på mållinjen.

Vilken kväll för KIF!

Efter matchen hyllar tränaren Kim Sunna sina spelare.

– Vi gör en jäkligt bra match i 60 minuter och stänger ner helt, gnuggar på och ger dem ingen energi. Det är så skönt för grabbarna som har spelat här de senaste säsongerna att få vinna en sådan här fight.

Vår bästa match defensivt?

– Ja, det får man nog säga. Vi gör bra grejer över hela banan.

Det kändes som en övertygande seger.

– Ja, absolut. Det är skönt för grabbarna som har spelat här några år. De har väntat på det här och förtjänar det.

Kristian Eriksson åkte på en otäck smäll i halvvägs in i den tredje perioden. Han gick upp för att skjuta ett skott och krockade med en täckande AIF-spelare och blev liggandes stilla på isen.

Otäcka scener som man verkligen inte vill se.

Hur mår han?

– Jag vet inte eftersom jag inte har sett honom själv. Han togs av isen och fick åka in till sjukhus. Han var talbar och vid medvetande.

Otäcka scener!

– Ja, verkligen. Det är aldrig kul när någon ligger på isen sådär.

Nu är vi uppe på en allettanplats.

– Precis. Vi har chansen på den platsen nu. Vi kan bara göra vad vi kan för att påverka det. Men Piteå måste in och leverera.