Chockstarten gav KIF en storseger i derbyt

Det tog drygt tre minuter.

Sedan var derbyt i princip avgjort.

KIF chockstartade och vann med hela 8-2 (5-0, 1-2, 2-0) mot Kiruna AIF.

– Det är kul att ge fansen och alla andra som inte kunde vara här två derbysegrar. Det är fantastiskt, säger Kim Sunna.

 

Texten är uppdaterad med kommentarer.

 

Kiruna IF – Kiruna AIF

Matchsponsor: Boxen Kiruna 

 

Kiruna IF borrade och laddade i gruvorten.

Sedan smällde man dynamiten.

Effekten blev ett sprakande hockey-fyrverkeri som lyste upp decemberhimlen över den vackra gruvstaden.

KIF öppnade upp samtliga dörrar i Lombia Arena och vädrade ut derbyspöket. Det flög över Ripberget, över Laxberget och över allt där emellan och bortom.

KIF:s stora hockeyfläkt såg till att allt tandgnissel, all besvikelse och ångest från tidigare möten mot grannen AIF försvann ur lokalen.

Den spreds med den arktiska vinden.

 

Här svävar jag iväg när ni egentligen vill läsa om målen i den första perioden.

Det blev fem stycken.

Här kommer de.

1-0 efter 1,15: Rihards Marenis fiskar upp pucken i BP, drar den i sargen och sätter full fart framåt. Han såg till att KIF kom två mot noll, passade kyligt till Leonard Forselius. För en sekund såg det ut som att skyttekungen kom ur vinkeln, men han lyckades sprätta in en drömstart för KIF i derbyt.

2-0 efter 2,41: KIF vände spelet igen och kom i ett tre mot två-läge. Åter igen var det Rihards Marenis klass som bäddade för anfallet. Han spelade pucken vidare till Simon Thyni som i sin tur hittade Kristian Ferletak som sköt direkt mellan benen på AIF-målvakten Markus Ekholm-Rosén.

3-0 efter 3,28: Felix Fjällekborn jobbade fram pucken ur rundhörnet, spelade upp till William Otter som passade vidare till Leonard Forselius, mitt i slottet vars dragskott hittade in.

Tre mål efter drygt tre minuter alltså.

Helt galet.

Det gjorde att AIF-tränaren Johnny Mauritzon valde att ta timeout.

Som om inte läget var jobbigt nog för ”bortalaget” fick man några billiga utvisningar emot sig.

Då fortsatte målen att komma.

4-0 efter 11,36: Markus Magnusson fick göra sitt första mål i KIF-tröjan efter att han bombade in den från blålinjen i powerplay. Vilken power!

5-0 efter 14,28: Rasmus Similär stressade och slet till sig en puckvinst, spelade till Martin Söderberg bakom kassen som skickade den vidare till Hjalmar Esko som drog till direkt.

– Vi är påslagna i dag och det måste vi fortsätta att vara i 40 minuter till. Fast vi leder stort märker man att ger vi dem något så hugger de direkt, sa Kim Sunna till Joel Törmä i KIF-TV i den första pausen.

 

Det sprakade inte lika mycket runt den andra perioden.

KIF ökade på till 6-0 efter ett läckert direktskott av William Otter.

Första set till Kiruna IF, om man vill prata tennisspråk.

KIF gjorde inte samma klockrena arbetsinsats som i den första rundan och det syntes till slut i målprotokollet.

AIF kom i kapp med två snabba mål. Alexander Selin fick stå omarkerad framför kassen och lägga in 6-1 i powerplay. Och minuten senare gjorde Niklas Salo 6-2 på pass av Oskar Fredriksson.

Just firma Salo-Fredriksson var AIF:s farligaste vapen framåt. Duon var ruggigt nära att göra ytterligare mål innan pausvilan.

KIF:s assisterande tränaren Tom Grundén var inte nöjd med lagets insats i den andra perioden.

– Vi frångår det vi pratar om i periodpausen. Vi måste hitta tillbaka till vår ödmjukhet som vi hade under de första 20. Vi duttar med pucken men gör ett sjätte mål men sista fem minuterna är vi tillbaka där igen.

Vad ska ni vrida på för att få stopp på det?

– Vi måste hitta tillbaka till det som gjorde att vi ledde med 5-0. Fortsätta vara ödmjuka och mentalt inställda under de sista 20 minuterna, sa Grundén till KIF-TV.

 

Colin Holmström fick ett farligt läge redan efter 14 sekunder i tredje perioden. Men Ludvig Christoffersson gjorde en magisk plock från nära håll.

AIF-mål där och det hade kunnat bli match igen. Men det kom inte – och match blev det inte heller i sista rundan.

Istället ökade KIF på med två mål till.

Rihards Marenis styrde in 7-2 framför kassen efter en lång spelsekvens i AIF-zonen i KIF:s PP.

Och Felix Fjällkeborn åkte ärevarv i AIF-zonen i slutet av matchen innan han pricksköt in slutresultatet.

8-2.

Vem kunde tro det innan?

Det finns väldigt många att lyfta fram och berömma i kvällens KIF. Men Rihards Marenis blev vald till KIF:s bästa spelare av fansen via swishkampanjen.

Därmed är KIF åter uppe på allettanplats. Men Piteå behöver bara ta en poäng i sina återstående två matcher för att knipa den sista platsen efter jul.

 

KIF uppmanade fansen att även swisha in stödbiljetter till föreningen eftersom man inte fick släppa in någon publik på grund av coronasmittan.

Vid 21-tiden hade 391 biljetter sålts.

En otroligt fin siffra.

Vilken fantastisk kväll det blev för Kiruna IF.

 

Kim Sunna var som vanligt ganska återhållsam när hemsidan fick tag i honom vid ismaskinen. Men självklart var han glad och nöjd.

Vilken galen start, vad hände?

– Efter tre minuter stod det 3-0. Vi var påslagna från början och de var inte mentalt närvarande och då smäller det.

Vad var det sista du sa till killarna innan matchen?

– Jag sa nog inte så mycket. Att vi skulle ha tålamod, ödmjukhet och att respektera motståndarna. Att vi skulle vara med från start.

Första perioden var klockren, var det svårt att upprepa det i den andra?

– Jag har spelat många matcher själv och vet att det är svårt att bibehålla det efter en sådan period. AIF började spela ännu mer chansartat och då gällde det för oss att anpassa oss efter det och göra det som krävs. Att läsa av och inte överspela och inte bli för sugna på att göra fler mål. Ett bra seniorlag klarar av det. Samtidigt är vi inte vana vid att vara i den sitsen.

Hur upplevde du de sista minuterna, när man kunde konstatera att det var klart?

– Man är inte bortskämd med att kunna slappna av på bänken. Det var jäkligt skönt att kunna njuta av glädjen av en storseger.

Två derbyn som tränare – två segrar…

– Jag är mest nöjd över att vi har funnit fem raka matcher och att vi kan sätta lite press på Piteå in i det sista. Vi har visat att vi klarar av att spela två tajta matcher mot samma motståndare och utnyttja det vi är starka på. Det är kul att ge fansen och alla andra som inte kunde vara här två derbysegrar. Det är fantastiskt.

 

Mattias Heikki