Krönikan: Spela eller inte spela…?

Den här krönikan får en annorlunda inledning – med en önskan om ett Gott Nytt År med en hälsning och ett tack från Hudik Hockey riktad till sponsorer, ledare, funktionärer, supporters, föräldrar – ja, till alla som på något sätt bidrar och stöttar även när ett elakt virus hotar och lägger sig som en våt filt över föreningens verksamhet. Det är ett uppdrag jag gärna tar och härmed också har förmedlat.

En sak vill jag direkt slå fast. Allt som jag skriver här kan vara inaktuellt redan innan ni läser det. Från en dag till en annan – ja, till och med från en timme till nästa – kan allt förändras av ett besked, som innebär att hela hockeysäsongen packas ner i en malpåse som sedan inte öppnas förrän någon annan hockeynörd, någon gång i framtiden, vill ta reda på vad som hände den där märkliga Corona-säsongen 2020-21.

Det är också viktigt att veta att en krönika bygger på krönikörens egen uppfattning och inte alltid går hand i hand med klubbens officiella ståndpunkt.

Jag vet inte – och har därför inte heller försökt ta reda på – om Hudik Hockey eller klubbens spelare har någon annan uppfattning än jag när det gäller färdriktningen. Och ska jag vara riktigt ärlig så är jag själv inte riktigt säker på vad jag tycker.

Jag nöjer mig därför med att ifrågasätta om vi verkligen ska fortsätta spektaklet med spel inför tomma läktare och bara ha kostnader, men inga eller bara små intäkter. Och än viktigare är väl att minimera risken för smittspridning bland spelare, ledare och deras anhöriga.

I HockeyEttan är de allra flesta av spelarna ”halvprofessionella” med deltidsjobb vid sidan av hockeyn. Där träffar de arbetskamrater och kanske kunder och smitta kan mycket väl spridas från arbetsplats till omklädningsrum och till anhöriga – eller tvärtom.

Många av ledarna kring lagen i ATG HockeyEttan är ju dessutom i en ålder som placerar dem i en tydligt utpekad riskgrupp.

För det kan väl inte vara så att beslutet bara styrs av det som står i ett sponsorkontrakt…?

Såja, då var det sagt, nu ägnar vi oss åt den sportsliga sidan. Och där vet vi ju faktiskt ännu inte slutresultatet. Så allt blir bara spekulationer kring olika tänkbara scenarier i två slutmatcher som helt avgör vilka som går till AllEttan och vem som får finna sig i att ta nya tag i vårserien.

Tränarbytet en viktig signal

Om vi förhåller oss till vad vi vet i dagsläget, så ska det alltså bli en fortsättning efter nyår. Men i vilken form det blir kanske vi inte får besked om förrän den 6 januari då HHC spelar sin sista grundseriematch mot Strömsbro borta. Och förutsättningarna för den matchen skapas tre dagar tidigare då Hanviken möter Visby borta…

Rörigt? Ja, och egentligen inte riktigt sportsligt heller, men allt har ju varit rörigt och konstigt den här säsongen, så varför ska det inte avslutas på samma sätt.

För Hudik Hockeys del har det ju dessutom handlat om en del turbulens i samband med att tränaren Per Ljusteräng fick lämna.

Det är aldrig bra när så´nt händer, men i hockeyns värld är det dessvärre inte ovanligt.

Nu ansåg klubbledningen att tränaren inte lyckades få med sig spelarna på vagnen och att det innebar att många underpresterade där ute på isen. Vi får aldrig svar på vad som hade hänt utan ”tränarbytet”, så den frågan kan vi lägga åt sidan.

Men vi kan i alla fall konstatera att det åtminstone inte blev fel.

Om vi nu ändå ska se lite bakåt på det som hänt, så vill jag gärna – som den statistiknörd jag ändå är – peka på några intressanta jämförelser. Det har bland annat funnits en del kritik mot att Hudiks backbesättning inte riktigt har producerat som förr. Men är det verkligen så?

Här är fakta i den frågan:

I grundserien har HHC:s backar så här långt tillsammans gjort 68 poäng (12+56). Säsongen 2019-20 var det efter grundserien 45 poäng (12+32) för backarna.

Om vi sedan går ytterligare ett steg bakåt till kvalsäsongen 2018-19 så hade backarna vid motsvarande tidpunkt gjort 51 poäng (12+39). Så döm själva.

Jodå, jag vet att det också handlar om en defensiv där man inte har direkta siffror att jämföra med, men håll med om att det ändå sätter nytt perspektiv på backarnas delaktighet den här säsongen. Och när det gäller defensiven, så har ju även forwards ett icke obetydligt ansvar.

Apropå backar, så har Andreas Söderberg nu varit utlånad till Almtuna för två matcher. Jag är själv inte någon företrädare för det ”utlåningssystem” som ishockeyn har. Det känns ibland väldigt konstigt när spelare hoppar fram och tillbaka mellan olika lag. Jag förstår att Andreas (som gjort en jättestark säsong i HHC) är sugen på att få visa upp sin kompetens på allsvensk nivå.

Vem skulle inte vilja det, men är verkligen det här regelverket till gagn för klubbarnas långsiktiga arbete?

”Framtiden” är redan här

Nu ska ”tränarvikarien” Lars ”Lillis” Lövblom återgå till sin roll som sportchef. Och där ska han nu ange färdriktningen med bygget av en ny och förhoppningsvis mer kontinuerlig tränarorganisation, nya spelartrupper för a-lag och juniorlag och naturligtvis planeringen av den fortsatta säsongen. Det är ju redan nu som grunden byggs för nästa säsong. Och för den delen också för den som kommer därefter om vi nu ska tala om kontinuitet.

Att Magnus Nilsson och Johannes Westring nu får ta över ansvaret i båset har jag inga problem med. De har både erfarenhet och kompetens. Och båda har ju varit med på olika sätt under hela resan med HHC i HockeyEttan. Men att huvudtränaren sedan ändå ska hämtas utifrån verkar vara en tydlig programförklaring. Och så vitt jag förstår finns det redan både ett tydligt önskemål och vissa förhandskontakter.

Den 3/1 möts Visby och Hanviken (som verkligen gjort en stark säsongavslutning). Först då vet vi riktigt vad som gäller den 6/1 när Strömsbro tar emot HHC.

Hanviken går till AllEttan om de tar minst två poäng mot Visby. HHC går till AllEttan om de tar poäng mot Strömsbro, eller inte förlorar med nio mål eller mer. Strömsbro säkrar sin AllEttan-plats vid seger mot HHC med nio mål eller mer – eller bara vinner matchen mot HHC om Hanviken dessförinnan förlorat mot Visby…

Jag kan inte säga att jag är helt lugn inför avslutningen. Hanviken kan mycket väl förlänga sin segerrad mot ett Visby som inte har något att spela för. Och att det rasar iväg i målprotokollet har ju hänt förr i den här sporten. Så HHC ska nog akta sig riktigt noga för att tidigt hamna i några måls underläge den här gången.

Men alla spekulationer kan vi lägga åt sidan om bara Visby gör sitt…

Krönikör: Lars Gösta Larsson